Περ. Αττικής: Τον Απρίλιο οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Tον επόμενο μήνα χιλιάδες αιτήματα μικρών επιχειρήσεων της Αττικής για οικονομική ενίσχυση αναμένεται να τακτοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής και να δώσουν ανάσα στους δικαιούχους.

Πρόκειται για την υλοποίηση του Προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Αττική», που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολών των αιτήσεων  χρηματοδότησης. Στο διάστημα που προηγήθηκε, επιτεύχθηκε

-η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων επιχειρήσεων στο πρόγραμμα (με διεύρυνση του αριθμού των πληττόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσα από την αύξηση του αριθμού των ΚΑΔ που δικαιούνταν να συμμετάσχουν)

-η αύξηση του αρχικά διαθέσιμου προϋπολογισμού, που έφθασε τελικά στα 250 εκ. €

-η μείωση του γραφειοκρατικού φορτίου των επιχειρήσεων (βεβαιώσεις πρωτοδικείων κλπ)

Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην υποβολή των προτάσεών τους ( μέσα από τη λειτουργία helpdesk, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, χρήση διάφορων εργαλείων υποστήριξης).

Υπενθυμίζουμε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 42.254 αιτήματα από 38.500 πολύ μικρές και από 3.754 μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο συνολικός αιτούμενος προϋπολογισμός  αγγίζει το 1,2 δις ευρώ. Στο προσεχές διάστημα, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και ο ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων, με σκοπό τον έλεγχο της πληρότητας και της ορθότητας των στοιχείων που υποβλήθηκαν, την επιβεβαίωση της βαθμολογίας και τον επαναυπολογισμό της, όπου βρεθεί λάθος. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των αποφάσεων ένταξης και απόρριψης με βάση τους εγκεκριμένους πίνακες κατάταξης που θα προκύψουν.

Στόχος είναι οι αποφάσεις έγκρισης να εκδίδονται σε κύκλους και να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2021, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις των χρημάτων θα μπορούν να εκτελούνται παράλληλα με εκκίνηση τον Απρίλιο του 2021.

Οι οριστικοί πίνακες και οι αποφάσεις ένταξης θα δημοσιευτούν στους διαδικτυακούς τόπους : της ΕΥΔ ΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (www.pepattikis.gr ), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr ), της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr)  καθώς και στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

Στην περίπτωση των ενταγμένων πράξεων θα αποσταλεί  ηλεκτρονικά επιστολή στο κάθε δικαιούχο, στη δηλωμένη κατά την υποβολή ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα και η αναλογούσα δημόσια δαπάνη.

Οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, θα ενημερωθούν επίσης ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, για τον λόγο απόρριψης καθώς και για τη δυνατότητα και τους όρους άσκησης ένστασης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

  • Σε κάθε περίπτωση οι τρόποι επικοινωνίας παραμένουν :
  • για τηλεφωνική επικοινωνία τηλ. 213 0166100 και
  • ηλεκτρονικά attica-covid@elanet.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ξεκίνησε και πάλι την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία έπειτα από διακοπή έξι μηνών με αφορμή διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η Μόσχα είχε διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εξαιτίας των μεγάλων[…]

Περισσότερα »

Αυξήθηκαν κατά 10% οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 10% μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ώστε ν’ αυξηθούν οι τιμές. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο της συνέχισης μείωσης των τιμών, καθώς άλλες χώρες που παράγουν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *