Όταν ο Εθνάρχης άνοιξε την πόρτα στο Κέντρο

Του Χάρη Παυλίδη

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 1977 προμήνυε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ που θα ερχόταν τέσσερα χρόνια αργότερα και προεξοφλούσε το τέλος του παραδοσιακού Κέντρου.

Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου βρέθηκε με 15 βουλευτές από 60, ενώ το ΠΑΣΟΚ γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 80 έδρες από 13! Έτσι ο Ανδρέας Παπανδρέου με 93 βουλευτές είχε το πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας που είχε κερδίσει τις εκλογές, αλλά είχε χάσει τη δυναμική της και 48 έδρες.

Κανονικά οι εκλογές έπρεπε να γίνουν ένα χρόνο μετά. Ωστόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επιθυμούσε εν’ όψει κρίσιμων αποφάσεων σε μείζονα εθνικά θέματα, όπως ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τα ελληνοτουρκικά, η διαχείριση τους να αφεθεί στην ένταση μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Καραμανλής διαβλέποντας την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και με την οξυδέρκεια που τον διέκρινε άρχισε να σχεδιάζει τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε  ευρεία παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Δεν έχει τονισθεί αλλά έχει τη σημασία του ότι ο τότε πρωθυπουργός κάλεσε τον Γεώργιο Μαύρο σε μετεκλογική συνεργασία με την ΕΔΗΚ. Ενδεχομένως η ροή των εξελίξεων να ήταν διαφορετική αν συνεννούσε τότε ο Γ. Μαύρος.

Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πολιτικός των μεγάλων αποφάσεων. Ως εκ τούτου προχώρησε στο στρατηγικό του σχέδιο για τη μεγάλη Κεντροδεξιά, χωρίς τον Γ. Μαύρο και την ΕΔΗΚ. Έτσι ενώ όλοι περίμεναν δεξιά στροφή της κυβέρνησης, στροφή που ήθελαν και κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ο Κ. Καραμανλής αιφνιδίασε τους πάντες. Στην πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, λίγες μέρες μετά από τις εκλογές, ανοίγει την πόρτα στο Κέντρο. Σε μια ιστορικού χαρακτήρα ομιλία, αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί αίσθηση η κατάληξη της ομιλίας του: «Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει τον μεγαλύτερο και υγιέστεροχώρο της πολιτικής μας ζωής, και του χώρου του παραδοσιακού Κέντρου συμπεριλαμβανομένου»!

Με αυτή τη φράση ο Εθνάρχης άνοιγε την πόρτα στο Κέντρο. Το αρχικό του σχέδιο ήταν η συμπόρευση με την ΕΔΗΚ, αλλά αφού η ηγεσία της αντέδρασε φοβικά αποφάσισε να διευρύνει τα πολιτικά και ιδεολογικά όρια του κόμματος του. Άλλωστε ο ίδιος είχε πάρει την απόφαση να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να διαφυλάξει όσα με κόπο είχε κατακτήσει η χώρα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή αμφισβητούσε την ένταξη στην Ευρώπη, η ρητορική του ήταν σαφώς αντιδυτική, ενώ οι σχέσεις του με τον Καντάφι και τον Άσαντ έθεταν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προφανώς ο Κ. Καραμανλής εκτιμούσε ότι η παρουσία του στην Προεδρία θα λειτουργούσε εξισορροπητικά στο εσωτερικό και θα συγκρατούσε τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που θα δημιουργούσε η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, όπως είχε γνώση των αδυναμιών που παρουσίαζε η Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό και με αίσθηση ευθύνης τόσο έναντι της Δημοκρατίας, όσο και της Νέας Δημοκρατίας, που αμφότερες έκαναν τα πρώτα τους βήματα μετά από μια επταετή δικτατορία, ανέλαβε άλλη μια φορά την ιστορική ευθύνη να αλλάξει τα δεδομένα. Απ’ τη μια δρομολογούσε τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας από κόμμα της μετριοπαθούς Δεξιάς σε παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με κεντρώο προσανατολισμό, ενώ από την άλλη μεταπηδούσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας με μόνο στόχο τη διασφάλιση της ομαλότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Και οι δύο στόχοι επετεύχθησαν. Και οι δύο όμως δοκιμάζονται σε μια περίοδο άκρατου λαϊκισμού και ακροδεξιάς ρητορείας. Αυτό οφείλουν να μη το ξεχνούν όσοι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ως «εκφραστές» του και όσοι πέραν του ιδεολογικοπολιτικού χώρου της Κεντροδεξιάς τον επικαλούνται προκειμένου να τον «εντάξουν» στα δικά τους μεγέθη. Και οι μεν και οι δε αντί να τον «μελετούν» είναι προτιμότερο για τους ίδιους να τον «μελετήσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρούτσης: Αυξήσεις έως 196 ευρώ στις επικουρικές φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Εως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα φτάνουν οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης προσθέτει πως η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ και αφορά εκατοντάδες[…]

Περισσότερα »

Σ. Σακοράφα: «Έγκλημα» η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, σε παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ως «έγκλημα» την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζει στην περιοχή «σκληρό απαρτχάιντ». Η κ. Σακοράφα, δήλωσε ότι η μόνη λύση στο Μεσανατολικό είναι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *