Στις 23 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις για το «Δουβλίνο»

Άλλη μια προσπάθεια να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού και προσφυγικού θα επιχειρήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα να προχωρήσουν προς την αναμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου και την αλλαγή των μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Μόνο εύκολο δεν θα είναι καθώς οι προτεραιότητες κάθε χώρας είναι διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου, οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην χώρα πρώτης εισόδου και θα πρέπει να γυρίζουν εκεί εάν πάνε σε άλλη χώρα.

«Πρέπει να αναφερθώ στις προσπάθειές μας να υιοθετήσουμε το αποκαλούμενο Νέο Δουβλίνο, που είναι πολύ σημαντικό, Θέλω να είμαι ειλικρινής. Απογοητεύτηκα με τη στάση κάποιων κυβερνήσεων. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι θέμα απόστασης, ότι έχει να κάνει με τη Νότια Ευρώπη. Όχι όμως, δεν είναι έτσι. Εμείς προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική για όλη την Ευρώπη» είχε πει παλιότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κάθε προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης έχει αποτύχει ως τώρα. Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες συνεχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη και από τη μία η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν για την αποβίβασή τους στα πλησιέστερα λιμάνια της Ευρώπης ενώ οι χώρες πρώτης εισόδου, ζητούν αυτόματο σύστημα μετεγκατάστασης.

Μία πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η αύξηση του μεγέθους και της εμβέλειας της εξουσίας της Frontex. Η Κομισόν είχε πει πως θα προσέθετε άλλους 8.500 εργαζομένους μέχρι το 2020. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όμως επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα, κάνοντας λόγο για 8.500 προσλήψεις μέχρι το 2024.

Πηγή: euronews

Νίκος Μπαρδούνιας

Νίκος Μπαρδούνιας

Νίκος Μπαρδούνιας

Latest posts by Νίκος Μπαρδούνιας (see all)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου στη Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Τουρκίας του Καναδά και της Νορβηγίας θα έχει την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Περισσότερα »

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή στον Καρατζαφέρη για το πόθεν έσχες

Δώδεκα μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή ήταν η ποινή που επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο έκρινε ένοχο για υποβολή ελλειπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010-2011-2012. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την κατηγορία της συμμετοχής σε off-shore (Catalina καιHomeric) ενώ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *