Πόσοι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη – Αυτά είναι τα τελικά ποσά

Ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, η οποία αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους την ερχόμενη εβδομάδα.
Η 13η σύνταξη θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορά, περίπου 2.523.038 συνταξιούχους.

Η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν την κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεταιστους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α’ 128), του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της. Στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Η 13η σύνταξη, σύμφωνα με την τροπολογία, δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Παρέχεται τέλος η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι:
• Με κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 800.000 συνταξιούχοι.
• Με κύρια σύνταξη από 501 ευρώ έως 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 350.000 συνταξιούχοι.
• Με μεικτή κύρια σύνταξη από 601 ευρώ έως 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι.
• Με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 772.000 συνταξιούχοι.
Altsantiri.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποινές έως 20 χρόνια για τα γερμανικά υποβρύχια

Ποινές από πέντε έως 20 χρόνια κάθειρξη «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 21 κατηγορουμένους για παθητική κι ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην υπόθεση των υποβρυχίων. Στους 20 κατηγορουμένους δόθηκε αναστολή στην έφεση κι έτσι δε θα οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ στον Γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλωντ Όσβαλτ, ο[…]

Περισσότερα »

Οι φόροι ροκανίζουν… τον τζίρο των καταστημάτων

Της Γιώτας Φλώρου… Μείωση της τάξεως του 10% σε σχέση με τo 2015 παρατηρήθηκε στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων του Πειραιά, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες έληξαν και επισήμως στις 31 Αυγούστου. «Όταν ξεκίνησαν οι φετινές εκπτώσεις και σε σύγκριση με το περσινό διάστημα, που είχαμε το θέμα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *