Πότε θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Υπάρχουν ορισμένοι διαχρονικοί κανόνες σχετικά με τον τρόπο που σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιό μας, προκειμένου να μην θεωρηθεί άκυρο από την εφορευτικοί επιτροπή. Οι περιορισμοί είναι γνωστοί, ωστόσο για κάθε ενδεχόμενο σας τους αναφέρουμε για αποφυγή τυχόν απροόπτου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχετικό εκλογικό νόμο για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύουν τα εξής:

α) Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο
β) Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο κ.λπ)
γ) Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.

Στις σημερινές ευρωκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ο αριθμός των σταυρών ωστόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με το σύμβολο του σταυρού (+), ο οποίος μπορεί να μπει είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Παρά ταύτα, αν μπει σταυρός και στις δυο πλευρές, τότε το ψηφοδέλτιο κηρύσσεται ως άκυρο.

Πολλές φορές ψηφοδέλτια έχουν κριθεί άκυρα ψηφοδέλτια επειδή έφεραν αντί του σταυρού την ημισέληνο, επεισή είχαν σημειωθεί με στυλό πράσινου ή άλλου χρώματος, είτε ακόμη επειδή ο ψηφοφόρος σημείωσε τα αρχικά των υποψηφίων πλάι στο όνομα αντί σταυρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Novartis: Τέλος στην αγωγή κακοδικίας της Ελ. Ράικου κατά της Ελ. Τουλουπάκη

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, με απόφασή του, κατάργησε τη δίκη επί της αγωγής που είχε καταθέσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ο σύζυγος της Λάζαρος Καρνέσης, κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη

Περισσότερα »

Συλλήψεις στον Πειραιά για ναρκωτικά,πίσω από τον ΗΣΑΠ

Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. «πιάστηκαν» χτες το βράδυ δύο άνδρες στον Πειραιά για κατοχή ναρκωτικών.  Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα ξεκίνησαν γύρω στις 21.30 πίσω από τον ΗΣΑΠ όταν μια ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά παρατήρησε ότι δύο άνδρες και μία γυναίκα, εμφανώς χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κινούνταν ύποπτα. Σε έλεγχο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *