Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Παιχνίδια πολέμου» στη Βαλτική, παράλληλες στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ -Ρωσίας

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση που έγινε ποτέ για να δοκιμάσουν τα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα εδάφη.

Περίπου 3.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στο Ramstein Legacy, το οποίο περιλαμβάνει 17 συμμαχικά κράτη που ασκούνται στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία με αεροσκάφη, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Συνολικά 50 μαχητικά αεροσκάφη έχουν πετάξει από βάσεις σε όλη την Ευρώπη και 17 συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας επιφανείας δοκιμάζονται σε επίδειξη δύναμης.

Οι ασκήσεις διεξάγονται και στην Βαλτική όπου παράλληλε δεκάδες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας λαμβάνουν επίσης μέρος σε δικές τους στρατιωτικές ασκήσεις.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ναυτικές τακτικές ομάδες του Στόλου της Βαλτικής απέπλευσαν από τις βάσεις τους και έχουν αναπτυχθεί σε προκαθορισμένες ζώνες», όπως αναφέρει  ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Περί τα 60 πλοία και 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν στις ασκήσεις, που διεξάγονται σε θάλασσα και στην ξηρά, στα κέντρα εκπαίδευσης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Καθώς αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων το ΝΑΤΟ που προσποιούνται ότι είναι εχθρικά πετούσαν πάνω από την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ως μέρος των πολεμικών αγώνων, οι υπουργοί Άμυνας συγκεντρώθηκαν στην Ισλανδία για συνομιλίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.

Μιλώντας στο Ρέικιαβικ, ο Thordis Gylfadottir, υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, είπε στη «βόρεια ομάδα» των 12 εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το «χειρότερο σενάριο» όσον αφορά τη Ρωσία. «Η απειλή μιας άμεσης στρατιωτικής επίθεσης εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί».

Ο στρατηγός Jeffrey Harrigian, διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης, πρόσθεσε: «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικές ασκήσεις όπως αυτή είναι τώρα πιο σημαντικές για το ΝΑΤΟ από ποτέ».

Όπως τόνισε, η άσκηση θα ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να υπερασπιστεί την επικράτειά του.

Ο  Ben Wallace, ο  βρετανός υπουργός Άμυνας, είπε στην Ισλανδία ότι πολλές χώρες θα πρέπει να είναι «βαθιά επιφυλακτικές» με τις προθέσεις του Προέδρου Πούτιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν θεωρεί τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία ως κυρίαρχες χώρες. «Δεν έχει ενδοιασμούς στο  να σπάσει τα σύνορα», είπε.  «Αν θα ήταν αρκετά ανόητος για να το κάνει αυτό με απροκάλυπτο τρόπο με έναν πύραυλο κρουζ μένει να φανεί, αλλά τότε θα είχε να κάνει με το ΝΑΤΟ».

Ο Wojciech Skurkiewicz, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, δήλωσε: «Συνειδητοποιούμε τις απειλές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όχι μόνο σε σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αλλά και με τις υβριδικές δραστηριότητες στη Λευκορωσία».

Ο Artis Pabriks, υπουργός Άμυνας της Λετονίας, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι τα εδάφη της η Συμμαχία θα τα «υπερασπιστεί από το πρώτο μέτρο και δεν θα χαθούν».

Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,