Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παμπειραϊκή κινητοποίηση για το Δικαστικό Μέγαρο ξεκινά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Έτοιμος να ξεκινήσει Παμπεϊραική κινητοποίηση για να βρεθεί  λύση στο πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου , που φαίνεται ότι πάει πάλι να… βαλτώσει, είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά. Όπως είπε στο Κανάλι Ένα και στην εκπομπή που επιμελούνται και παρουσιάζουν κάθε Σάββατο μεσημέρι οι δημοσιογράφοι  Γιάννης Κλάδης  και Νίκος Παρασκευάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Κλάππας, «το υφιστάμενο κτίριο είναι αντιλειτουργικό και επικίνδυνο και θα έπρεπε από  πολλά χρόνια πριν να έχει βρεθεί άλλο. Ποτέ δεν είναι αργά όμως», επεσήμανε.

«Ακριβώς πάνω στο λιμάνι, στην γωνία της Αιτωλικού με την παραλιακή λεωφόρο, υπάρχει ένας χώρος έκτασης 5,5 στρεμμάτων που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών αφού παλαιότερα εκεί στεγάζονταν τα Τελωνεία, ο οποίος είναι ιδανικός για να κατασκευαστεί εκεί, εξ αρχής το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Η λύση αυτή είναι η πιο οικονομική και η  πλέον ενδεδειγμένη και το μόνο που απομένει για να υλοποιηθεί είναι η πολιτική βούληση. Σε αυτήν θα επιμείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος και θα ζητήσει από τον Δήμαρχο, τα Επιμελητήρια, τον Εμπορικό Σύλλογο και όλους τους φορείς της πόλης να γίνουν μπροστάρηδες αυτής της προσπάθειας που είναι η μόνη που μπορεί  να έχει άμεσο αποτέλεσμα» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

«Γιατί ένα αξιοπρεπές και εμβληματικό Δικαστικό Μέγαρο» ,συνέχισε ο κ. Κλάππας, «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την πόλη και θα συμβάλλει και στην ανάπτυξή της. Δεν είναι μόνο το ότι το κράτος θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα που διαθέτει σήμερα για ενοίκια των διαφόρων ακατάλληλων κτιρίων που στεγάζουν  τις πολλές δικαστικές υπηρεσίες που δεν χωρούν στο κτίριο της Σκουζέ. Το σημαντικότερο είναι πως το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα προικοδοτηθεί με διευρυμένες αρμοδιότητες που πρέπει να τις έχει και τις δικαιούται αλλά τις χάνει γιατί δε μπορεί να τις υποστηρίξει το υφιστάμενο κτίριο. Όπως δικαστικές υποθέσεις του Μοσχάτου, της Καλλιθέας, της Γλυφάδας κ.λ.π. που σήμερα πάνε στην Αθήνα, θα έρχονται στον Πειραιά. Δηλαδή η ύπαρξη σοβαρού Δικαστικού Μεγάρου δεν αφορά μόνο τους δικαστές και τους δικηγόρους αλλά θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όλο τον Πειραιά. Τόσο για λόγους πρεστίζ όσο και για λόγους οικονομικής ευρωστίας και ανάπτυξης».

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής του συνδυασμού Πειραιάς για Όλους Νίκος Μπελαβιλας υπογράμμισε ότι «εδώ και πολύ καιρό είχε πει στον Δήμαρχο ότι το θέμα των Δικαστηρίων θα πάει τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω από τη στιγμή που η κυβέρνηση απέκλεισε το κτίριο της πρώην Ραλλειου, το οποίο παρά τα όποια μειονεκτήματα που έχει, ήταν περίπου έτοιμο για τις εργασίες διαμόρφωσης, αφού είχε ελεγχθεί, μελετηθεί και είχαν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες που τώρα θα γίνουν από την αρχή. Η κήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΧΔΙΚ ως άγονου, συνέχισε, και μάλιστα με γελοίο αιτιολογικό όπως το ότι τα δύο κτίρια που προτάθηκαν δεν είχαν καθορισμένη χρήση δικαστικών χώρων, ανοίγει το δρόμο για  προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάτι που θα σημάνει κι άλλο χάσιμο χρόνου».

«Τις τελευταίες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελαβιλας, «έτυχε και πήγα για μια υπόθεση εργαζομένων στη Σκουζέ και διαπίστωσα για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για κτίριο-κόλαση. Απορώ μάλιστα πως οι εισαγγελείς που βρίσκονται εκεί επιτρέπουν να λειτουργεί ακόμα. Αν είχα εγώ ένα κτίριο σε παρόμοια κατάσταση, τόσο επικίνδυνο, χωρίς έξοδο κινδύνου, όχι απλά θα το είχαν κλείσει αλλά θα μου είχαν ασκήσει και πλήθος διώξεων».

Ο κ. Μπελαβίλας  υπεραμύνθηκε της πρότασης του Δικηγορικού Συλλόγου για αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην Τελωνείων στο λιμάνι και είπε ότι ο χώρος εκεί έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αφού δεν έχει αρχαία. Η περιοχή δημιουργήθηκε από προσχώσεις, δηλαδή στην αρχαιότητα ήταν έλος και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να κτιστεί. Οπότε δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις η προβλήματα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης είχε αναφέρει ως πρώην μέλος του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ, ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος είπε ότι το ΔΣ του Ταμείου δεν έχει συνεδριάσει ακόμα για να  επισημοποιήσει την ακύρωση του διαγωνισμού, αν και αυτό φαίνεται πλέον ότι είναι τυπικό. Το ουσιαστικό όπως είπε είναι να  απαιτήσει η πόλη να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο χώρο των παλαιών Τελωνείων που φαντάζει ως η πλέον ιδανική και οικονομικότερη προοπτική, η οποία μάλιστα έχει και την αποδοχή όλων.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,