Πέθανε ο μεγάλος δημιουργός Τάκις

Επιμέλεια Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μεγάλη η απώλεια του διεθνούς ανατρεπτικού και πρωτοπόρου γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη γνωστό ως Takis.

Ο διάσημος δημιουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης έφυγε από τη ζωή. Την ίδια ώρα, μια μεγάλη έκθεση, στη “Tate Modern” στο Λονδίνο, φιλοξενεί από αρχές Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία την εγκατάσταση του “Magnetic Fields κι εβδομήντα επιπλέον έργα του!

Συνεργασία με τον Κώστα Γαβρά και τον Μιχάλη Κακογιάννη

Δημιουργικός με πάθος και αστείρευτη φαντασία ο Τάκις, πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του, διερεύνησε και επαναπροσδιόρισε τα όρια, τόσο σε επιστημονικούς ορίζοντες όσο και στη σύγχρονη τέχνη. Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές συνεργασίες του ξεχωρίζει εκείνη με τον Κώστα Γαβρά στην ταινία “Ειδικό δικαστήριο” και με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο.

Ανάμεσα στα έργα του μοναδικά  είναι τα ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά.

Ένα δάσος από φωτεινά σινιάλα του Τάκι στους κήπους της Ουνέσκο στο Παρίσι

Το 1986, ο Τάκις ιδρυσε στην Ελλάδα το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες στο Γεροβουνό Αττικής. Σε όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής του, ο μεγάλος αυτός δημιουργός, ερευνούσε επίσης τη μουσική των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση όπως και τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης.

Έργα του υπάρχουν στα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου.

Αξίζει να τονίσουμε, πως στους κήπους της Ουνέσκο στο Παρίσι και σε μια έκταση 3500 τm που του παραχωρήθηκε, ο Τάκις έχει δημιουργήσει ένα δάσος από 49 φωτεινά σινιάλα!

φωτό: facebook.com/takisfoundation

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτάσεις πολιτισμού – καλλιτεχνική ατζέντα της Δευτέρας

Tarantella Rituale. Μία παράσταση εμπνευσμένη από τα αρχαία Μυστήρια της Μεσογείου. Μία έρευνα βασισμένη σε εργαστήρια και παραστάσεις στην Ιταλία και στις χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου.  η κεντρική σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου), θα φιλοξενήσει την παράσταση Tarantella Rituale, μία παραγωγή της SΕΜΕ s.n.c.,[…]

Περισσότερα »

ΚΒΘΕ: Οι «Επτά επί Θήβας» ξεκινούν από το Θέατρο Δάσους

Με αφετηρία το Θέατρο Δάσους ξεκινούν το θεατρικό ταξίδι τους οι  «Επτά επί Θήβας»,  η απόλυτη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού που επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και την Κύπρο. Η παράσταση του ΚΘΒΕ που κέρδισε κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Ιουνίου,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *