Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Π. Φύτρας στο ΚΛΙΚ: Πίσω από την μάσκα είμαστε πιο αληθινοί

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και προϊστάμενος προγράμματος στο Κανάλι Ένα (90,4), μιλά στη νέα στήλη του klik , #καλοκαίρι&covid-19.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Τους τελευταίους μήνες μία είναι η κυρίαρχη έννοια όλων μας, παγκοσμίως… Covid-19. Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας.

Προσωπικά μιλώντας, οι εικόνες που είδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τους αμέτρητους νεκρούς- θύματα του ιού, αλλά και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε με το lockdown, την απομόνωση από αγαπημένα μας πρόσωπα, την ψυχαναγκαστική απολύμανση πριν αγγίξουμε οτιδήποτε, έχουν γράψει στη συνείδησή μου.

Νομίζω ότι το φυσιολογικό θα ήταν όλοι μας να έχουμε πάρει ένα μάθημα από όλα αυτά που συμβαίνουν… Και όμως, τελικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμπεριφέρονται λες και ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Σαν να μην συνέβη τίποτα και είτε ήταν όλα ένα ψέμα, είτε αφορούσαν αποκλειστικά άλλους ανθρώπους…

Κι ενώ έχει γίνει άρση των  μέτρων κι ο τουρισμός ανοίγει, τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε.

Τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει τρόπος ζωής για όλους μας.

Δεν είναι δυνατόν όσους κυκλοφορούμε με μάσκα και κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους να μας θεωρούν περίεργους ή υπερβολικούς. Η συνετή συμπεριφορά θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

Δυστυχώς, αυτό το καλοκαίρι – εκτός από τα προβλήματα με την Τουρκία για την χώρα μας – θα έχει και Covid-19. Το τι θα συμβεί δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις απόψεις σημαντικών προσώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους.

Σε αυτή την στήλη φιλοξενείται ο κ. Παναγιώτης Φύτρας.

 

Ανήκετε στη μερίδα του πληθυσμού που πιστεύει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί παρελθόν στην Ελλάδα; Αν όχι, τι θα θέλατε να πείτε σε εκείνους που έχουν αυτήν την πεποίθηση ;

– Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως ο covid 19, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός, όχι μόνο για την χώρα μας αλλά όλο τον πλανήτη. Κατανοώ την ανάγκη όλων μας να τον ξεχάσουμε ,αλλά δυστυχώς είναι πάντα εδώ και μας » κρυφοκοιτάζει». Όσοι πιστεύουν το αντίθετο είναι πολύ αφελείς ή επικίνδυνα ανεύθυνοι!

Ποιον θεωρείτε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό το καλοκαίρι και γιατί:

1) Τον κορωνοϊό, 2) Τα οικονομικά προβλήματα και 3) Τα προβλήματα με την Τουρκία.

– Ασφαλώς και βραχυπρόθεσμα, θεωρώ τον κορωνοϊό με τα παράγωγα του. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι το σημαντικότερο, μαζί με την κοινωνική απομόνωση ,το άγχος, αλλά και τον φόβο.

Τον φόβο για το άγγιγμα του άλλου… Ακόμα και για το φιλί των πιο αγαπημένων. Και των γονιών ακόμα… όσον αφορά στα προβλήματα με την Τουρκία; Η πολιτική της είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και πηγή ανησυχίας και σαφώς δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου…

Οι γείτονες ακολουθούν ύπουλη τακτική και σε περίοδο δικών μας προβλημάτων, υψώνουν τους τόνους! Δεν φοβόμαστε.

Βγήκατε καθόλου για φαγητό ή σε μπαρ από τότε που επιτρέπεται;

– Αγαπώ πολύ τα ήσυχα εστιατόρια και τα ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα .Σε μπαρ πηγαίνω από ελάχιστα έως καθόλου.

Η απάντηση μου στην ερώτησή σας είναι καταφατική. Έχω βγει και έχω περάσει πολύ όμορφα. Είναι πολύτιμο να επανέρχεσαι σε συνήθειες που αγαπάς και να επικοινωνείς με τους άλλους γύρω από ένα τραπέζι… Μου χαρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας και ζεστασιάς!

– Κάνετε τις αγορές που είχατε προγραμματισμένες πριν από την πανδημία ή λειτουργείτε ακόμη προσεκτικά;

– Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα προγραμματίσει αγορές! Άλλωστε αγοράζω συχνά μέσω Διαδικτύου, κυρίως αγαθά που αφορούν στην εργασία μου. Βιβλία, δίσκους και CDs. Όταν όμως βγαίνω στα καταστήματα , προτιμώ εκείνα της περιοχής μου. Μια συνειδητή επιλογή με σκοπό την στήριξη της πόλης μου.

– Θεωρείτε ότι οι τουρίστες πρέπει να έρχονται στην χώρα μας αφού έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοιό ή δεν το κρίνετε απαραίτητο;

– Αν και κατανοώ την ανάγκη για στήριξη της οικονομίας μέσω του τουρισμού, και χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ πως ναι είναι απαραίτητο το τεστ πριν την είσοδο στην χώρα μας. Αν και δεν είναι διόλου ευχάριστο …

– Η πανδημία και το lock down πιστεύετε ότι βοήθησαν τον κόσμο να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στις προσωπικές του σχέσεις ή τον μπέρδεψαν περισσότερο;

– Πιστεύω ότι είμαστε σε πόλεμο. Με τον εαυτό μας, τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις μας με την φιλοσοφία μας απέναντι στην ζωή! Το αρχικό σοκ από την βίαιη αλλά αναγκαία αλλαγή της καθημερινότητας μας, το διαδέχεται η κατανόηση και αποδοχή αυτής της νέας πραγματικότητας και η προσπάθεια προσαρμογής μας σε αυτή!

Όσοι λοιπόν είχαν τον χρόνο να κάνουν ξεκαθαρίσματα στις προσωπικές τους σχέσεις…τι να πω; Τους βγάζω το καπέλο! Γενικότερα πιστεύω, πως αν θέλεις να μπερδευτείς ή το αντίθετο, το κάνεις και χωρίς την πίεση του lock down.

«Οι άνθρωποι λέμε πολλά πράγματα το καλοκαίρι που δεν τα εννοούμε τον χειμώνα», έχει πει η Αμερικανίδα συγγραφέας Patricia Briggs. Θα ήθελα να σχολιάσετε.

Αχ ! Αυτό είναι το ζητούμενο από το καλοκαίρι! Είμαι όμως από εκείνους που ακόμα και στις διακοπές παίρνω πάντα μαζί μου ένα μικρό έστω κομμάτι του «καθημερινού» εαυτού μου !και αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι πάντα καλό! Θα με «βρείτε» πολύ περισσότερο στο δεύτερο κομμάτι της φράσης της Χάξταμπλ. Ναι έχω μεθύσει με την πεποίθηση ότι όλα στον κόσμο πάνε καλά! Και είναι απίστευτα λυτρωτικό! Όπως όλες οι ουτοπίες…

Θα προτιμούσα να παραμείνουμε λίγο ακόμα «μεθυσμένοι» με την πεποίθηση της ρήσης της Χαξταμπλ!

-Νομίζετε ότι η ανευθυνότητα που δείχνουν πολλοί καθώς συχνά συγχρωτίζονται σε κέντρα διασκέδασης ή άλλους χώρους, μετά το άνοιγμα της καραντίνας μπορεί να μας ξαναφέρει ένα καινούργιο lock down μέσα στο καλοκαίρι;

– Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας, απεύχομαι ένα καινούριο lockdown, φοβάμαι όμως ότι δεν είναι απίθανο, αν κρίνω κι εγώ από την στάση αρκετών ανεύθυνων συμπολιτών μας στο μέτρο ή το τραίνο…

Βέβαια το γεγονός που μπορεί να με κάνει έξαλλο είναι πως κάποιοι με «υψηλότερο δείκτη ευφυΐας» από τους υπόλοιπους δεν πιστεύουν καν στην ύπαρξη του covid 19.και φέρονται αναλόγως ανεύθυνα… Και επιτέλους μπορούμε για ένα καλοκαίρι να ζήσουμε και χωρίς πανηγύρια…

-Τι γνώμη έχετε για τον Περίπατο της Αθήνας που θα ενοποιήσει το κέντρο της πρωτεύουσας;

– Λατρεύω έτσι κι αλλιώς το περπάτημα. Κάθε πρωτοβουλία λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αρκεί να γίνεται με σοβαρή μελέτη και υλικά φιλικά προς τον περιβάλλον και τους πολίτες.

Επιπλέον σκέφτομαι πως το να περπατά κάποιος στην Αθήνα, θα έχει σαν συνέπεια και την ανακάλυψη της εκ νέου… Κρύβει πολλές όμορφες γωνιές που το αυτοκίνητο μας στερεί.

– Σχεδιάζετε να φύγετε διακοπές;

– Δεν βλέπω την ώρα να φύγω για διακοπές! Θάλασσα, κολύμπι, ήλιος, βιβλία. Όπως κάθε χρόνο στην πανέμορφη Λυκοποριά Κορινθίας. Το «καταφύγιο» μου. Και αν όλα πάνε καλά και στην Τήνο που ανακάλυψα τα τελευταία χρόνια και την έχω ερωτευθεί τρελά!

– Από όσα συνέβησαν μετά το άνοιγμα της καραντίνας ποια γεγονότα σας εντυπωσίασαν περισσότερο τώρα που είμαστε στην «κανονικότητα»;

– Η αλήθεια που μάθαμε να διαβάζουμε στα μάτια των συνανθρώπων μας όταν φορούν την μάσκα… Μία αλήθεια που ήταν κρυφή όταν φορούσαμε την » άλλη» μάσκα. Της καθημερινότητας. Και αυτό, όσο παράδοξο και αν ακουστεί, είναι μια συλλογική μας νίκη.

 
klik.gr

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: