Πωλήθηκε η Opel στην Peugeot

Ο γαλλικός όμιλος PSA Peugeot Citroën αγόρασε από τη General Motors την αυτοκινητοβιομηχανία Opel/Vauxhall. Η τιμή αγοράς ανήλθε στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Opel απασχολεί 38.000 εργαζόμενους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα με την αγορά της Opel η PSA απέκτησε από κοινού με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ τον χρηματοοικονομικό κλάδο επιχειρήσεων της General Motors, GM Financial. Η αυτοκινητοβιομηχανία PSA, η οποία παράγει ήδη τις μάρκες Peugeot, Citroën και DS, επιθυμεί με αυτή την κίνηση να ανέλθει στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την Volkswagen. Οι διαδικασίες της εξαγοράς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Είμαστε σίγουροι ότι η θετική πορεία της Opel/Vauxhall θα επιταχυνθεί με τη δική μας υποστήριξη» είπε ο διευθυντής της PSA Κάρλος Ταβάρες. «Παράλληλα θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις της General Motors απέναντι στους συνεργάτες της Opel/Vauxhall». Η General Motors θα διατηρήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δεσμεύσεις ύψους 3 δις θα μεταφερθούν μεν στην PSA, ωστόσο θα εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από την General Motors.

H Opel θα παραμείνει γερμανική επιχείρηση

Η πώληση της Opel δημιουργεί ανησυχία στη Γερμανία για τους 19.000 εργαζόμενους στην εταιρία, οι θέσεις των οποίων προστατεύονται από τον νόμο μέχρι το τέλος του 2018. Επιπλέον η General Motors είναι δεσμευμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις και να συνεχίσει την παραγωγή στις γερμανικές πόλεις Ρίσελσχαϊμ, Καιζερσλάουτερν και Άιζεναχ μέχρι το 2020. Σήμερα η Opel απασχολεί 38.000 εργαζόμενους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κάρλος Ταβάρες υποσχέθηκε ότι η Opel θα παραμείνει γερμανική επιχείρηση. Ωστόσο παλαιότερα είχε πει ότι σε περίπτωση που εξαγοραστεί από την PSA η Opel θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασίες εξυγίανσης με δικές της δυνάμεις.

Η Opel σημείωνε τα τελευταία χρόνια απώλειες στα έσοδά της. Αντιθέτως πέρσι η PSA είχε κέρδη 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας προχωρήσει ήδη σε ένα εντατικό πρόγραμμα εξυγίανσης και μείωσης προσωπικού.

Ζεμπάστιαν Κούνιγκαϊτ (dpa) 

πηγή: dw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά την Τρίτη η συζήτηση για το νέο Προϋπολογισμό

Σε θέση «μάχης» μπαίνουν από την Τρίτη τα κόμματα στη Βουλή, καθώς ξεκινά, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Η συζήτηση ουσιαστικά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, με βάση[…]

Περισσότερα »

Γιώργος Σταθάκης: «Θα διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον ρόλο της ΔΕΗ »

«Θα διασφαλίσουμε πλήρως τις θέσεις εργασίας και τον ρόλο της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *