Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο

Κατάσταση ύψιστης επιφυλακής στην Αθήνα προκαλεί η πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, μέσω της πορείας του οποίου κλιμακώνει η Άγκυρα τον πόλεμο νεύρων στον οποίον επιδίδεται όλο το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία κρίση διαρκείας, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι δυνατό να διαρκέσει ακόμα και μετά τη λήξη των αμερικανικών εκλογών, αναλόγως του αποτελέσματος.
Παρά τη δημόσια ρητορική, είναι κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα ότι η απροθυμία της Ε.Ε να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας αξιοποιείται από τον Τούρκο πρόεδρο για επιτάχυνση και κλιμάκωση των προκλήσεων.
Με δεδομένο ότι η παράνομη τουρκική Navtex λήγει στις 22 Οκτωβρίου, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε είναι κρίσιμα, καθώς από τις κινήσεις Ερντογάν, θα δοθεί ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του Τούρκου προέδρου.
H κυβέρνηση κορυφώνει την διπλωματική πίεση, με ένα μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο θέτει το πρόβλημα σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ υπό το φως των νέων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.
Με την τελευταία της αυτή πρωτοβουλία είναι προφανές ότι αφενός επιχειρεί να αποτρέψει τον ορατό, δια γυμνού οφθαλμού πλέον, κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου και αφετέρου να καταδείξει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη μιας δραματικής εξέλιξης.
Αυτή, άλλωστε, είναι και η ρητή οδηγία που έχει δοθεί. Να αποφευχθεί οποιοδήποτε λάθος θα μετέφερε την ευθύνη για την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, και με βάση την πάγια θέση της για σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δε θα αφήσει αναπάντητη καμία κίνηση που θα παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα.
Βεβαίως, όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράσει σε περίπτωση που το Oruc Reis προσεγγίσει, όπως προβλέπεται στην παράνομη Navtex, στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.
Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα…
iEidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αβραμόπουλος: Θα δικαιωθώ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με την ηγεσία του ΟΗΕ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η κυβερνητική πλειοψηφία με την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, απεφάσισε την σύσταση επιτροπής για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, οι εργασίες της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *