Παμποντιακή Ομοσπονδία: Δεν κηρύττουμε το μίσος-Διεκδικούμε την αναγνώριση

Κείμενο – φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Με το μήνυμα «Δεν κηρύττουμε το μίσος, διεκδικούμε την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας», ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), στις 6-8 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων των Γενοκτονιών.

Παράλληλα η Ομοσπονδία κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία που διέπραξε εις βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Οι νέοι να αναλύσουν την Γενοκτονία μέσα από κάθε επιστήμη»

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ειδικούς στα θέματα γενοκτονιών, ο Δρ Βασίλης Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών είπε:

«Οι πυλώνες του συνεδρίου ήταν δύο. Με αφορμή τις ιστορικές γενοκτονίες που συνέβησαν εκατό χρόνια πριν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, προσπαθήσαμε να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και διδάγματα τα οποία θα μας βοηθήσουν για την πρόληψη γενοκτονιών που συμβαίνουν σήμερα ή πρόκειται να συμβούν στο μέλλον.

Ασφαλώς επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ελληνική γενοκτονική περίπτωση, αλλά έγινε εκτενής αναφορά και στην αρμενική και στην ασσυριακή και στην εβραϊκή γενοκτονική περίπτωση.

Οι μεγάλες αυτές Γενοκτονίες που χαρακτήρισαν τον 20ο αιώνα αποτελούν πηγές προβληματισμού για να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα για να κατανοήσουμε τις γενοκτονίες που συμβαίνουν σήμερα και ακόμα περισσότερο για να τις προλάβουμε».

Παράλληλα ο κ. Μεϊχανετσίδης παρότρυνε τους νέους εθελοντές που συνέβαλλαν στο συνέδριο, να ασχοληθούν με το ζήτημα της Γενοκτονίας μέσα από τις σπουδές τους, από όποιο κλάδο κι αν ακολουθούν, αφού, όπως ανέφερε, είναι πολλές οι πτυχές των γενοκτονιών και είναι σημαντικό οι νέοι να θέσουν την μελέτη της ελληνικής Γενοκτονίας αλλά και άλλων γενοκτονιών στο πλαίσιο των σπουδών τους.

«Αυτό θα είναι μία πάρα πολύ σημαντική συμβολή τόσο στην διατήρηση της μνήμης όσο και στη πρόληψη γενοκτονιών σήμερα ή στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Μήνυμα στην Τουρκία

«Κατά την διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου γίναμε μάρτυρες μίας σειράς εξαιρετικών ομιλιών που φώτισαν πολλές πτυχές του προβλήματος. Ανέδειξαν προτάσεις, ιδέες και λύσεις. Η εποικοδομητική συζήτηση βοήθησε να δοθούν περαιτέρω απαντήσεις που κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα ενδιαφερόντων.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την παρουσία των εκλεκτών ομιλητών, οι οποίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου διέκοψαν τις συνηθισμένες ασχολίες τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος», είπε κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Με αφορμή την απαράδεκτη προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για την παρουσία και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Βαρυθυμιάδης σημείωσε ότι:

«Με την φυσική του παρουσία εδώ, τιμούμε τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της χώρας και όχι ως κομματικό αρχηγό. Ήταν τιμή για εμάς, για τους προγόνους μας και για τον ίδιο, να παραστεί και να κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου. Αυτό τα λέει όλα και αποτελεί μία νέα αρχή, μία νέα βάση στο θέμα της διεκδίκησης για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Εν τω μεταξύ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα:

«Από τους τούρκους, αυτό το συνέδριο χαρακτηρίστηκε ως εκδήλωση προπαγάνδας. Εμείς στηρίζουμε την σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

 Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καλούμε την τούρκικη κυβέρνηση να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που διέπραξαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλικοί και να πάψει να ταυτίζεται με αυτούς και να αναπαράγει την ρατσιστική ιδεολογία του μίσους και του θανάτου.

Καλούμε τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Εμείς από εδώ δεν κηρύττουμε το μίσος. Διεκδικούμε νομικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του Κυρ. Μητσοτάκη

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

Αν η ελληνική ηγεσία, η οποία δείχνει να μην μπορεί να ξεπεράσει ότι οι τότε κατοχικές δυνάμεις της οδηγήθηκαν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου της ανεξαρτησίας, θέλει να ασχοληθεί με το παρελθόν, το σημείο έναρξης θα πρέπει να είναι η αναφορά της επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών η οποία κατέγραψε τα εγκλήματα πολέμου του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία όπως και τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να πληρώσει αποζημιώσεις για τις σφαγές και τις αγριότητες που διέπραξε κατά των Τούρκων.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει τα βήματα του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου ο οποίος πρότεινε τον μεγάλο μας ηγέτη, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος πολέμησε κατά του ελληνικού στρατού εισβολής για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το να βάλει στην άκρη τις γεμάτες φαντασία ιδεολογίες και την καλούμε να οικειοποιηθεί τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς νέα τηλεδιάσκεψη Α. Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Βερολίνο, της καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία Αθήνας – θεσμών σε σύντομο χρονικό διάστημα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *