Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούτε μια πρόκληση αναπάντητη δεν άφησε ο Δένδιας – Δημόσια αντιπαράθεση με Τσαβούσογλου

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μια σκληρή διπλωματική αναμέτρηση, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις και αβρότητες, εξελίχθηκαν οι κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας πρώτος και αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Ελλάδα στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανιστεί αιφνιδιασμένος και προσβεβλημένος από την αυτονόητη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια που παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και δεν άφησε καμία προκλητική αναφορά να πέσει κάτω αναπάντητη. Ο δε τούρκος υπουργός έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις που ο ίδιος δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες. Βέβαια, γνωρίζοντας την τουρκική διπλωματία, δεν θα ήταν ίσως αβάσιμο να υποτεθεί πως ο Τούρκος υπουργός περίμενε ακριβώς αυτή την αντίδραση του ομολόγου του.
Σημεία αιχμής τα θέματα περί κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, η στρατικοποίηση ελληνικών νησιών και η άρνησή της Τουρκίας να αποδεχθεί πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο διμερείς αλλά αφορούν την ίδια την ΕΕ στην οποία η χώρα μας είναι μέλος.
Αξιοσημείωτη δε είναι και η αλλαγή της στάσης του κ.Τσαβούσογλου στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στην δευτερολογία του προς την κ.Δένδια αφού παρά τις αρχικές αναφορές στον «φίλο Νίκο» στη συνέχεια η προσφώνηση ήταν προς τον «κ.Δένδια».
Σε ποια θέματα «συγκρούστηκαν»
Πλαίσιο διαλόγου των δύο χωρών: Ο τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων, κάνοντας λόγο και πρόταση του Ερντογάν για την διενέργεια συνόδου για τα θέματα της Αν.Μεσογείου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ.Δένδιας εξήγησε πως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει επί ζητημάτων που Αθήνα δεν μπορεί να θέσει προς συζήτηση όπως αυτά που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα (χωρικά ύδατα, εθνικός εναέριος χώρος) κάνοντας σαφή αναφορά σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο -κάτι που αρνήθηκε ο Τσαβούσογλου- και στο θέμα του casus belli. Κατέστησε δε σαφές πως ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας που αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο και το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Υπενθύμισε δε πως οι Βρυξέλλες απαιτούν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μελών της και πως στο τραπέζι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εάν υπάρχουν απειλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.
Μειονότητα στη Θράκη: Ο Τσαβούσογλου έκανε ρητή αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» τα δικαιώματα της οποίας περιορίζονται και καταπατούνται σε αντίθεση, όπως είπε, με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Έλληνες που ζουν στην Τουρκία. Ο κ.Δένδιας απάντησε πως η Συνθήκη της Λωζάνης που η ίδια η Άγκυρα έχει υπογράψει δεν αναγνωρίζει καμία τουρκική μειονότητα. Ο δε Τσαβούσογλου έθεσε και θέμα αποκατάστασης οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα, ακόμη και τουρκική αρωγή, με τον έλληνα υπουργό να απαντά με αναφορά στο μουσουλμανικό τέμενος που έχει ανεγερθεί στην Αθήνα και να του θυμίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφία σε Τζαμί.
Στρατός στα νησιά: Εκμεταλλευόμενος την αναφορά Δένδια στη Συνθήκη της Λωζάνης ο Τσαβούσοβλου προσπάθησε να παγιδεύσει τον ομόλογό του τονίζοντας πως η ίδια συνθήκη προβλέπει και αποστρατικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο. Ο έλληνας υπουργός απάντησε πως είναι η στρατιωτική απειλή που συνιστά η Τουρκία για τα νησιά αυτά, ο λόγος που υπάρχει ελληνική στρατιωτική παρουσία, προκαλώντας τον ομόλογό του να απαντήσει εάν υπάρχει ή όχι απειλή. Φυσικά ο Δένδιας δεν απάντησε.
Μεταναστευτικό: Ο Δένδιας εξήγησε πως η χώρα μας επιθυμεί να υπάρχει συνεργασία τονίζοντας όμως πως η Τουρκία πρέπει να τηρεί τα συμφωνηθέντα του 2016 μεταξύ Βρυξελλών – Άγκυρας και να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για να εξαρθρώση τα κυκλώματα διακινητών. Ο Τσαβούσογλου απάντησε με κατηγορίες κατά της Ελλάδος πως επιδίδεται στην παράνομη ενέργεια του push-back στα σκάφη στα οποία μεταβαίνουν μετανάστες για του απαντήσει στη συνέχεια ο ομόλογός του πως αν θέλει μπορεί να του θυμίσει τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου (2020) στον Έβρο με τις Άγκυρα να στέλνει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα.

Αν και η κόντρα των δύο υπουργών εστίασε σε αυτούς τους τομείς, υπήρξαν επίσης αναφορές για την επικείμενη άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, τέλη Απρλίου στη Γενεύη με τον Νίκο Δένδια ξεκαθαρίζει μόνη αποδεκτή λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπως αυτή αναγνωρίζεται και με αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο δε Τσαβούσογλου έθεσε εμμέσως και θέμα Τούρκων και Κούρδων που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν λάβει πολιτικό άσυλο ως προβλέπεται για άτομα που διώκονται πολιτικά στη χώρας τους, κάνοντας λόγο για ανάγκη οι δύο χώρες να έχουν στενή συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας κάνοντας αναφορά στο κίνημα Γκιουλέν και στο PKK.


 

Κανάλι Ένα, 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,