Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παράταση καραντίνας στο Όκλαντ- Αναφορά θανάτου από εμβόλιο της Pfizer

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

 Το Όκλαντ θα παραμείνει σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι ανέφεραν θάνατο που συνδέεται με το εμβόλιο της Pfizer

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν παρέτεινε σήμερα κατά δύο εβδομάδες το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στο Όκλαντ, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν τον πρώτο θάνατο στη χώρα που συνδέεται με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό για μήνες από την COVID-19, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, μέχρι ένα κύμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού, που εισήχθη από την Αυστραλία, να οδηγήσει την Άρντερν να δώσει εντολή για την επιβολή σύντομου λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο στις 17 Αυγούστου.

Τα κρούσματα του πρόσφατου ξεσπάσματος έφτασαν τα 562, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως μειώθηκε σε 53 σήμερα, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ημερών.

«Ξέρω ότι όλοι αισθανόμαστε ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι ο αριθμός μας είναι χαμηλότερος από αυτό που βλέπαμε τις τελευταίες ημέρες και ξέρω ότι η πρόθεση όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτή η τάση», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Η δουλειά δεν έχει ακόμη γίνει και χρειάζεται να συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Οι περίπου 1,7 εκατομμύριο κάτοικοι του Όκλαντ θα παραμείνουν υπό αυστηρό λοκντάουν επιπέδου 4 για άλλες δύο εβδομάδες, ενώ οι περιορισμοί για την υπόλοιπη χώρα θα χαλαρώσουν λίγο στο επίπεδο 3.

Τα αυστηρά και γρήγορα λοκντάουν, μαζί με το κλείσιμο των διεθνών συνόρων από τον Μάρτιο του 2020, πιστώθηκαν την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα.

Ωστόσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα ερωτήματα σχετικά με την καθυστερημένη διάθεση εμβολίων κατά της COVID-19, όπως και για αυξανόμενα κόστη στη χώρα αυτή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό μεταναστών.

Περίπου το 21% του πληθυσμού της των 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας να έχει τον βραδύτερο ρυθμό μεταξύ αυτών των πλούσιων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια γυναίκα πέθανε λόγω μυοκαρδίτιδας, η οποία είναι γνωστή ως σπάνια παρενέργεια του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Το υπουργείο Υγείας δεν παρείχε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ηλικία της γυναίκας. Η Pfizer στη Νέα Ζηλανδία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα που της εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει την είδηση.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ δήλωσε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά την μόλυνση από COVID-19.

«Και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που ήμασταν πολύ ανοιχτοί γι’αυτήν την περίπτωση», σημείωσε ο Μπλούμφιλντ.

«Είναι επίσης μεγάλου ενδιαφέροντος διεθνώς επειδή είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις στην οποία είχαμε το πλήρες φάσμα στοιχείων γύρω από τις παρενέργειες και τότε μπορέσαμε να εξηγήσουμε αυτόν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία έχει δώσει προσωρινή έγκριση στην χρήση των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech, Janssen και AstraZeneca, αλλά μόνον αυτό των Pfizer/BioNTech έχει εγκριθεί για διάθεση στο κοινό.

Η Άρντερν δήλωσε ότι η χώρα έχει 840.000 εναπομείνασες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και συνεχίζει να λαμβάνει 350.000 δόσεις κάθε εβδομάδα

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,