life-style: Το ονειρεύεσθαι στην ιστορία

Γράφει η Μαΐρα

Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί πίστευαν πως τα όνειρα έφερναν μηνύματα από τους θεούς. Σφηνοειδείς πίνακες από την Ασσυρία και τη Βαβυλωνία από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.χ. απεικονίζουν μια κοινωνία στην οποία Ιερείς και Βασιλείς δέχονταν στα όνειρα τους προειδοποιήσεις από την θεότητα Zagar. 

Η αρχαία εβραική παράδοση πρόλαβε τη σύγχρονη θεωρία περί ονείρων, αναγνωρίζοντας πως τα περιστατικά της ζωής του ονειρευτή είναι τόσο σημαντικά για την ερμηνεία των ονείρων όσο και το περιεχόμενο τους. Τον 6ο αιώνα π.χ. ο Ισραηλίτης προφήτης Δανιήλ ερμήνευσε σωστά ένα όνειρο του Βαβυλώνιου βασιλιά Ναβουχοδονόσορα, λέγοντας πως προμηνύει τα επτά χρόνια παράνοιας του Μονάρχη. Οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν πάνω από 300 τεμένη, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως μαντεία ονείρων.

Στα τεμένη αυτά οι θνητοί υποβάλλονταν στην υπνωτική δύναμη του Θεού Ύπνου. Όταν πια είχαν περάσει στη λήθη, ο θεός Μορφέας μπορούσε να επικοινωνήσει με τους πιστούς του, περνώντας στα όνειρα τους προειδοποιήσεις και προφητείες. Πολλά από τα τεμένη αυτά έγιναν γνωστά ως κέντρα θεραπείας. Οι άρρωστοι κοιμούνταν εκεί, ελπίζοντας σε μια επίσκεψη του Ασκληπιού, του θεού της θεραπείας. Όσο ο ονειρευτής κοιμόνταν, περιτριγυρισμένος από ακίνδυνα φίδια, ο θεός μπορούσε να τους δώσει ιάματα για τις σωματικές του ασθένειες ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία ήταν άμεση.

Ο Πλάτων πίστευε πως έδρα των ονείρων ήταν το συκώτι. Ο Πλάτωνας πρόλαβε όσα έλεγε ο Φρόιντ 2000 χρόνια αργότερα, ο μαθητής του, Αριστοτέλης, υποστηρίζοντας ότι τα όνειρα προκαλούνται από τις αισθήσεις.

Το 2ο αιώνα π.χ. ο σοφιστής φιλόσοφος Αρτεμίδωρος συγκέντρωσε σε 5 βιβλία ονείρων, τα «Ονειροκριτικά». Οι ανατολικές παραδόσεις σχετικά με τα όνειρα εμβαθύνουν περισσότερο φιλοσοφικά σε σχέση με τις δυτικές και δίνουν περισσότερη έμφαση στην ψυχολογική κατάσταση του ονειρευτή, παρά στην προφητική δύναμη του ίδιου του ονείρου. Οι Κινέζοι σοφοί αναγνώριζαν πως η συνείδηση έχει διάφορα επίπεδα και όταν ερμήνευαν ένα όνειρο, λάμβαναν υπόψη τους τη φυσική κατάσταση και το ωροσκόπιο του ονειρευτή, καθώς και την εποχή του χρόνου. Οι ‘Αραβες επηρεασμένοι από την σοφία της Ανατολής παρουσίασαν πλήθος λεξικών ονείρων και πολλές ερμηνείες.

Ο Μωάμεθ βγήκε από την αφάνεια για να ιδρύσει το Ισλάμ έπειτα από ένα όνειρο, στο οποίο δέχθηκε το προφητικό του κάλεσμα. Έκτοτε τα όνειρα ήρθαν στο προσκήνιο της θρησκευτικής ορθοδοξίας.

 Από τον 15ο αιώνα και μετά και με την ολοένα και μεγαλύτερη ευκολία με την οποία τυπώνονταν βιβλία στην Ευρώπη, τα λεξικά ονείρων αυξάνονταν βασισμένα στην εργασία του Αρτεμιδώρου. Επιπλέον τα όνειρα άρχισαν να εμφανίζονται ως κεντρικο θέμα στη λογοτεχνία και στην τέχνη, καθώς ο πρωτοεμφανιζόμενος ρομαντισμός, με πρωτεργάτες τους Ουίλιαμ Μπλέικ και Γκέτε, τόνιζε τη σημασία του ατόμου και τη δημιουργική δύναμη της φαντασίας.

Αργότερα Ευρωπαίοι φιλόσοφοι άρχισαν να αναγνωρίζουν πως τα όνειρα αξίζουν σοβαρής ψυχολογικής μελέτης και προσέγγισης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανάσταση στη θεωρία των ονείρων η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 15ου αιώνα με τον Σίγκμουντ Φρόιντ.

 

πηγή:  πηγή: maira.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Donate Hair: Δώρισε και εσύ τα μαλλιά σου γιατί μπορείς…

Της Ιωάννας Μάζη… Ήταν μέχρι και πρόσφατα άγνωστο ότι  μπορούσαμε να δωρίσουμε τα μαλλιά μας σε παιδιά με καρκίνο και αλωπεκία που έχουν χάσει τα δικά τους. Εσείς το γνωρίζατε; Εμείς το μάθαμε από μία «σύγχρονη ηρωίδα»  η οποία δημιούργησε τον πρώτο και μοναδικό οργανισμό Δωρεάς Μαλλιών στην Ελλάδα. Εκατοντάδες[…]

Περισσότερα »

Στο όνομα σου κρύβεται η ουσία της ζωή σου (2)

Γράφει η Μαΐρα… Το σύνολο των γραμμάτων του ονόματος και του επιθέτου σας, θα σας φανερώσει την ουσία της ζωής σας. Πως; Πολύ απλά μετρήστε το σύνολο των γραμμάτων του πλήρους ονοματεπωνύμου σας, όπως αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γεννήσεως σας και διαβάστε ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό όλη σας της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *