Παίρνουν θέσεις οι 27 της Ε.Ε. στη μάχη για το κλίμα και την ψηφιακή πολιτική

Προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιακή πολιτική δίνει η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας χθες τα 27 μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σύνθεση της νέας Κομισιόν περιλαμβάνει σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, 13 γυναίκες και 14 άνδρες, με την ίδια τη Φον ντερ Λάιεν να είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. Ο μέχρι χθες Έλληνας εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναλαμβάνει τη σημαντική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το χαρτοφυλάκιο της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», με την εποπτεία του μεταναστευτικού, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Η νέα Επιτροπή θα αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες καιτις φιλοδοξίες που αποτυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Η Επιτροπή διαρθρώνεται σύμφωνα με τους στόχους τους οποίους έθεσε η εκλεγείσα πρόεδρος κ. Φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Στο επίκεντρο των εργασιών μας βρίσκεται η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τεχνολογία και τη δημογραφία που μεταβάλλουν άρδην τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας». Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ομάδα αυτή των επιτρόπων θα διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό τρόπο δράσης: θα αναλάβουμε τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθορίσουμε τις σχέσεις μας με μια πιο δυναμική Κίνα και θα ενεργήσουμε ως αξιόπιστος γείτονας, για παράδειγμα, για την αφρικανική ήπειρο. Τέλος, επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολυμερούς προσέγγισης. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεμονωμένα».

Χωρίς Βρετανό

Ο διορισμός των Επιτρόπων βασίζεται στις προτάσεις που έχουν υποβάλει τα κράτη-μέλη. Η νέα Κομισιόν δεν περιλαμβάνει επίτροπο από τη Βρετανία, καθώς επισήμως η χώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, παρά την εσωτερική πολιτική αναστάτωση που έχει προκαλέσει το Brexit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου και εφόσον η σύνθεσή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οκτώ αντιπρόεδροι

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Γιοζέπ Μπορέλ). Οι αντιπρόεδροι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Θα κατευθύνουν τις εργασίες μας ως προς τα σημαντικότερα οριζόντια θέματα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι επίτροποι βρίσκονται στο επίκεντρο της δομής του νέου Σώματος των Επιτρόπων.

Θα διαχειρίζονται την εμπειρογνωμοσύνη που θα τους παρέχεται από τις Γενικές Διευθύνσεις. Τρεις με διττό ρόλο Τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου, αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτ Βεστάγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου γιατις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών. Συνολικά, η Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει οκτώ μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, ο οποίος ορίστηκε Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, μια ιδιαίτερα κρίσιμη θέση, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και της διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρί-τη Σχοινά δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ανάθεση στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά της αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα. Που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα».

Επίτροποι

Οι υπόλοιποι επίτροποι της Κομισιόν που δεν θα έχουν θέση αντιπροέδρου είναι:
Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.
Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμ-βούργο) θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο«Περιβάλλον και Ωκεανοί».
Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι δύο δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κοζάνη

Από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε κάποιους από τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης που θέλει να συγκροτήσει. «Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, θα είναι η χρονιά που η δυτική Μακεδονία θα εκλέξει περιφερειάρχη τον Γιώργο Κασαπίδη και θα είναι η χρονιά που η χώρα[…]

Περισσότερα »

Εξεταστική από είσοδο στην ΟΝΕ και μετά θέλει η Φώφη

Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία και μάλιστα από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα, ζητά η Φώφη Γεννηματά, με το ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει τις σχετικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεδομένου δε, ότι δεν έχει αρκετά μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να καταθέσει το σχετικό αίτημα μόνη της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *