Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πού οδηγεί η στάση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τι ανησυχεί την Ευρώπη στο ουκρανικό ζήτημα

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Ερωτηματικά για το κλίμα που καλλιεργούν οι ΗΠΑ στη Ουκρανία και τις πιθανές επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον προκαλεί η απομάκρυνση οικογενειών διπλωματών και μη απαραίτητου προσωπικού δημοσίων υπαλλήλων από την πρεσβεία στο Κίεβο.

Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που το υπ.Εξωτερκών της Ουκρανίας κάνει  λόγο για «πρόωρο» μέτρο και τονίζει πως πρατικά η κατάσταση, σε επίπεδο ασφάλειας δεν έχει αλλάξει και τονίζει ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων τα ανατολικά σύνορα της χώρας έχει αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο.

Σημειώνεται πως σε ανάλογη απόφαση για την πρεσβεία της, προχώρησε και η Βρετανία σε αντίθεση με την ΕΕ που δηλώνει πως η αντιπροσωπεία της παραμένει στη χώρα όσο συνεχίζεται ο διάλογος με τη Ρωσία.

Διεθνείς αναλυτές εντάσσουν την απόφαση αυτή στο πλαίσιο των κινήσεων που φαίνεται να σχεδιάζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ με το πρώτο να δηλώνει πως ενισχύει τις περιοχές της Αν.Ευρώπης με πολεμική πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ενώ ο Τζο Μπάιντεν συζητά με συμβούλους του ακόμη και την πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή.

Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα αφού θα εκληφθούν αφενός ως «επιθετικές» και αφετέρου θα μπορούσε εύλογα να  κατηγορήσει τη Δύση για προσχηματικό διάλογο αφού ακόνη συζητά και περιμένει γραπτώς τις απαντήσεις τους επί των ζητημάτων που έχει θέσει.

Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να εκλάβει την ενίσχυση της ΝΑΤΟίκής παρουσίας στην Αν.Ευρώπη όταν η  ίδια η Μόσχα ζητά εγγυήσεις ασφάλειας και μείωση της παρουσίας της Συμμαχίας στα δυτικά σύνορά της;

Σε πρώτη φάση πάντως, αντέδρασε στην απόφαση του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για δυτικές «υστερίες» αλλά σίγουρα όλες οι κινήσεις της Συμμαχίας και των ΗΠΑ έχουν μπορεί στο μικροσκόπιο.

Και ακόμη και εάν το χειρότερο σενάριο αποφευχθεί υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος όταν το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του, η Ρωσία πραγματοποιεί πρωτοφανούς κλίμακας ασκήσεις και διατηρεί και 100.000 στρατιώτες, τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η απομάκρυνση πάντων οικογενειών και προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία έχει και μια άλλη ανάγνωση. Αυτή της δημιουργίας ενός κλίματος στην διεθνή κοινότητα για επικείμενη ρωσική επίθεση που μεταφράζεται και ως άσκηση πίεσης στις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους συμμάχους.

Οι  τελευταίοι, ναι μεν απειλούν τη Ρωσία με άνευ προηγουμένου κυρώσεις αλλά δεν θέλουν να πυρπολήσουν τον διάλογο με τη Μόσχα ούτε να προχωρήσουν σε βιαστικές οι επιθετικές κινήσεις που θα τον καθιστούσαν νεκρό, όπως ρισκάρουν να κάνουν οι ΗΠΑ.

Η πρόθεσή τους για συνέχιση του διαλόγου φαίνεται και από την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν Γερμανία και Γαλλία για συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο μεγαλύτερος δε φόβος αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, δεν είναι μόνο μια επιθετική κίνηση της Ρωσίας αλλά και το ενδεχόμενο να παρασυρθούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση, εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Πρίφτη

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,