Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολυφωνία και αμηχανία για τις πατέντες των εμβολίων και στο βάθος η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Λιγότερο από 24 ωρες μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ πως στηρίζει το αίτημα για παραίτηση από την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) για τα εμβόλια της Covid-19 και η πανσπερμία θέσεων και απόψεων για το θέμα μοιάζει να θέτει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της κυρίως της Δύσης τάσσονται υπέρ ή κατά, τουλάχιστον επί της αρχής ή καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις που απαιτούν την συναίνεση των φαρμακευτικών εταιρειών. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια αυτή η πολυφωνία σημαίνει και πως σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, το εγχείρημα κινδυνεύει να μην προχωρήσει. Αυτό καθώς προκειμένου να υπάρξει παραίτηση των δικαιωμάτων απαιτείται ομοφωνία των 146 χωρών-μελή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εκτός εάν παρουσιαστεί μια πρόταση που θα μπορεί να ικανοποιεί όλες τις χώρες αλλά και τις φαρμακοβιομηχανίες που φυσικά ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γεύση του πως τοποθετείται τη ΕΕ επί του ζητήματος θα έχουμε κατά τη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πορτό αλλά ήδη φαίνεται πως οι απόψεις εντός του μπλοκ διαφέρουν σημαντικά.

Η αμήχανη ΕΕ, η άρνηση της Μέρκελ και οι λοιπές προτάσεις

Πιο απροετοίμαστη και αμήχανη φάνηκε η ΕΕ μπροστά στις εξελίξεις που έθεσε σε κίνηση η Ουάσιγκτον με την Κομισιόν αρχικά να «ψελλίζει» δειλά πως είναι ανοιχτή να συζητήσει το θέμα αλλά…λογάριαζε χωρίς χωρίς τους ξενοδόχους. Λίγες ώρες μετά τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντε Λάιεν ήρθε η άρνηση της Μέρκλελ (αδειάζοντας και τον υπουργό Εξωτερικών της που είχε κάνει ανάλογη δήλωση με τον πρόεδρο της Κομισιόν). Η Γερμανίδα καγκελάριος, βλέπει «σοβαρές επιπλοκές» στο όλο εγχείρημα αφού χωρίς κίνητρο για κέρδη οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι τόσο δραστήριες για την ανάπτυξη εμβολίων μελλοντικά.

Προς τιμήν της-και ασχέτως εάν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τη θέση της- η Μέρκελ ήταν και η μόνη που εξέθεσε με ειλικρίνεια το πρόβλημα που υπάρχει πίσω από την ευγενή ιδέα για τις πατέντες που φυσικά είναι το κέρδος και σε δεύτερη φάση ο προβληματισμός για τις συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιοι προηγούμενο.

Εναλλακτική πρόταση φέρνει η Ισπανία καθώς εκτιμά πως η άρση των πατεντών δεν αρκεί για να εξασφαλιστούν δόσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες και απαιτεί πολύ χρόνο και έτσι υποστηρίζει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να παραχωρήσουν άδειες παραγωγής σε εθελοντική βάση

Ποιοι τάσσονται υπέρ

Κάπως πιο ξεκάθαρη υπέρ της πρότασης ήταν η θέση του πρόεδρο της Γαλλίας αν και επίσης κινείται κοντά στο λογική της Μαδρίτης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το εμβόλιο πρέπει να καταστεί δημόσιο αγαθό προτείνοντας μεταβίβαση δικαιωμάτων σε παρασκευάστριες εταιρείες σε χώρες όπως η Αφρική αν και επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν ειδικότερα στην απαιτητική παραγωγή εμβολίων τύπου mRNA.

O Πούτιν τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων επί των πατεντών και δήλωσε πως η παρούσα κατάσταση απαιτεί να παραμεριστεί η προσπάθεια αποκόμισης οφέλους αφού προέχει η ασφάλεια και η υγεία των ανθρώπων. Μάλιστα επεσήμανε πως ακούγονται πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και στην ΕΕ για το θέμα που αξίζουν να εξεταστούν σοβαρά τονίζοντας πως η γενική άρση των δικαιωμάτων συμβαδίζει με προβλέψεις του καταστατικού του ΠΟΥ για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών όπως φυσικά είναι μια πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη.

Αρνητικές οι φαρμακοβιομηχανίες

Από πλευράς εταιρειών οι Pfizer και Biontec που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη εμβολίου τύπου mRNA ήταν οι πρώτες που τοποθετήθηκαν.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της αμερικανικής Pfizer δήλωσε κάθετα αντίθετος υποστηρίζοντας πως θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί η παραγωγή. Βέβαια στη συνέντευξή του δεν εξήγησε γιατί αφού κάτι τέτοιο είναι εφικτό, γιατί δεν έχει συμβεί ή δρομολογηθεί μέχρι τώρα. Υποστήριξε δε πως υπάρχουν και προβλήματα που αφορούν τα logistics και προειδοποίησε για πιθανή μείωσή των παραγόμενων δόσεων.

Η δε Biontech προεξόφλησε πως το όλο εγχείρημα περί παραίτησης των δικαιωμάτων επί των πατεντών δεν θα στεφθεί από επιτυχία τονίζοντας πως δεν είναι τα δικαιώματα ο λόγος που είναι περιορισμένη η παραγωγή εμβολίων και η μη διάθεσή τους σε φτωχές χώρες.

Στην ανακοίνωση δε τονίζεται πως η εγκατάσταση και έγκριση νέων χώρων παραγωγής απαιτεί πολύ χρόνο και πως η παραγωγή εμβολίων mRNA, όπως εκείνο των«είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια ενώ εάν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

Κανάλι Ένα, 90,4FM, K.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,