Παγκόσμια διαμαρτυρία υπαλλήλων της Google κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο προχωρούν σήμερα οι υπάλληλοι της Google στα γραφεία της εταιρείας σε όλον τον κόσμο.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας πρόκειται να ζητήσουν να γίνουν πολλές βασικές αλλαγές στον τρόπο που η Google διαχειρίζεται τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών υπαλλήλων της, περιλαμβανομένης και της έκκλησης για τον τερματισμό της αναγκαστικής διαιτησίας, κάτι που πρόκειται να καταστήσει ευκολότερη την προσφυγή των θυμάτων στη δικαιοσύνη.

Ο γενικός διευθυντής της Google Σουντάρ Πιτσάι έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους ότι θα στηρίξει το αίτημά τους να αναλάβουν νομική δράση.

“Αντιλαμβάνομαι την οργή και την απογοήτευση την οποία αισθάνεστε πολλοί από εσάς”, ανέφερε σε email που απέστειλε σε όλους τους υπαλλήλους.

“Κι εγώ την αισθάνομαι και είμαι απολύτως δεσμευμένος στο να υπάρξει πρόοδος σε ένα ζήτημα που έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα στην κοινωνία μας… και ναι, και εδώ στην Google”.

Η στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι υπάλληλοι της εταιρείας σήμερα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις 11:00 τοπική ώρα αρχής γενομένης από το γραφείο της Google στη Σιγκαπούρη.

Η οργή στην εταιρεία γιγαντώθηκε την τελευταία εβδομάδα όταν έγινε γνωστό ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος έλαβε αποζημίωση 90 εκατ. δολαρίων φεύγοντας από την εταιρεία παρότι υπήρχε, σύμφωνα με την κρίση της Google, μια “αξιόπιστη” κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση που είχε διατυπωθεί εις βάρος του. Ο Άντι Ρούμπιν, γνωστός και ως “ο δημιουργός” του Android, αρνείται τις κατηγορίες.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 48 εργαζομένων της μέσα σε διάστημα δύο ετών με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που έστειλε ο επικεφαλής της εταιρείας στους υπαλλήλους της, εκ των 48 απολυθέντων οι 13 ήταν υψηλόβαθμοι. Ο Σουντάρ Πιτσάι, πάντως, δεν έδωσε τα ονόματα στη δημοσιότητα και διαβεβαίωσε ότι κανείς από αυτούς δεν έλαβε αποζημίωση.

Με ρεπορτάζ της η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι η Google αποσιώπησε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της.

Tην Τρίτη ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, αυτή τη φορά από το ερευνητικό εργαστήριο της εταιρείας X research lab, επίσης παραιτήθηκε. Ο Ρίτσαρντ Ντε Βολ φέρεται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια γυναίκα, που είχε πρόσφατα περάσει από συνέντευξη για θέση εργασίας της οποίας θα προΐστατο εκείνος. Ο Ντε Βολ δεν σχολίασε μετά την παραίτησή του, αλλά στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει το συμβάν “λάθος κρίσης”.

Οι υπάλληλοι, οι οποίοι συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας, θα αφήσουν πάνω στο γραφείο τους ένα σημείωμα προς τους συναδέλφους τους: “Δεν βρίσκομαι στο γραφείο μου γιατί θα απόσχω μαζί με άλλους στην Google και εξωτερικούς συνεργάτες για να διαμαρτυρηθώ για την σεξουαλική παρενόχληση, την ανάρμοστη συμπεριφορά, την έλλειψη διαφάνειας και για μια κουλτούρα στον εργασιακό χώρο που δεν είναι λειτουργική για όλους”.

Τα επίσημα αιτήματά τους που καταθέτουν στην διοίκηση της Google είναι τα εξής:

– Να μπει τέλος στην αναγκαστική διαιτησία σε περιπτώσεις παρενόχλησης και διάκρισης για τους τωρινούς αλλά και τους μελλοντικούς υπαλλήλους.

– Να μπει τέλος στην μισθολογική ανισότητα και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και των δύο φύλων.

– Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να δίνονται στη δημοσιότητα.

– Να υπάρξει μία παγκόσμια, διαφανής και κοινή διαδικασία καταγγελίας σεξουαλικών παρενοχλήσεων με ασφάλεια και ανωνυμία.

– Αναβάθμιση του Chief Diversity Officer ώστε να λογοδοτεί απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και να κάνει προτάσεις απευθείας στο Συμβούλιο Διευθυντών.

– Διορισμός εκπροσώπου των εργαζομένων στο Συμβούλιο.

Η αναγκαστική διαιτησία είναι μια κοινή πρακτική για τους εργαζόμενους της Σίλικον Βάλεϊ και προβλέπει ότι τυχόν διαφωνίες θα αντιμετωπίζονται εσωτερικά και δεν θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι στοχεύει στην προστασία τόσο της εταιρείας όσο και του κατηγορούμενου αλλά και στην φίμωση των θυμάτων που είναι ανίκανα να την αντικρούσουν ή να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Η συντονισμένη δράση αυτής της κλίμακας δεν έχει προηγούμενο για εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ αλλά ακολουθεί μια τάση για έναν αυξανόμενο υπαλληλικό ακτιβισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μέρκελ κέρδισε τον Σουλτς στο debate: Πιο αξιόπιστη, πιο συμπαθής, αλλά πιο κοντά στους πολίτες ο αντίπαλός της

Ικανότερη, συμπαθέστερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην προεκλογική τηλεμαχία οι Γερμανοί, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς κρίθηκε πιο επιθετικός και πιο κοντά στον πολίτη. Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατά την διάρκεια και μετά το[…]

Περισσότερα »

Ο Τραμπ απειλεί την Κούβα με ακύρωση της συμφωνίας

Σαφή προειδοποίηση προς την Αβάνα ότι αν δεν βελτιωθεί τη συμφωνία ανάμεσα σε Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, ο ίδιος θα την ακυρώσει, έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. «Αν η Κούβα είναι απρόθυμη να φτιάξει μια καλύτερη συμφωνία για τον κουβανικό λαό, τον κουβανο/αμερικανικό λαό και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *