Παμμακεδονικές Ενώσεις: Tα Σκόπια συνεχίζουν τον αλυτρωτισμό

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, πάνω από έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιπροσωπία  των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, επισκέφτηκαν την πόλη των Σκοπίων για να δουν επιτόπου εάν άλλαξε κάτι, ως προς τον σεβασμό της ελληνική ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ισχυριζόταν ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα κατοχυρώνει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και σταματάει ο αλυτρωτισμός των γεοτόνων προς τα εδάφη της ελληνική Μακεδονίας.

Στην αποστολή συμμετείχαν, εκ μέρους των ομογενών Μακεδόνων, η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, ο κ. Βασίλειος Γκατζούλης, ο εκπρόσωπος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά Μιχάλης Κοντογεωργίου και εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) ο πρόεδρος Δημήτριος Γιουματζίδης, ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Δόντσιος και ο Ταμίας Ιωάννης Σιβένας.

Όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο που εξέδωσε η ΠΟΠΣΜ, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει μετακινηθεί κανένα άγαλμα της εποχής Γκρούεφσκι, δεν έχει τοποθετηθεί καμία διευκρινιστική επιγραφή σε αυτά, έχουν ολοκληρωθεί τα αρχαιοελληνικού στυλ δημόσια κτήρια που είχε ξεκινήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, συνεχίζονται οι εργασίες σε άλλα κτήρια και έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές ονομασίας.

«Με λίγα λόγια ο “Αλυτρωτικός Μακεδονισμός” του Γκρούεφσκι παραμένει ολοζώντανος και επί εποχής Ζάεφ, ενισχυμένος μάλιστα με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όχι μόνον υπέγραψε μία προδοτική συμφωνία, αλλά κόμμα  και φερέφωνα δημοσιογράφοι του εξαπατούν τον Ελληνικό λαό λέγοντας ότι δήθεν η συμφωνία εφαρμόζεται από τους Σκοπιανούς», τονίζουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις.

Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα

Ενδεικτικά περιγράφουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Άλλαξαν την πινακίδα εισόδου στην χώρα τους σε «North Macedonia» για να μας κλείσουν τα μάτια, αλλά όλοι οι τελωνιακοί και οι αστυνομικοί έχουν το εθνόσημο να γράφει  ευκρινέστατα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Το 1991, μετά το δημοψήφισμά τους, είχαν αλλάξει άμεσα τα Γιουγκοσλαβικά σύμβολα από τις στολές τους).

– Συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τα σχέδια αρχαιοποίησης του κυβερνητικού κτηρίου και μόνον στην βάση μίας απομίμησης τεράστιου αρχαιοελληνικού κίονα έγραψαν με μεγάλα γράμματα GOVERMENT και με μικρά NORTH MACEDONIA.

 – Αφαίρεσαν από την είσοδο του ιδίου κτηρίου μαρμάρινη πλάκα που έγραφε στα Ελληνικά «ΜΑΚΕΔΟΝΙ ΑΡΧΩΝ» αλλά την τοποθέτησαν στο κεντρικότερο σημείο του αρχαιολογικού Μουσείου τους. (Στο ίδιο μουσείο υπάρχει αναφορά και σε αρχαιολογικά ευρήματα εντός Ελλάδος, από την Σίνδο και το Αρχοντικό Γιαννιτσών, όπου μάλιστα αναφέρεται και το όνομα του αρχαιολόγου κ. Χρυσοστόμου που διενήργησε τις ανασκαφές στο αρχοντικό, σε μία εμφανή προσπάθεια να στηρίξουν τον επεκτατικό αρχαιομακεδονισμό τους).

– Ψηλά στην αρχαιοελληνικού στυλ πρόσοψη του αρχαιολογικού μουσείου τους εξακολουθεί να υπάρχει, με τεράστια χρυσά γράμματα, η επιγραφή «Αρχαιολογικό Μουσείο Μακεδονίας» και μόνον στην βάση μίας απομίμησης αρχαίοελληνικού κίονα υπάρχει η επιγραφή «Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Μακεδονίας»

– Στα βιβλιοπωλεία τους συνεχίζουν να πουλάν όλα τα βιβλία και τους χάρτες αλυτρωτικού χαρακτήρα χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση ή διάθεση αλλαγής, όπως λένε οι ίδιοι οι βιβλιοπώλες.

– Εξακολουθούν να υπάρχουν και να δεσπόζουν εντυπωσιακά απέναντι από το κοινοβούλιό τους τα τεράστια μνημεία ίδρυσης του ΒΜΡΟ και της συνέλευσης του ΑΣΝΟΜ η διακήρυξη της οποίας αφαιρέθηκε από το προοίμιο του συντάγματος τους ως το κατ’εξοχήν αλυτρωτικό κείμενο αλλά το μνημείο τον συντηρεί στις νέες γενιές.

Συνάντηση με θύμα του παιδομαζόματος

 Η αναφορά της ΠΟΠΣΜ κλείνει με την περιγραφή ενός περιστατικού:

«Περιεργαζόμενοι το “Μνημείο του παιδομαζώματος”, που έγινε στην Ελλάδα από τον λεγόμενο “Δημοκρατικό στρατό” κατά το τέλος του ελληνικού εμφύλιου πολέμου, είδαμε καθισμένο στο παγκάκι απέναντι, ακριβώς από το μνημείο, έναν ασπρομάλλη ηλικιωμένο να μας  παρατηρεί σιωπηλά.

Όταν ο κ. Κοντογεωργίου κουρασμένος κάθισε δίπλα του τον άκουσε, έκπληκτος, να του λέει με σπασμένα Ελληνικά: “Και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Είμαι Έλληνας από την Φλώρινα που εγκλωβίστηκα εδώ” και μετά από μία σύντομη συζήτηση να αποχωρεί αγκαλιάζοντάς τον.

Συγκινημένος ο κ. Κοντογεωργίου μας διηγήθηκε την συζήτηση που είχε μαζί του και αναλογιστήκαμε όλους τους άλλους που νιώθουν σαν τον συνομιλητή του, αλλά και τους γηγενείς Ελληνικής καταγωγής που υπήρχαν ανέκαθεν και εξακολουθούν να υπάρχουν εντός των γεωγραφικών ορίων της γείτονος χώρας και δεν μπορούν να εκφραστούν και τους οποίους δυστυχώς έχουν ξεχάσει οι πολιτικοί μας και το επίσημο Ελληνικό κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψαριανός προς Μαργαρίτη : «Θα πλένετε σκάλες στον ΣΥΡΙΖΑ»

Μήνυμα με αποδέκτες τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δείχνουν να επιθυμούν προσέγγιση του κόμματος με το ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη ο κ. Ψαριανός απευθυνόμενος στον Θεόδωρο Μαργαρίτη, είπε ότι αυτή η Δημοκρατική Αριστερά με αυτό το σχέδιο προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιλαμβάνει τον ίδιο.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *