Στις 23 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για το «Δουβλίνο»

Άλλη μια προσπάθεια να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού και προσφυγικού θα επιχειρήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα να προχωρήσουν προς την αναμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου και την αλλαγή των μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Μόνο εύκολο δεν θα είναι καθώς οι προτεραιότητες κάθε χώρας είναι διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου, οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην χώρα πρώτης εισόδου και θα πρέπει να γυρίζουν εκεί εάν πάνε σε άλλη χώρα.

«Πρέπει να αναφερθώ στις προσπάθειές μας να υιοθετήσουμε το αποκαλούμενο Νέο Δουβλίνο, που είναι πολύ σημαντικό, Θέλω να είμαι ειλικρινής. Απογοητεύτηκα με τη στάση κάποιων κυβερνήσεων. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι θέμα απόστασης, ότι έχει να κάνει με τη Νότια Ευρώπη. Όχι όμως, δεν είναι έτσι. Εμείς προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική για όλη την Ευρώπη» είχε πει παλιότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κάθε προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης έχει αποτύχει ως τώρα. Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες συνεχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη και από τη μία η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν για την αποβίβασή τους στα πλησιέστερα λιμάνια της Ευρώπης ενώ οι χώρες πρώτης εισόδου, ζητούν αυτόματο σύστημα μετεγκατάστασης.

Μία πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η αύξηση του μεγέθους και της εμβέλειας της εξουσίας της Frontex. Η Κομισόν είχε πει πως θα προσέθετε άλλους 8.500 εργαζομένους μέχρι το 2020. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όμως επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα, κάνοντας λόγο για 8.500 προσλήψεις μέχρι το 2024.

Πηγή: euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνημα Αλλαγής: Θέλουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και φραγμό στη ΝΔ

Τη στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα στην πορεία προς τις εκλογές εκπονούν στο Κίνημα Αλλαγής, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται ήδη, έστω και ατύπως, σε προεκλογική περίοδο. Συνεχίζοντας στον διμέτωπο αγώνα που έχουν ξεκινήσει ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ασκούν δριμεία κριτική στην μεν κυβέρνηση για τις «δεξιές» πολιτικές[…]

Περισσότερα »

Προανακριτική για Παπαντωνίου με 252 «ναι» και στο… βάθος Σημίτης-χρηματιστήριο

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής. Κατά την μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές από τους οποίους: 252 ψήφισαν υπέρ, 3 κατά της σύστασης Προανακριτικής, τ4 ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη 1 λευκό ψηφοδέλτιο και 8 άκυρα. Ο προεδρεύων, Τάσος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *