Παρέμβαση Τσίπρα για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ

Ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το «τι παραδώσαμε – πού βρίσκεται σήμερα η χώρα». Στο στόχαστρο η «μαγειρεμένη ‘λίστα Πέτσα’» και οι αποκαλύψεις από την ΕΥΠ για «το μαφιόζικο παρακράτος». Τι λένε για την υπόθεση Καλογρίτσα.
Υπό τη σκιά αποκαλύψεων για διαφθορά και διαπλοκή, αλλά και με τα αναπάντητα ερωτηματικά για τον τρόπο ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης, όπως προκύπτει από τη «λίστα Πέτσα» που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές και «κάνει ταμείο»: τι παρέδωσε – πού βρίσκεται σήμερα η χώρα.

Την αποτίμηση, με έμφαση στην οικονομία και στα εργασιακά, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα. Κατά τις πληροφορίες, θα αναφερθεί (έστω και εμμέσως) στην «υπόθεση Καλογρίτσα», η οποία «παίζει πρώτη είδηση» από προχθές, αλλά και στις αποκαλύψεις από την ΕΥΠ για εμπλοκή πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ σε παρακρατικές πρακτικές και κύκλωμα παιδεραστίας, οι οποίες “έχουν εξαφανιστεί από όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης”.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, η επιλεκτική προβολή των ειδήσεων “και των αποκαλύψεων” αποδίδεται στην μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα και της γενναίας οικονομικής ενίσχυσης, “όπως αποδείχθηκε χθες από τη δημοσιοποίηση της ‘λίστας Πέτσα’”.

Επ’ αυτού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η λίστα είναι “μαγειρεμένη” με τρόπο ώστε να εμφανιστούν μειωμένα κάποια υπέρογκα ποσά που έχουν στην πραγματικότητα δοθεί σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Μένουμε Σπίτι”.

Για τον λόγο αυτό, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χθες ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας την κατάθεση των εκδοθέντων τιμολογίων και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των μηνών Μαρτίου-Απριλίου-Μαϊου-Ιουνίου από τα μέσα ενημέρωσης, “προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διαφοροποίηση αρχικώς τιμολογηθέντων και τελικώς εισπραχθέντων ποσών”.

Γιατί βγήκε από τη «ναφθαλίνη» ο κ. Καλογρίτσας

Στο μέτωπο των αποκαλύψεων/καταγγελιών, πηγές του κόμματος τονίζουν ότι η “υπόθεση Καλογρίτσα” ανασύρθηκε στο πλαίσιο του αντιπερισπασμού που επιχειρείται από την κυβέρνηση, αφενός επειδή η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται και, αφετέρου, για να αποσιωπηθεί το θέμα του κυκλώματος παιδεραστίας κ.λπ., στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα από τη ΝΔ.
“Οι καταγραφές της ΕΥΠ αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, μέσα από σοκαριστικούς διαλόγους, να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα”, αναφέρουν.

Και προσθέτουν: “Τώρα που αποδεικνύεται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η ΝΔ θυμήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα. Τις δοσοληψίες του και τα ανεξόφλητα χρέη του προς τρίτους επιχειρηματίες ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του”.

Απαντούν στα ερωτήματα δε, ως εξής:

1. Ο κ. Καλογρίτσας είναι αυτός τον οποίο η ΝΔ αποκαλούσε αναξιόπιστο και απατεώνα που προσπαθεί να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, κάτι που δεν έγινε γιατί τον έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Μητσοτάκης μιλούσε ειρωνικά για τα «βοσκοτόπια» του κ. Καλογρίτσα και τον παρουσίαζε ως αναξιόπιστο, τώρα τον εμφανίζει ως τον πλέον αξιόπιστο και καλεί τους πολίτες να βοσκήσουν στα λιβάδια της αλήθειας του.

2. Πρόκειται για μια αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, δηλαδή ανεξόφλητο χρέος 3 εκατομμυρίων του κ. Καλογρίτσα σε επιχειρηματικό όμιλο. Ο κ. Καλογρίτσας δεν επιστρέφει χρήματα που του καταβλήθηκαν για υπεργολαβία έργου και τώρα, εκ των υστέρων, ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δόθηκαν για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα που υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, είναι ο Αντρέας Λοβέρδος, που διώκεται για τη Νovartis και του οποίου ο συνεργάτης εμπλέκεται στην υπόθεση του παρακράτους που αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ. Ο αντιπερισπασμός, πέρα από φθηνός, είναι εμφανής.

3. Οι ισχυρισμοί του κ. Καλογρίτσα και του συνηγόρου του, κ. Λοβέρδου, για δήθεν εικονικά τιμολόγια 3 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκαν από την ελβετική Δικαιοσύνη, που τον υποχρέωσε να καταβάλει τα χρήματα αυτά στη CCC.

4. Ο κ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται μέσω του κ. Λοβέρδου στη μήνυσή του ότι δήθεν με «εντολή Παππά» δόθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento. Η εφημερίδα Documento, όπως προκύπτει, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον κ. Καλογρίτσα. Την περίοδο εκείνη ωστόσο, τα χρήματα αυτά παρέμεναν δεσμευμένα – ως εγγυητική επιστολή για το διαγωνισμό για τις άδειες – υπέρ του Δημοσίου ως τον Ιανουάριο του 2017. Όταν εν τέλει το Γενάρη του 2017 αποδεσμεύθηκαν τα χρήματα που είχαν καταβάλει οι υποψήφιοι για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την απόφαση του ΣτΕ, άρα και τα 3 εκατ. ευρώ του κ. Καλογρίτσα, εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από την έκδοση της εν λόγω εφημερίδας.

5. Επί τέσσερα χρόνια, η ΝΔ υποστήριζε πως ο κ. Καλογρίτσας πήρε δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει κανάλι. Τώρα ξαφνικά το αφήγημα άλλαξε και υποστηρίζει πως τα πήρε από ιδιώτη; Άρα, τόσα χρόνια έλεγε ψέματα η ΝΔ; Ακόμα και αν δεχθούμε ότι όντως πήρε χρήματα από ιδιώτη, κάτι που είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, τότε γιατί είναι μεμπτό αυτό για τη ΝΔ και όχι ότι η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” χρηματοδοτήθηκε και μάλιστα από την ίδια offshore που χρηματοδοτήθηκε και η εταιρία της συζύγου του Πρωθυπουργού;

6. Η ΝΔ κάνει πολιτική αξιοποιώντας όσα αναφέρουν μεταξύ τους κάποιοι αντίδικοι σε αγωγές, τα οποία ως γνωστόν δεν μπορεί να είναι όλα αληθή. Είναι σαν να κάνει πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση όσα έχει πει σε αγωγή του κάποιος για τον Μητσοτάκη. Έτσι θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση; Αυτά που αποκαλύπτονται για το παρακράτος όμως, δύο μέρες τώρα, δεν είναι ισχυρισμοί σε κάποιες αγωγές αλλά επίσημες καταγραφές της ΕΥΠ που αποδεικνύουν ανατριχιαστικά πράγματα και εμπλοκή υπουργών της ΝΔ στο παρακρατικό κύκλωμα.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που γνωρίζει είναι πως οι αρμόδιοι υπουργοί του, μόλις συνειδητοποίησαν ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τους όρους, τον έβγαλαν εκτός διαγωνισμού, διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη της ΝΔ τότε, για δήθεν «κόκκινο» κανάλι και καναλάρχη. Τα επιχειρηματικά του κ. Καλογρίτσα δεν είναι σε θέση να τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ίσως να τα γνωρίζουν καλύτερα τόσο ο οικογενειακός συνέταιρος του και υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, όσο και άλλοι υπουργοί του Κ. Μητσοτάκη.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόντρες ΔΗΜΑΡ- ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά

Σήμερα Δευτέρα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια για τον «τρίτο πόλο» της ΔΗΜΑΡ, καθώς το μετωπικό πολιτικό σχήμα «Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία» παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση στο Κάραβελ. Παράλληλα, ανεβαίνει εκ νέου το θερμόμετρο μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, μετά τα υπονοούμενα που άφησε στην συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εκδήλωση της[…]

Περισσότερα »

Κυβέρνηση: Στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές»

Διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα που δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας, διαμηνύουν την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι. Επιδιώκοντας να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές σε περισσότερα ζητήματα, η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι η Αθήνα «θα παρουσιάσει πλήρεις-εξειδικευμένες προτάσεις, αλλά και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *