Ποιος είναι ο στρατάρχης της Λιβύης που μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας

Το όνομα του Χαλίφα Χαφτάρ έγινε γνωστό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα αν και υπό άλλες συνθήκες λίγοι θα γνώριζαν την ύπαρξή του. Για πολλούς εξάλλου στην Ελλάδα τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη από την δολοφονία το Καντάφι δεν αποτελούν θέμα ενδιαφέροντος.

Να όμως που οι εξελίξεις στην περιοχή και η παράνομη συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή όπου η νόμιμη κυβέρνηση εμφανίζεται να παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να βρίσκουμε έναν…σύμμαχο. Τον άνθρωπο που είναι το πρόσωπο της αντιπολίτευσης και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ανοιχτά κατά τη συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την – προφανώς και για τα δικά του συμφέροντα- παράνομη.

Τώρα μάλιστα που ξεκινά την επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης μπορεί, εάν στεφθεί με επιτυχία και πάρει την εξουσία, να ακυρώσει και την συμφωνία.

Ποιος είναι όμως αυτός ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος μπορεί (έστω και από…σπόντα) να βοηθήσει την Αθήνα ακυρώνοντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Ο 75χρονος Χαφτάρ είναι στρατιωτικός και μάλιστα από την γενιά εκείνων των στρατιωτικών που διατηρούσαν πολύ στενές σχέσεις με τη χώρα (εκπαιδεύσεις σε Σχολές Πολέμου στην Ελλάδα κ.λπ) εξαιτίας των ισχυρών σχέσεων που είχε σφυρηλατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Καντάφι όπως και με άλλες προσωπικότητες τις ευρύτερης περιοχή και κυρίως του αραβικού κόσμου.

Σήμερα είναι ο άνθρωπος που αμφισβητεί την διεθνές αναγνωρισμένη |(και από τη χώρα μας) κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάραζ.

Οι δυνάμεις του τελευταίου ελέγχουν ουσιαστικά την δυτική Λιβύη και του Χαφτάρ την Ανατολική. Καμία εξουσία όμως δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί εάν δεν καταληφθεί η πρωτεύουσα της χώρας, η Τρίπολη.

Ο Χαφτάρ έδωσε την Πέμπτη την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις που ελέγχει να μπουν την τελική φάση των επιχειρήσεων για την κατάληψη της πόλης και μια επιτυχής έκβαση αυτής θα τον φέρει στην εξουσία. Κατά πόσο βέβαια κάτι τέτοιο θα τερματίσει την εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα και θα καταφέρει ο ίδιος να αναγνωριστεί ως νόμιμος ηγέτης της χώρας, φυσικά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.
Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται ως «σωτήρας» της Λιβύης και από το 2011 που η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο σπαραγμό, έχει καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη πολλών συμπατριωτών του. ΟΙ αντίπαλοί του βέβαια τον κατηγορούν ότι υποκινεί πραξικοπήματα και ότι επιθυμεί να εγκαθιδρύσει μια νέα δικτατορία στη Λιβύη.

Εκείνος πάλι κατηγορεί τους αντιπάλους του πως ξεπουλούν τη χωρά και πως είναι «τρομοκράτες» ή «μισθοφόροι».

Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών ήταν καταλυτική και το κατάφερε το 2017 να θέσει υπό τον έλεγχό του την ανατολική Λιβύη μετά την επιχείρηση «Αξιοπρέπεια» που ξεκίνησε το 2014 εναντίον των τζιχαντιστικών ομάδων στη Βεγγάζη.

Πολλοί αξιωματικοί της ανατολικής Λιβύης εντάχθηκαν στην παραστρατιωτική του δύναμη, με την ονομασία Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), η οποία κατάφερε τελικά να καταλάβει τη Βεγγάζη.

Τον περασμένο Ιανουάριο εξαπέλυσε επιχείρηση για την κατάκτηση των νότιων περιοχών στην έρημο, που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, και έθεσε υπό τον έλεγχό του χωρίς μάχη τη Σέμπχα, όπου υπάρχει μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου.

Ως προσωπικότητα έγινε γνωστός στην Λιβύη στην αρχή της εξέγερσης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στην οποία και συμμετείχε αλλά τέσσερις δεκαετίες νωρίτερα ο εκπαιδευμένος και στην ΕΣΣΔ στρατιωτικός είχε συμμετάσχει στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τη μοναρχία του Σενούσι και οδήγησε στην εξουσία τον Καντάφι.

Επίσης συμμετείχε στον πόλεμο μεταξύ Λιβύης και Τσαντ (1978-1987), αιχμαλωτίστηκε ενώ ο Καντάφι τον αποκήρυξε ισχυριζόμενος ότι ο στρατηγός δεν ανήκει στον στρατό του.

Απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που εξακολουθεί να περιβάλλεται από αρκετό μυστήριο ενώ του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

Οι αντίπαλοί του στην Τρίπολη κάνουν τα πάντα για να του υπενθυμίσουν το επεισόδιο αυτό, ονομάζοντας «Ουάντι Ντουμ 2» την επιχείρησή τους για την απώθηση του ΛΕΣ.

Έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια στην εξορία ο Χάφταρ επέστρεψε τον Μάρτιο του 2011 στη Βεγγάζη. Λίγο μετά την πτώση του Καντάφι, ο οποίος φονεύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, περίπου 150 αξιωματικοί του στρατού τον κηρύσσουν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ένας τίτλος που ποτέ δεν επισημοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Χάφταρ οφείλει τις στρατιωτικές του επιτυχίες στη στήριξη ξένων κρατών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Γαλλία ή η Σαουδική Αραβία.

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπλοκή Μπαλτάκου στο σκάνδαλο Hellas Power – Energa

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε εμπλοκή του πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου στο σκάνδαλο Hellas Power – Energa κατά την ακρόαση του προέδρου της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) Νίκου Βασιλάκου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, υπάρχει επιστολή[…]

Περισσότερα »

«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες… οι οποίες ωστόσο είναι διαχρονικές»

Της Κωνσταντίνας Πετούση… Στη σημασία της πρόβλεψης από την πλευρά του κράτους, αναφέρθηκε μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4  και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά & Κ. Πετούση, ο βουλευτής

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *