Πόλωση αντί συναίνεσης στα ραντεβού των αρχηγών – Από τη… θηλιά στο Καστελόριζο!

Συγκρουσιακό κλίμα κυριάρχησε στο Μαξίμου στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά την πρωτοβουλία του να τους ενημερώσει τόσο για τη συμφωνία στο Eurogroup, όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Από την πρώτη ημέρα, των επαφών όπου ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη και τον κ. Λεβέντη διαπιστώθηκε ότι δύσκολα θα διαμορφωνόταν κλίμα συναίνεσης.

Μάλιστα χθες στις συναντήσεις με Μητσοτάκη, Γεννηματά και Κουτσούμπα, κυριάρχησαν αιχμές και καρφιά.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών η σφοδρή σύγκρουση αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή στην συζήτηση που θα γίνει για την οικονομία.

Ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει και τις επόμενες ημέρες ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την οικονομία θα γίνει στη Βουλή, με πηγές της ΝΔ να τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός «πρέπει να μάθει την αλήθεια για τις ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για το τέταρτο Μνημόνιο με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Ο Αλ. Τσιπρας υποδεχόμενος τον Κυρ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους προέδρους των κομμάτων για τα εθνικά θέματα.

«Παρά τις διαφωνίες μας μπορούμε να έχουμε ένα επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας και πολιτικού πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, στον διάλογο των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες.

«Για το ζήτημα της οικονομίας και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή. Ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε. Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης και όταν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατ΄ ιδιαν είμαι πάντα στη διάθεση σας», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται, αλλά ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι λέει το Μαξίμου

Πάντως, το Μαξίμου θέλοντας να ρίξει τους τόνους έκανε λόγο για μια συζήτηση σε ήπιο κλίμα, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Γεννηματά: Μας έβαλες θηλιά στο λαιμό

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο αιχμηρός διάλογος που έγινε μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε έτοιμη για «τσαμπουκά».

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μάς την έχεις βάλει», κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Φώφη Γεννηματά με χιουμοριστικό πνεύμα να πάνε μαζί στο Καστελόριζο και να πάρουν μαζί τους και τον Γιώργο (σσ. τον Γιώργο Παπανδρέου). Την αναφορά, αυτή του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Το Μαξίμου για συνάντηση με Φώφη

Για τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, περί θηλιάς, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της».

Η απάντηση Παπανδρέου στην αναφορά Τσίπρα για το Καστελόριζο

«Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης και εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!».

Με αυτήν την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή αποστροφή του τελευταίου για το Καστελόριζο, κατά τη συνάντησή του με την Φώφη Γεννημάτα.

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την διαπραγμάτευση

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την διαπραγμάτευση», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο λαός έχει μόνο να περιμένει «νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέες ρυθμίσεις τις οποίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση»

«Δεν πρέπει κανείς να ακούει τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη, η όποια ανάπτυξη – αν έρθει – θα είναι αναιμική και θα αφορά το ολιγοπώλια και ο ελληνικός λαός πάλι θα ματώνει για τα πλεονάσματα και για τα κέρδη των λίγων» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «οι όποιες συζητήσεις για τα φορολογικά διεξάγονται αυτές τις ημέρες, κρύβουν την ουσία, την βάση της εξαθλίωσης που ζει ο λαός μας. Αυτό είναι το δάσος και δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο με τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη».

real.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παίρνοντας μια τελική απόφαση, θα καλέσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Κριστίν Λαγκάρντ στο αυριανό τους ραντεβού στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό διεμήνυσε σχετικά σε ομιλία του χθες στο Elliott School[…]

Περισσότερα »

Τι σημαίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12νμ;

O τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12νμ. Η απόφαση, όπως είπε, ελήφθη σε συνεννόηση με την Αλέξη Τσίπρα. Τι σημαίνει όμως αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *