Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περισσεύει η υποκρισία στο θέμα της μαθητικής βίας

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την αυτοχειρία του δεκατετραχρονου μαθητή στα Κάτω Πατήσια άρχισε στα ΜΜΕ ένας νέος κύκλος ερευνών,ρεπορτάζ,σχολίων,αναλύσεων κλπ,στην προσπάθεια που κάνουν για να αναδείξουν την εγκληματικοτητα στα σχολεία. Και όλοι αναρωτιουνται γιατί έχουμε αυτά τα φαινόμενα, γιατί υπάρχει τόση βία στα σχολεία, γιατί τα παιδιά κρύβουν τόσο μίσος και τόση κακία μέσα τους.

Μόνο που όλοι θυμούνται την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, όταν έχουμε κάποιο θάνατο μαθητή, όταν γίνεται κάποιο ακραίο γεγονός που σοκάρει την κοινωνία ή όταν η βία υποκινειται από συγκεκριμένους κύκλους.

Τότε ξεκινάνε οι αναλύσεις,παρελαύνουν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί από τα τηλεοπτικά παράθυρα και αρχίζει ο θόρυβος για να …ξυπνήσουν οι αρμόδιοι και να βελτιώσουν την κατάσταση.Ακουγοντας κάποιος όλες αυτές τις τηλεκριτικες και τις παραινέσεις επί δικαίων και αδίκων, θα πίστευε ότι μπορεί κάποιος να πατήσει ένα κουμπί και να αλλάξουν όλα.Θα γύριζε τον διακόπτη και θα είχαμε σχολεία πρότυπα ευταξιας και λειτουργικότητας. Και φυσικά ξεχνάμε ότι αυτή η κατάσταση δουλεύεται επί χρόνια στα σχολεία και κλείνουμε όλοι τα μάτια είτε επειδή μας βολεύει, είτε επειδή δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Κι όταν τα χειρότερα έρθουν σναρωτιώμαστε υποκριτικα τι συνέβη, που χάλασε η συνταγή, γιατί φθάσαμε μέχρι εδώ.

Εμείς από αυτή εδώ τη γωνία, από αυτό το μετερίζι,από πέρσι φωνάζουμε, αποκαλύπτουμε, αναδεικνύουμε το πρόβλημα όπως το ζούμε στα σχολεία της πόλης μας.Περσι τον Νοέμβριο  είχαμε αναφέρει ότι έγιναν δύο φορές σε διάστημα λίγων ημερών συμπλοκές μεταξύ μαθητών στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και τρεις από τους συμπλεκόμενους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.Στις 11 του περασμένου  Απριλίου γράψαμε ότι μαθητές στο ίδιο σχολείο ξυλοκόπησαν άγρια καθηγητή τους και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Μάλιστα ο καθηγητής καταγγειλε το γεγονός και στο οικείο αστυνομικό τμήμα.Δεκα μέρες μετά μια μητέρα εννιαχρονης μαθήτριας υπέβαλε μυνηση κατά τεσσάρων μεγαλύτερων μαθητών του σχολείου επειδή ξυκοκοπησαν το παιδί της.
Όλα αυτά τα αναφέραμε, τα αναδειξαμε,τα διαβιβασαμε αρμοδίως για να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι τι γίνεται στα σχολεία που βρίσκονται στον χώρο ευθύνης τους αλλά δυστυχώς κανένας δεν ασχολήθηκε.

Κανενας δεν συγκινήθηκε,κανένας δεν ενδιαφέρθηκε.Ουτε εκπαιδευτικος ,ούτε κάποιος από το υπουργείο Παιδείας, ούτε γονιός. Αντιμετωπίστηκαν αυτά τα απίστευτα γεγονότα σαν…παρονυχιδες, σαν άνευ αξίας και σημασίας περιστατικά που καλό θα είναι να τα …ξεχάσουμε για να μην χαλάσουμε το προφίλ των σχολείων και να μην ανησυχεί ο κόσμος.Καποοι μάλιστα μας…συνέστησαν να μην επιμένουμε σε κάτι τέτοια ενοχλητικά θέματα για να μην…μπλέξουμε.Το χειρότερο είναι ότι οι τελευταίοι, δυστυχώς, ήταν γονείς που φοβούνταν μήπως τρωθεί το κύρος του σχολείου που πήγαιναν τα παιδιά τους.

Και βέβαια ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και εκπαιδευτικοι ,καμμία ΕΛΜΕ δεν έβγαλε ανακοίνωση για να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και να υποστηριξει η να συμπαρασταθει στους συναδέλφους  ή στα μέλη της για τον ξυλοδαρμό τους.

Και τώρα έρχονται όλοι αυτοί,είτε γονείς, είτε συγγενείς  των θυμάτων, είτε εκπαιδευτικοι και εξανίστανται με αυτά που γίνονται στα σχολεία, απορούν με αυτά που μαθαίνουν,τους φαίνονται απίστευτα όσα συμβαίνουν.
Όλους αυτούς τους μήνες που γνώριζαν τι γίνεται και σφυριζαν αδιάφορα γιατί δεν έκαναν κάτι για να προλάβουν το κακό που ερχοταν;Δεν ήξεραν ότι από το αυγό του φιδιού θα βγει φιδι;Γιατί το άφησαν να επωάζεται;
Ευθύνες υπάρχουν.Ποιος θα τις καταλογισει όμως και ποιος θα τις αποδοσει. Και κυρίως πού θα τις αναζητήσει.Γιατι πολύ φοβόμαστε ότι θα …χαθεί στη μετάφραση.Γιατι τα φώτα της ραμπας σύντομα θα σβήσουν. Κάτι άλλο θα βρεθεί να ταράξει τον ύπνο μας.Και ο φακός θα πέσει εκεί.Γιατι αυτός είναι ο ρόλος του.Να μονοπωλεί το ενδιαφέρον  όσο υπάρχει.Οσο είναι φρέσκο,όσο…σπαρταραει. Μετά δεν έχει νόημα,δεν…πουλάει,οπότε είναι καταδικασμενο στη λήθη.

Θα μείνουμε να φωνάζουμε και να επιμένουμε κάποιοι που στο τέλος της μέρας θα μας πούνε και γραφικούς η θα μας βγάλουν εμμονικους.Και φυσικά δεν θα γίνει τίποτα.Μεχρι το επόμενο θύμα,τον επόμενο δεκατετραχρονο,δωδεκαχρονο,κλπ που θα αυτοκτονήσει ή θα  του συμβεί κάτι τρομερό στο σχολείο του. Και τότε όλοι θα ανοιξουν το στόμα μια πιθαμη,όπως τώρα,και θα αναρωτιουνται τι έγινε και πως έγινε.Το κακό όμως θα διαιωνιζεται και θα γιγαντωθεί και ίσως η κατάσταση να μην είναι στο μέλλον  αναστρέψιμη. Αλήθεια  τότε τι θα γινει;

Όσοι σήμερα κάνουν ότι δεν βλέπουν τότε τι θα κανουν;Τι θα πουν;Ίσως βέβαια να σκέπτονται ότι θα έχουν άλλοι την ευθύνη μετά από χρόνια  οπότε δεν θα έχουν επιπτώσεις.Η καυτή πατάτα θα έχει πάει αλλού.Οπως και η ελπίδα για το αύριο αυτής της χώρας……

.Με αυτές τις λογικές φθάσαμε στο σημερινό χάλι. Και αυτές οι λογικές θα μας φέρουν τα χειρότερα. Θα τα περιμένουμε μοιρολατρικά η θα αντιδράσουμε έστω και στο …παρά πέντε;Στο χέρι μας είναι το μαχαίρι και το καρπούζι. Εμείς θα επιλέξουμε.Ιδου η Ρόδος λοιπόν….

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.