Παραμύθια με ή χωρίς δράκο

Του Νίκου Μπουρσινού

Διάβαζα την περασμένη Πέμπτη,  13 Φεβρουαρίου 2020, στη γνωστή free press LIFO, τη συνέντευξη που παραχώρησε στον συνάδελφο Γιάννη Πανταζόπουλο,  ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,  Ανδρέας Δρακόπουλος και χάρηκα!

Πριν απ’ όλα,  μιλούσε ένας κανονικός άνθρωπος. Θέλω να πω, όχι ένας στεγνός και στυγνός τεχνοκράτης,  κι έχουμε χορτάσει δα, από τέτοιους, ειδικά στα χρόνια της κρίσης.

Μιλούσε, πριν απ’ όλα,  ένας έξυπνος άνθρωπος, είτε συμφωνούσες, είτε όχι,  με τις απόψεις του. Καταλάβαινε τι ρωτούσε ο δημοσιογράφος,  δεν προσπαθούσε να ξεφύγει,  κι όταν το προσπαθούσε, το έκανε με μη προσβλητικό για τον αναγνώστη τρόπο.

Έδειχνε να έχει τις απαντήσεις σε όσα πραγματικά ενδιέφεραν και σ’ αυτό συνέτειναν βέβαια και οι ερωτήσεις του κ. Πανταζόπουλου.

Ξεκαθάρισε το, ας πούμε, ιδεολογικό τοπίο, μέσα στο οποίο κινείται, αναφερόμενος και στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Σας πληροφορώ ότι είχαμε την καλύτερη συνεργασία».

Φυσικά, είναι ίδιον των ευέλικτων τεχνοκρατών να αποφεύγουν τις κακοτοπιές με πειστικό τρόπο, αλλά δεν μας έχουν πολυσυνηθίσει οι άνθρωποι της αγοράς σε προσεκτικές διατυπώσεις.

Μίλησε για μια μεγάλη παλέτα θεμάτων, από τις πάντοτε επίκαιρες και αμφιλεγόμενες συνεργασίες Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, μέχρι το νόημα της ζωής, που όταν τον ρώτησαν τα παιδιά του, απάντησε απλώς «Δεν ξέρω».

Έμοιαζε να προκαταλαμβάνει τα ερωτήματα,  έμοιαζε να είναι … διαβασμένος και… ετοιμοπόλεμος, όπως και έπρεπε, ως εκ της θέσεώς του,  στο κάτω – κάτω.

Υπάρχουν απαντήσεις του, όπως εκείνη στην ερώτηση: «Έχουν νόημα οι ιδεολογίες σήμερα;», στην οποίαν είναι επιμελώς προκλητικός: «Αρχ@@@! Με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά,  παρά μόνο το σωστό: να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό». Ζυγισμένες οι λέξεις, παλαντζαρισμένο το σύνολο της φράσης. Εδώ,  το βάρος της ανταπάντησης,  μεταφέρεται στους… ενδιαφερόμενους.

Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε άλλα αποσπάσματα,  για να σας ωθήσουμε να διαβάσετε την συνομιλία (μπορείτε και στο διαδίκτυο) και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας,  πιθανότατα πολύ διαφορετικά από τα δικά μας.

Μακάρι, πάντως,  να μας δίνεται η ευκαιρία να διαβάζουμε,  να ακούμε,  να βλέπουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις,  όσοι\ες,  τουλάχιστον έχουμε ακόμα το κουράγιο να τις αποζητάμε και να τις αναζητάμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπήκε η άνοιξη και ο κ. Σαμαράς κρύβεται στο Μαξίμου

«Η υπομονή του λαού εξαντλείται και στις 18 και 25 Μαΐου θα στείλει μήνυμα αλλαγής και ανατροπής στους ‘’τρομοκράτες’’» του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και[…]

Περισσότερα »

Στο Μαξίμου για το χρέος ο Τζακ Λιου

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και τoν πρωθυπουργό έχει σήμερα στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στις 11 το πρωί ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος όσο και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *