Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση του Oruc Reis 

H μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX παρά τις προηγουμένως διατυπωμένες απειλές της Άγκυρας πως θα διεξήγαγαν έρευνες και θα εξέδιδαν οδηγίες προς ναυτιλλομένους επί 90 συνεχόμενες μέρες, καθώς και η συνακόλουθη επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι αναμφίβολα ένα σημάδι μερικής αποκλιμάκωσης στην θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου που είχε μπει στο επίκεντρο της τουρκικής επιθετικότητας. 
Η Αθήνα βέβαια όπως γνωρίζουμε είναι επιφυλακτική, καθώς τα «τερτίπια» της τουρκικής διπλωματίας είναι γνωστά ενώ και οι τελευταίες δηλώσεις του Χουλουσί Ακαρ, δείχνουν πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένοι να διατηρεί σε υψηλούς τόνους την ρητορική της, συντηρώντας το κλίμα έντασης.
Ως προς τους λόγους που οδήγησαν την προσωρινή τουλάχιστον υποχώρηση, σε ό,τι αφορά του Oruc Reis, αναλυτές και διπλωμάτες τονίζουν πως ο ρόλος του Βερολίνου που έχει και την προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ήταν καταλυτικός. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατέστη απόλυτα σαφές στην Αγκυρα ότι η ΕΕ δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων και πως εάν δεν υπήρχε αποκλιμάκωση, τότε η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα δινόταν το πράσινο φως.
Η τελευταία σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου βοήθησε μάλιστα το Βερολίνο να γίνει πιο πειστικό, καθώς διάφανη πως δημιουργείται πλέον ένα μπλοκ χωρών- στο οποίο συνυπολογίζονται και άλλες όπως η Αυστρία- που δε θα κάνουν πίσω και έτσι ακόμη και εάν υπήρχε από άλλες χώρες διάθεση να δοθεί άλλη μία ευκαιρία, αυτό δεν θα ήταν πλέον εφικτό.
Επίσης εκτιμάται, πως αν και ο ρόλος των ΗΠΑ στο θέμα των ελληνοτουρκικών δεν ήταν ιδιαίτερα ζωηρός, φαίνεται πως υπήρχαν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνο με το τελευταίο να επικοινωνεί στην Άγκυρα πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ταυτίζεται με τις απόψεις του. Η δε επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία και οι δηλώσεις του υπουργού βοήθησαν ώστε αυτό να γίνει κατανοητό.
Το κατά πόσο βέβαια αυτή η υποχώρηση θα είναι μακράς διάρκειας και θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση και την διαμόρφωση ενός κλίματος διαλόγου, είναι μια άλλη συζήτηση.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, K. Πρίφτη 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη – Kαταστροφές από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες Τρίτη η Σαμοθράκη, καθώς επλήγη από πολύ έντονη και πολύωρη βροχόπτωση, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Γέφυρες και πολλά σημεία του οδοστρώματος υποχώρησαν, ενώ αποκομμένο παραμένει το νότιο

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *