Πως γίνεται να είσαι απόγονος και του Μ. Αλεξάνδρου και του Τσάρου Σαμουήλ;

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών», δήλωσε ορθά κοφτά στο Έθνος της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας γνωστή την κόκκινη γραμμή περί της ταυτότητας των κατοίκων του κράτους των Σκοπίων.

Για το όνομα της γειτονικής χώρας πάντως εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”»!

Πως γίνεται όμως κύριε Τσίπρα να μην αποκαλείται «Μακεδόνας» ο κάτοικος ενός κράτους που θα έχει στην ονομασία του τον όρο «Μακεδονία»;

Ακόμα και έτσι – έχοντας κάνει δηλαδή την υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας της νοτιότερης Δημοκρατίας της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας αλλά εκφράζοντας αντίρρηση ως προς την «μακεδονική ταυτότητα» των γειτόνων – ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε είτε να έχει βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις ή τουλάχιστον να έχει ζητήσει την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από την θέση του «μεσολαβητή» του ΟΗΕ, ύστερα από τις θέσεις που εξέφρασε ο γηραιός Αμερικανός διπλωμάτης.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν», είπε ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στο σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι Sitel, κάνοντας ανοικτά λόγο για «Μακεδόνας».

Το θέμα της εθνικής ταυτότητας στο οποίο οι βόρειοι γείτονες  δηλώνουν ανυποχώρητοι, αποτελεί μετά την ονομασία του κράτους τους το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς αποτελεί τον πυρήνα του δόγματος του «Μακεδονισμού» άρα και του αλυτρωτισμού.

Η διαπραγμάτευση λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να έχει τελειώσει πριν καν ξεκινήσει.

Όμως θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο στους Σλάβους κατοίκους των Σκοπίων όσο και προς τον κύριο Νίμιτς την εξής απορία:

Πως γίνεται αυτός που έχει μία εθνική ταυτότητα – στην συγκεκριμένη περίπτωση τη «μακεδονική» – να είναι ταυτόχρονα απόγονος και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Τσάρου Σαμουήλ;

Πως μπορεί να έχει ως εθνικούς ήρωες και τον Φίλιππο της Μακεδονίας και τον Γκότσε Ντέλτσεφ;

Από τη μία ο Φίλιππος Β΄ ήταν ο Βασιλιάς της Μακεδονίας που ένωσε τους Έλληνες με σκοπό την κοινή εκστρατεία κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, ενώ ο υιός του Αλέξανδρος Γ΄, ο  επονομαζόμενος  ως Μέγας, διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα έως την Ινδία κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. .

Από την άλλη ο Σαμουήλ Β΄ ήταν Τσάρος της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας (για τους Σκοπιανούς «Μακεδονικής») από το 997 έως το 1014, ενώ ο Γκότσε Ντέλτσεφ υπήρξε Βούλγαρος κομιτατζής, εκ των ηγετών της εξέγερσης του Ίλιντεν το 1903, την οποία οι σημερινοί Σκοπιανοί θεωρούν ως την πρώτη προσπάθεια ίδρυσης «μακεδονικού» κράτους.

Αλήθεια τότε, με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Βασίλειο Β’, τον επονομαζόμενο Βουλγαροκτόνο, που καταγόταν από την Μακεδονική Δυναστεία, τι γίνεται;

Να θυμίσουμε ότι οι Βυζαντινοί υπό την ηγεσία του Βασιλείου Β΄ συνέτριψαν τους Βούλγαρους του Σαμουήλ στη Μάχη του Κλειδίου στις 29 Ιουλίου 1014. Με διαταγή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα οι αιχμάλωτοι Βούλγαροι στρατιώτες τυφλώθηκαν. Ένας από κάθε 100 άνδρες αφέθηκε μονόφθαλμος, ώστε να οδηγήσει τους υπόλοιπους στην πατρίδα τους. Οι τυφλωμένοι στρατιώτες στάλθηκαν πίσω στο Σαμουήλ, που φέρεται να υπέστη καρδιακή προσβολή βλέποντάς τους.

Κάπου εκεί η «μακεδονική ιστορία» των Σκοπιανών έχει ένα κενό…

Εκτός αν ο Βασίλειος και ο Σαμουήλ ήταν ομοεθνείς και επρόκειτο για εμφύλια διαμάχη!

 

Φωτό… Το Άγαλμα του Τσάρου Σαμουήλ στο κέντρο των Σκοπίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναλλακτική (οικονομική) πολιτική με όρους Κοινωνίας

Tου Γιάννη Τόλιου… Η κρίση «υπερχρέωσης» που βιώνει η ελληνική κοινωνία, δεν αφορά μόνο το «δημόσιο» αλλά και το «ιδιωτικό χρέος» που έχει πάρει μορφή «χιονοστιβάδας». Εκτός από «ληξιπρόθεσμα» στις τράπεζες 85 δις €, έχουμε χρέη στις εφορίες, χρέη επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη προς ΔΕΚΟ (κυρίως ΔΕΗ), χρέη δημοσίου[…]

Περισσότερα »

Β. Κορκίδης: 5.500 επιχειρήσεις βασίζονται στο διαδίκτυο

Του Βασίλη Κορκίδη… Καλούμαι να τοποθετηθώ επί ενός θέματος που αντιλαμβάνομαι ως εξέχουσας σημασίας για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική αγορά μετά από πέντε χρόνια δυσπραγίας και ύφεσης καλείται να αναζητήσει τρόπους ανάκαμψης και το κυριότερο να εκμεταλλευθεί τις αχτίδες αισιοδοξίας που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *