Όλοι μαζί -όλοι μέσα στα μυαλά μας- όλοι θα νικήσουμε!

Του Νίκου Μπουρσινού

Η μάχη δίνεται παντού, με όλους τους δυνατούς τρόπους και, κυρίως, με σχέδιο, αυτοπειθαρχία και αισιοδοξία.

Αυτό είναι το μήνυμα που διαρρέεται, πολύ σωστά, από παντού, σχεδόν. Αντιλαμβάνομαι πλήρως, ότι ατομικά δικαιώματα και κατακτημένες με αγώνες δημοκρατικές ελευθερίες, έχουν υποχωρήσει, όσο και αν χρυσώνεται το χάπι. Το ξαναγράψαμε όμως, και κάποιες μέρες πριν: Ευτυχώς ή δυστυχώς, προέχει η επιβίωση. Οι νεκροί, με όλον τον σεβασμό, αναπαύονται, δεν αγωνίζονται.

Θα πω, λοιπόν, στους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως ίσως είναι η ώρα να επανεξετάσουν την τακτική τους (όχι την στρατηγική τους), και να δουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να αποδειχθεί το Διαδίκτυο, στην παρούσα φάση, στην παρούσα συγκυρία, που εκατομμύρια πολιτών είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, περιμένοντας να επικοινωνήσουν ,να μάθουν, να προβληματιστούν, σκυμμένοι στο λάπτοπ και το κινητό τους. Ιδού πεδίον επικοινωνιακής τακτικής, αν όχι λαμπρόν, πάντως αναγκαίο.

Αυτό που δεν πρέπει να στερηθούμε, ειδικά σε καθεστώς εγκλεισμού, με ή χωρίς εισαγωγικά, είναι η υποχρέωση-δικαίωμα να σκεφτόμαστε. Κάτι που πολλοί έχουν ξεχάσει να κάνουν, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν οι δυσβάσταχτοι, όντως, περιορισμοί. Αν κάποιος σκέφτεται, αν η σκέψη του ενός εμπλουτίζει τη σκέψη του άλλου, τότε όλα είναι δυνατά.

Ο άνθρωπος που σκέφτεται, που διαλέγεται, που θέλει πραγματικά να ακούσει τους άλλους και όχι να «μουλαρώσει» στη δική του άποψη, πολύ περισσότερο να την επιβάλλει σώνει και καλά, ο άνθρωπος αυτός είναι ουσιαστικά ΑΗΤΤΗΤΟΣ, ακόμα κι όταν φαίνεται ότι λυγίζει και σπάει.

Το -συχνά και για πολλούς λόγους, που δεν είναι του παρόντος- υπερτροφικό Εγώ, είναι τώρα μια θαυμάσια ευκαιρία να το βάλουμε σε… καραντίνα. Η άσκηση συνύπαρξης, αναγκαστικής συνύπαρξης, σε λίγα ή περισσότερα τετραγωνικά, είναι αναγκαίο να μας οδηγήσει σε νηφάλια συμπεράσματα, που αύριο, όταν θα ξαναβγούμε στο δυνατό φως, θα είναι το απαραίτητο, το αναγκαίο αντηλιακό, για να μην μας κάψουν ξανά οι ακτίνες της «άλλης» πραγματικότητας, αυτής που τώρα νοσταλγούμε, δικαίως, έτσι όπως ξαφνικά την στερηθήκαμε.

Δεν είναι φυσικά δυνατόν να μένει μια κοινωνία κλεισμένη μέσα  μιλώ, παγκοσμίως), διότι πολύ απλά αυτή δεν είναι κοινωνία, δεν είναι ανθρωπότητα. Ε, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ακόμα κι αν υπάρχουν τέτοια σχέδια, όπως υποστηρίζουν, κυρίως, οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, αλλά όχι μόνον αυτοί, πλέον.

Και δεν πρόκειται να συμβεί, διότι αντίκειται στην ίδια την ανθρώπινη φύση, την οντολογική μας «υπόσταση», αν προτιμάτε. Θα πέσουμε, αλλά θα σηκωθούμε και δεν θα το παίζουμε εσαεί Μεσολόγγι υπό πολιορκίαν , μια που πλησιάζει και η 25η Μαρτίου. Και εκεί επακολούθησε η Έξοδος, μην το ξεχνάμε.

Η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη, έχουν κάποιες φορές περίεργους τρόπους να εκδηλώνονται. Φαίνεται πως αρχίζουν να αναπτύσσονται αυτοί ακριβώς οι νέοι τρόποι, οι νέοι δρόμοι. Καινούργιες συνθήκες, καινούργιες (ή παλιές, αλλά ξεχασμένες) ανάγκες, καινούργιες περπατησιές μας περιμένουν, να είμαστε απολύτως βέβαιοι και βέβαιες. Άλλωστε, αυτό, όσο κι σήμερα μας φαίνεται λίγο, είναι και το καλύτερο αντίδοτο στην κλεισούρα.

Δεν μένουμε σπίτι, για να κάνουμε το χατίρι κανενός πολιτικού, τοπικού ή… πλανητικού, αλλά για να συμμετάσχουμε σ΄ ένα «πείραμα επιβίωσης», που στο κάτω-κάτω, ακόμα και αν διεξάγεται από άλλους (το πείραμα, εννοώ), στο χέρι μας είναι να γυρίσουμε το παιχνίδι, παίζοντας εντός έδρας, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Εξάρχεια και Κολωνάκι την Πέμπτη

Απαγόρευση κάθε δημόσια υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων και του Κολωνακίου αποφάσισε για την Πέμπτη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι, για αύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων προγραμμάτιζε συγκέντρωση στα Εξάρχεια, με τον πρόεδρό της πάντως να σημειώνει πως, αν απαγορευτεί, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ειδικότερα όπως αναφέρεται[…]

Περισσότερα »

Συνελήφθη 28χρονος για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος

Συνελήφθη την Πέμπτη στο Κουκάκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Νέου Κόσμου, 28χρονος υπήκοος Βουλγαρίας για απάτες με το πρόσχημα τροχαίου ατυχήματος. Επιπλέον αναζητείται μία συνεργός του. Ειδικότερα ο δράστης, προ της συλλήψεώς του

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *