Όμιλος TSAKOS : Να στηρίξουμε τους ναυτικούς μας από τις συνέπειες των μέτρων κατά του Covid-19

 

   Του Νίκου Μπαρδούνια

Καλύτερη αντιμετώπιση από τα κράτη και τους διάφορους Οργανισμούς ζητούν οι ναυτικοί οι οποίοι εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοιού έχουν εγκλωβιστεί  για …μήνες στα πλοία, σε διάφορα μέρη της υφηλίου, αδυνατώντας να επαναπατρισθούν ή να «μπαρκάρουν». Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι  σχετικοί με την ψυχική υγεία των ναυτικών, την ασφάλεια των πλοίων αλλά και την εύρυθμη διακίνηση προϊόντων καθώς οι ναυλωτές, για να συμφωνήσουν σε νέο ναύλο, απαιτούν να έχουν τα πλοία νέα πληρώματα που πρακτικά , μέχρι σήμερα, ήταν αδύνατον !

Την  κατάσταση αυτή, που δυστυχώς δεν ήταν γνωστή ευρέως, γνωστοποίησαν χθες   οι άνθρωποι του Ομίλου TSAKOS στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης  στα προβλήματα που έχουν προκύψει στη ναυτολόγηση και επαναπατρισμό των ναυτικών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοιού

Τα μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας του κορονοιού, όπως αναφέρθηκε, προκάλεσαν επιπλέον σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία καθώς  ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στα πλοία παραμένουν χωρίς δουλειά καθώς , εξαιτίας των μέτρων, δεν μπορούν να ναυτολογηθούν με παράπλευρες απώλειες το επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών τους….

Σε σύνολο 1.700.000 ναυτικών , ανά τον κόσμο, οι μισοί περίπου βρίσκονται εκτός εργασίας καθώς δεν μπορούν να ναυτολογηθούν αν και υπάρχει ζήτηση. Οι υπόλοιποι, ήδη,  βρίσκονται…. για μήνες εγκλωβισμένοι στα πλοία αφού πολλοί από αυτούς είχαν «μπαρκάρει» μήνες πριν την εμφάνιση του κορονοιού και ο μέσος όρος ενός «μπάρκου» είναι έως και 9 μήνες.

 Πρωτοβουλία από Μεγάλη Βρετανία

Βεβαίως, όπως ανέφερε ο  Χάρης Χατζημιχαήλ, γενικός διευθυντής του Ομίλου TSAKOS, το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,   συμφώνησαν στην  λήψη  μέτρων ώστε να διευκολυνθεί η  μετακίνηση πληρωμάτων και να αρχίσει να αντιμετωπίζεται επιτυχώς το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τσάκος σημείωσε ότι εάν δεν επαναλειτουργήσει το σύστημα διακίνησης πληρωμάτων θα εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα  στην μετακίνηση εμπορευμάτων  καθώς το 80% του  παγκόσμιου εμπορίου  πραγματοποιείται δια θαλάσσης.

« Δυστυχώς οι κυβερνήσεις έχουν ολιγωρήσει να λάβουν μέτρα  για τους ναυτικούς που πλήττονται από τα μέτρα κατά του κορονοιού και απαιτείται να αντιμετωπισθούν και αυτοί όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι». Επίσης ο Νίκος Τσάκος σημείωσε ότι η όλη κατάσταση  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την εικόνα που έχουν οι νέοι  για τη ναυτιλία  αποθαρρύνοντάς τους να επιλέξουν το ναυτικό επάγγελμα εξαιτίας της σκληρής συμπεριφοράς προς τους ναυτικούς από τα διάφορα κράτη με αφορμή τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοιού.

Ναυτικοί του Ομίλου που επαναπατρίστηκαν, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες της πλοιοκτησίας , αναφέρθηκαν σε διάφορες… ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίχθηκαν εξαιτίας του «εγκλωβισμού» τους στα πλοία  από τα μέτρα κατά του κορονοιού…

« Ναυτικός», αναφέρθηκε, «δεν πρόλαβε να επαναπατρισθεί και να παραστεί στη γέννα της συζύγου του  κάτι που έκαναν, όμως, οι άνθρωποι του Ομίλου προσφέροντας την ηθική στήριξη που χρειάζεται μια νεαρή κοπέλα που για πρώτη φορά γίνεται μητέρα»…

Σε άλλη περίπτωση ναυτικός δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του… και το τραγικότερο, όπως αναφέρθηκε, ήταν «ότι μια εβδομάδα μετά «έφυγε» και ο πατέρας του ενώ αυτούς βρισκόταν εγκλωβισμένος στο πλοίο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση  της πανδημίας του κορονοιού.

 

 Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

Συγκινητικός, όπως συνήθως σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις,  αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε στη ναυτική οικογένεια η πανδημία και σημείωσε με νόημα  ότι ελπίζει « η επιστροφή στην κανονικότητα να μην αργήσει  τόσο για τους ναυτικούς όσο και για τις οικογένειές τους».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Όμιλος στήριξε και στηρίζει τους ναυτικούς του και προσπαθεί, στον βαθμό που επιτρέπεται, να στηρίξει τις οικογένειές τους όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα …

« Οι ναυτικοί μας πρέπει να ανακουφισθούν  από τα κράτη και τους Οργανισμούς με άμεσες δράσεις και όχι μόνο με λόγια»… σημείωσε με νόημα ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bank of America: Ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τώρα η Ελλάδα, αλλά…

Η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, εκπλήσσουν θετικά με τις επιδόσεις των οικονομιών τους και γίνονται οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, σε μία περίοδο που οι χώρες του πυρήνα υπο-αποδίδουν, διαπιστώνει η Bank of America Merrill Lynch. Όμως, προειδοποιεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνεχιστεί για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *