Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Υπάρχουν ορισμένοι διαχρονικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο που σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιό μας, προκειμένου να μην θεωρηθεί άκυρο από την εφορευτικοί επιτροπή. Οι περιορισμοί είναι γνωστοί, ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο σας τους αναφέρουμε για αποφυγή τυχόν απροόπτου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχετικό εκλογικό νόμο για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύουν τα εξής:

α) Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο
β) Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο κ.λπ)
γ) Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.

Στις σημερινές ευρωκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ο αριθμός των σταυρών ωστόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με το σύμβολο του σταυρού (+), ο οποίος μπορεί να μπει είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Παρά ταύτα, αν μπει σταυρός και στις δυο πλευρές, τότε το ψηφοδέλτιο κηρύσσεται ως άκυρο.

Πολλές φορές ψηφοδέλτια έχουν κριθεί άκυρα ψηφοδέλτια επειδή έφεραν αντί του σταυρού την ημισέληνο, επεισή είχαν σημειωθεί με στυλό πράσινου ή άλλου χρώματος, είτε ακόμη επειδή ο ψηφοφόρος σημείωσε τα αρχικά των υποψηφίων πλάι στο όνομα αντί σταυρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Να αναδειχθεί ως εμπορικός κόμβος το λιμάνι του Πειραιά”

Για το επενδυτικό πρόγραμμα της China Cosco Shipping Corporation Limited για το λιμάνι του Πειραιά, που αφορά το 2017 και έχει εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, ύψους 137,5 εκατ. ευρώ, ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Cpt. Fu[…]

Περισσότερα »

Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα στο “Norman Atlantic”

Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε στο πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες στις 28 Δεκεμβρίου. Εντοπίστηκε στο γκαράζ στη γέφυρα 4, όπου πιθανότατα ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση ανέβηκαν στο πλοίο. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Μπάρι, όπου ιατροδικαστές θα πρέπει να προχωρήσουν σε νεκροψία,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *