Ποντιακό Τριήμερο: Τα ιστορικά γεγονότα να μην αποτελούν ταμπού στην Ελλάδα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα το 32ο Ποντιακό Τριήμερο που διοργάνωσε ο Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ», από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

Το τριήμερο περιελάμβανε μουσικοχορευτικές παραστάσεις από ποντιακά σωματεία, θεατρικό έργο και αθλητικές δραστηριότητες.

Αντιδράσεις όμως σε κάποιους πολιτικούς κύκλους προκάλεσε η ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας με θέματα: «100 χρόνια από τον πρώτο ολοκληρωτισμό του Μπολσεβικισμού, επισκόπηση: στόχευση και μαρτύρια του Ελληνισμού» και «Τούρκικο καθεστώς και Τουρκία: Από την Γενοκτονία στον Ελληνικό Πόντο στον ισλαμιστικό επεκτατισμό στο Αιγαίο».

Στο πρώτο θέμα ο Διδάκτωρ Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας Ιωάννης Τικτόπουλοςπεριέγραψε τους διωγμούς που υπέστησαν οι χριστιανοί και οι Έλληνες από τους πρώτους κιόλας μήνες της επανάστασης των μπολσεβικών, οι οποίοι εντάθηκαν επί Στάλιν. Στο δεύτερο θέμα ο Υποστράτηγος ε.α., τέως Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Χρήστος Μπολώσης, μίλησε συνοπτικά για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, για να προχωρήσει στην επέκταση του Ισλάμ προς τον ελληνικό χώρο από τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα.

«Πραγματοποιήσαμε μία ημερίδα – αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό στο πλαίσιο του 32ου Ποντιακού Τριημέρου. Ήταν μία εκδήλωση που έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε. Το ενδιαφέρον του κόσμου φάνηκε και από την συμμετοχή, ενώ οι ομιλητές ανέλυσαν πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα.Μία εκδήλωση με τέτοιο αντικείμενο ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους τους κύκλους που φοβούνται την αλήθεια, όπως φοβούνται οι κατσαρίδες το φως της ημέρας», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ» Χρήστος Σοφιανίδης.

Όπως σημείωσε, «Ο μπολσεβικισμός που επιβλήθηκε στη Ρωσία πριν από 100 χρόνια συνδέεται άμεσα με την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Τότε ξεκίνησε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο βοήθησε τους κεμαλιστέςμε κάθε τρόπο, όπως χρηματοδότηση, αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και όπλων, για να εξοντώσουν τον ελληνικό και χριστιανικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας. Αλλά και στη συνέχεια οι Έλληνες από τον Πόντο που κατέφυγαν στην τότε Σοβιετική Ένωση έζησαν διωγμούς από το καθεστώς του Στάλιν».

Ο κ. Σοφιανίδης πρόσθεσε πως «είναι γεγονότα γνωστά τα οποία στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού αλλά ένα ισχυρό χαρτί για την γνώση της ιστορικής μας πορείας ώστε να προστατεύονται και τα κρατικά συμφέροντα και το καλό του ελληνικού λαού όπως πρέπει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβαίνει (και άλλο) το ρεύμα λόγω… Μνημονίου

Ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά σε εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου. Αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο από 1ης Ιουλίου μέχρι 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Την ίδια στιγμή μειώσεις προβλέπονται για το εμπορικό τιμολόγιο.  Αντίθετα, δεν αλλάζουν τα αγροτικά τιμολόγια, ούτε το νυχτερινό οικιακό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της[…]

Περισσότερα »

Γαλλία: Aυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων ώστε να φθάσει στα 10 ευρώ το πακέτο

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν ανακοίνωσε σήμερα έξι αυξήσεις της τιμής του καπνού, η οποία θα φθάσει τα 10 ευρώ το πακέτο στα τέλη του 2020, αρχίζοντας με μια αύξηση 35 λεπτών μέχρι το τέλος της χρονιάς και ενός ευρώ τον Μάρτιο 2018. «Θα εναρμονίσουμε την τιμή του πακέτου καπνού,[…]

Περισσότερα »

1 comment

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *