ΟΟΣΑ: Σε διαρκή πτώση οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιγράφει έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το μισθολογικό καθεστώς των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως μέσα στα χρόνια της κρίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν χάσει τουλάχιστον το 28% του προ κρίσης εισοδήματος τους.

Η έκθεση Education at a Glance 2017 αναφέρει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι μισθοί των δασκάλων έχουν υποχωρήσει στο 72% του επιπέδου που ήταν το 2005 και πως σε πραγματικούς όρους είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Κατά την έκθεση, στις περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη οι μισθοί των δασκάλων αυξάνονται ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσης στο οποίο εκείνοι διδάσκουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, όπου ο εισαγωγικός μισθός για τους νηπιαγωγούς, είναι ο ίδιος με εκείνο των δάσκαλων στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση.

Όπως τονίζεται, το 2015 ο μισθός ενός δασκάλου με 15 χρόνια προϋπηρεσία στην Ελλάδα ήταν 25.077 δολάρια (ίδιος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) εν συγκρίσει με μισθό 44.623 δολαρίων στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 46.631 δολαρίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσον όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Πάντως, ενώ οι μισθοί των εκπαιδευτικών στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αυξάνονται ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία διδάσκουν, οι αποδοχές τους εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις αποδοχές άλλων εργαζομένων με ίδιο επίπεδο σπουδών. Ενδεικτικά ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι αποδοχές των εκπαιδευτικών κυμαίνονται μεταξύ του 78% και 94% των μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησηςπου διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό απλά σημαίνει πως σταδιακά ολοένα και περισσότεροι νέοι θα αποθαρρύνονται από το να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, καθώς αυτό αμείβεται αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έως και 50 έτη

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων διάσωσης που έχει λάβει έως και στα 50 έτη θα προτείνει επισήμως η Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει τη μείωση του επιτοκίου στα διμερή[…]

Περισσότερα »

Παρέμβαση Μοσκοβισί λίγες ώρες πριν το κρίσιμο σημερινό Eurogroup

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν τόσο το ζήτημα του ελληνικού χρέους όσο και οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, παρενέβη θέτοντας με δηλώσεις του την παράμετρο της ανάπτυξης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *