Παραγωγικές οι συναντήσεις Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με επενδυτές στις ΗΠΑ

Με επιτυχία στέφθηκε το ταξίδι που έκαναν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στις ΗΠΑ, καθώς οι συναντήσεις τους με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη αποδείχτηκαν παραγωγικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσοχή των επενδυτών στις συναντήσεις αυτές εστιάσθηκε στις τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.
Οι εκπρόσωποι 25 επενδυτικών οίκων και funds απηύθυναν στους Έλληνες υπουργούς ερωτήματα σχετικά με το πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και πως διαμορφώνεται ο καθαρός ορίζοντας για επενδύσεις στο ελληνικό χρέος και στα ελληνικά assets σε βάθος δεκαπενταετίας.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι πως οι επενδυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η λογική είναι πως εάν έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 1% και πρέπει να πας στο 3,5% η διαδικασία προσαρμογής γεννά ανησυχίες. Όταν όμως είσαι στο 3,5% και αναπτύσσεσαι διαρκώς, τότε δημιουργείς και δεν αφαιρείς δημοσιονομικό χώρο και αυτό είναι κάτι που επενδυτές αποτιμούν θετικά.
Οι επενδυτές πάντως έδειξαν να θεωρούν πρόκληση τη συνέχιση της ανάπτυξης, καθώς θεωρούν πως χωρίς μια επενδυτική έκρηξη και χωρίς να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ που ταλανίζει σήμερα την Ελλάδα, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μειωθεί έτσι η ικανότητα της να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα μετέχουν στις εργασίες του Eurogroup, αλλά και του ΔΣ των Διευθυντών του ESM.

CNN Greece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μειώσεις στους μισθούς εργαζομένων της πρώην “Εμπορικής”

Της Σταυρούλας Μίντζολη… Άκαρπη απέβη η συνάντηση της διοίκησης της Alpha Bank με το προεδρείο του Συλλόγου των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής, για το θέμα της μείωσης των μισθών, που αγγίζει έως και το 40%. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις ξεκινούν από 10% και μπορεί να φτάνουν μέχρι και 40%, για όσους[…]

Περισσότερα »

Σε παράλληλη τροχιά διαπραγμάτευση και τράπεζες

Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκονται οι τράπεζες για το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών, ενώ το αργότερο έως την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Τράπεζα Πειραιώς. Alpha Bank και Εθνική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα επιδιώκοντας το κατάλληλο timing, ενώ το book building της Eurobank θα ξεκινήσει το πρωί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *