Πάθαμε (στο Μάτι) και μάθαμε (πριν την Εύβοια)!

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξιμου, ειπώθηκε μια κουβέντα που θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε.

Ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων τόνισε: «Με την εμπειρία μου ως επίτροπος σε πολλές περιοχές του κόσμου σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, θέλω να πω ότι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση ένας σπάνιος συντονισμός που επιδείχτηκε τις τελευταίες δύο μέρες στην Εύβοια». Και γιατί αυτή η κουβέντα είναι σημαντική;

H έγκαιρη κινητοποίηση δεν είναι αυτονόητη

Εξηγούμαι: Δυστυχώς, στην Ελλάδα η έγκαιρη κινητοποίηση δεν είναι αυτονόητη. Ουδόλως. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο κρατικός μηχανισμός πολλές φορές, στις φυσικές καταστροφές και όχι μόνο, λειτουργεί από αργά έως και… κατόπιν εορτής.  Απτή απόδειξη είναι η περίπτωση του Ματιού πέρυσι ή και άλλων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην επικράτεια ανά τα χρόνια, όπως αυτή της Ηλείας το 2007.

Δεν νομίζω πως η έγκαιρη αντίδραση είναι θέμα αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας τόσο, όσο αλλαγής φιλοσοφίας. Προφανώς και η αποτελεσματικότητα πιστώνεται κατά κάποιο τρόπο και στου αρμόδιους υπουργούς. Όχι όμως με τον τρόπο που πολλοί, ήδη από εχθές, σπεύδουν να την πιστώσουν. Δεν είναι το φυσικό πρόσωπο δηλαδή που κάνει τη διαφορά αλλά η αλλαγή την οποία σηματοδοτεί.

Πάθαμε και μάθαμε

Ιδιαίτερα μετά το Μάτι έχουν αλλάξει οι μέθοδοι καταπολέμησης της πυρκαγιάς με μια ταυτόχρονη  –αποδοτικότερη- αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς. Και αυτό το παρατηρώ να συμβαίνει σε όλη την κλίμακα της πυροσβεστικής και του υπουργείου προστασίας του πολίτη συνολικά. Πάθαμε και μάθαμε, κυρίες και κύριοι. Το Μάτι έκανε τους αρμόδιους να  αλλάξουν στάση στα φυσικά φαινόμενα. Να αναγνωρίσουν πως σε μια τέτοια, τόσο δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, πρέπει να δρουν ακαριαία.

Για αυτό, λοιπόν, πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην νέα κυβέρνηση. Γιατί αυτή είναι που από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές πως ο βαθμός οφείλει  να είναι ο υψηλότερος. Κι αν θέλετε, στον Μ. Χρυσοχοϊδη προσωπικά, πρέπει να πιστωθεί η αλλαγή πλεύσης (σε πολιτικό επίπεδο), στην ηγεσία του Πυροσβεστικού σώματος και στον Ν. Χαρδαλιά για την ώριμη αντιμετώπιση του θέματος. Στην πράξη κρινόμαστε όλοι!

Δεν μπορεί, φυσικά, να παραγκωνίσει κανείς τους «μαχητές» της φωτιάς ή να πει πως αυτοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αντιθέτως, η ιστορία αποδεικνύει και πάλι πως αυτοί είναι εξαιρετικοί και διακρίνονται από μεγάλο επαγγελματισμό (βλ. Περιπτώσεις ανθρώπων, εχθές στην Εύβοια). Το θέμα της οργάνωσης είναι αυτό που πάντα επιδέχεται κριτικής και σε αυτό το επίπεδο πρέπει πάντοτε να συζητούμε.

Οι αντιπυρικές ζώνες απέδωσαν

Το ότι ένα τέτοιο δάσος θα καιγόταν είναι παραπάνω από δεδομένο. Εκεί φάνηκε όμως το καλά καταρτισμένο επιχειρησιακό σχέδιο της πυροσβεστικής εχθές. Η πολυπόθητη οργάνωση. Οι αντιπυρικές ζώνες, ευτυχώς, απέδωσαν και η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά. Οι νυχτερινές επιχειρήσεις απέδειξαν και αυτές τους παραπάνω ισχυρισμούς. Οι δε εκκενώσεις των οικισμών ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα επίσημα χείλη, υποδειγματικές.

Και τελικά, για να είμαστε σοβαροί, κάποιοι α λα καρτ (ΔΗΘΕΝ) οικολόγοι του πληκτρολογίου, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να συζητούν επί τη βάση της οργάνωσης. Γιατί για να σωθεί το δάσος θα πρέπει να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Για να γίνει αυτό, μοιραία, πρέπει ενδεχομένως να κοπούν κάποια δέντρα. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης και αυτός ακολουθήθηκε. Αλλιώς, το δάσος θα καεί ολοσχερώς. Και μετά να δούμε ποιόν θα  λιβανίζουν στα Μέσα κοινωνικής αποχαύνωσης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Εργασίας: Μειώνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Μειωμένες κατά 95.000 περίπου είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης με την είσοδο του νέου έτους, όταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014,περίπου δύο χρόνια πριν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν συνολικά σε 160.551. Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την εκκαθάριση εκκρεμών[…]

Περισσότερα »

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο οι μηνύσεις πολιτικών προσώπων κατά εισαγγελικών λειτουργών

Τέθηκαν στο αρχείο οι μηνύσεις των Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά κατά των εισαγγελικών λειτουργών που ασχολούνται με τη διαφθορά, Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, δια της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις Δημητρίου Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *