Π.Α.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.: Νόμιμες οι «Λέσχες Καπνιστών»

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία λεσχών καπνίσματος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς  του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης.

O γενικός γραμματέας του ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ, Ηλίας Καλλίωρας, μιλώντας στο Κανάλι Ένα, τόνισε ότι οι αντιστάσεις που προέβαλλε αρχικά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάμφθηκαν και πλέον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούν να διαθέτουν χώρο καπνιστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιώρα, ακόμη και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να περικλείσει κάποια τ.μ, τα οποία θα διαθέτουν  δική τους πόρτα, καθιστώντας τον χώρο καπνιστικό.

Το κομμάτι αυτό του καταστήματος θα διαθέτει εξαερισμό, ενώ σύμφωνα με τον γ.γ. του σωματείου δεν θα εξυπηρετείται από τους υπαλλήλους του μαγαζιού, όταν πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά από τους διανομείς.

Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προηγηθεί ίδρυση και σύσταση σωματείου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ η όλη διαδικασία θα απαιτεί μόνο επτά ημέρες.

Οι αντιδράσεις

Απαντώντας εχθές Τρίτη σε δημοσιεύματα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που εποπτεύει και διενεργεί τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επεσήμανε στους καταστηματάρχες ότι «Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων».

Η εποπτεύουσα αρχή τόνισε επίσης ότι «οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων […] θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».

Πάντως,  τα ‘‘smoker’s club’’ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε  αλλά και στις Η.Π.Α είναι νόμιμα και ευρέως διαδεδομένα. Εκεί όμως το ποσοστό τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά που φτάνουν έως και το εντυπωσιακό 98%.

Αντίθετα, στη χώρα μας, παρά το ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου είναι ενθαρρυντικά, δεν είναι λίγοι οι «θεριακλήδες» που αψηφούν τον νόμο και τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται.

Ταυτόχρονα όμως δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που δηλώνουν πτώση του τζίρου τους έως και 70%, λόγω της καθολικής εφαρμογής του νόμου. Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει προ ημερών, μιλώντας στο κανάλι ένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εστιατορικών & συναφών επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Οι δηλώσεις του Ηλία Καλλίωρα στο Κανάλι Ένα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις διαγνωστικές εξετάσεις

«Ανάσα» για τους βαριά πάσχοντες που χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις έρχεται µέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς από την Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει η μηδενική αλλά και η μειωμένη συμμετοχήγια πολλές ομάδες ασθενών. Ειδικότερα, µε βάση την ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προς όλους τους γιατρούς, αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ξεκινά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *