Πέθανε ο μεγάλος δημιουργός Τάκις

Επιμέλεια Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μεγάλη η απώλεια του διεθνούς ανατρεπτικού και πρωτοπόρου γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη γνωστό ως Takis.

Ο διάσημος δημιουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης έφυγε από τη ζωή. Την ίδια ώρα, μια μεγάλη έκθεση, στη “Tate Modern” στο Λονδίνο, φιλοξενεί από αρχές Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία την εγκατάσταση του “Magnetic Fields κι εβδομήντα επιπλέον έργα του!

Συνεργασία με τον Κώστα Γαβρά και τον Μιχάλη Κακογιάννη

Δημιουργικός με πάθος και αστείρευτη φαντασία ο Τάκις, πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του, διερεύνησε και επαναπροσδιόρισε τα όρια, τόσο σε επιστημονικούς ορίζοντες όσο και στη σύγχρονη τέχνη. Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές συνεργασίες του ξεχωρίζει εκείνη με τον Κώστα Γαβρά στην ταινία “Ειδικό δικαστήριο” και με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο.

Ανάμεσα στα έργα του μοναδικά  είναι τα ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά.

Ένα δάσος από φωτεινά σινιάλα του Τάκι στους κήπους της Ουνέσκο στο Παρίσι

Το 1986, ο Τάκις ιδρυσε στην Ελλάδα το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες στο Γεροβουνό Αττικής. Σε όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής του, ο μεγάλος αυτός δημιουργός, ερευνούσε επίσης τη μουσική των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση όπως και τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης.

Έργα του υπάρχουν στα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου.

Αξίζει να τονίσουμε, πως στους κήπους της Ουνέσκο στο Παρίσι και σε μια έκταση 3500 τm που του παραχωρήθηκε, ο Τάκις έχει δημιουργήσει ένα δάσος από 49 φωτεινά σινιάλα!

φωτό: facebook.com/takisfoundation

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μ. Μανουσάκης: Νέα ταινία με ήρωα τον Βασίλη Τσιτσάνη

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου… Για μια άγνωστη πλευρά της ζωής του, αλλά και για τα καινούργια επαγγελματικά του σχέδια μίλησε ο γνωστός και δημοφιλής σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης στην Κατερίνα Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Τριαντάφυλλα με μέλι” στο Κανάλι Ένα. Κύριο μέλημα του όπως τόνισε να καταφέρει να γυρίσει την[…]

Περισσότερα »

Άννα Φόνσου: “Ημουνα πάντα η άριστη του πρώτου θρανίου”

Συνέντευξη στην Κ. Παπαγεωργίου… Άριστη μαθήτρια του πρώτου θρανίου, έτρεχε για γυρίσματα παίρνοντας άδεια από τους καθηγητές. Σήμερα τρέχει ακόμα, και ασχολείται με χίλια δυο πράγματα γύρω από το θέατρο, το “Σπίτι του Ηθοποιού” και τους άνεργους συναδέλφους της. Να υπογραμμίσουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα την δούμε στην Μικρή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *