Πράσινες συμβάσεις για υπηρεσίες και αγαθά

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων.  Αφορά σε όλα τα είδη Δημοσίων Συμβάσεων (προμήθεια αγαθών, παροχή υπηρεσιών και δημόσια έργα) και έχει σκοπό να αξιοποιήσει τη δυναμική τους στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή

Υπεύθυνη είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συμμετέχουν επίσης τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε σύγκριση με αγαθά, υπηρεσίες και έργα που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία και τα οποία θα αποτελούσαν το αντικείμενο της σύμβασης υπό άλλες συνθήκες.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων θέτει σταδιακά στις δημόσιες αρχές ποσοτικούς στόχους για επιλεγμένα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα στα οποία θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικά κριτήρια και θα επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια.

Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και πιλοτικές δράσεις εφαρμογής των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Η δημόσια διαβούλευση διενεργείται στο opengov.gr και προσκαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως αναθέτουσες αρχές, οικονομικούς φορείς, κλαδικούς φορείς, συνδέσμους και επιμελητήρια, να μελετήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων και να καταθέσουν τις απόψεις τους με στόχο τον εποικοδομητικό διάλογο και τη βέλτιστη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H First Lines, η οικογένεια Φράγκου και τα… μυστήρια

Tο «μυστήριο» γίνεται ακόμη πιο έντονο καθότι η ελληνική εταιρία συνδέεται από ορισμένους κύκλους που επικαλείται η «Bίβλος» της ναυτιλίας, Tradewinds, με μία από τις μεγαλύτερες δυναστείες των θαλασσών, την οικογένεια Φράγκου και πιο συγκεκριμένα με τον αδελφό της Xιώτισσας καπετάνισσας, Aγγελικής, τον Γιάννη Φράγκο. Mέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα επίσημα[…]

Περισσότερα »

Χρ. Σταικούρας: Ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός είναι του 2021, λόγω πανδημίας

Για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού το 2021 λόγω της πανδημίας, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας”. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN BEYOND και ερωτηθείς ειδικότερα για τη δυνατότητα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *