Προ των πυλών η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων (video)

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν κοινή δήλωση για τον επικείμενο εορτασμό των 60 χρόνων της ΕΕ, κάνοντας έμμεση αναφορά σε διαφορετικές ταχύτητες ως προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε βαρύ κλίμα μετά τα όσα μεσολάβησαν χθες με την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στο σχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί, η οποία θα λάβει τη μορφή διακήρυξης για το μέλλον της Ευρώπης και θα δημοσιοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στο σχέδιο της δήλωσης γίνεται έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, δηλαδή στο δικαίωμα ορισμένων χωρών να προχωρούν μπροστά σε ορισμένους τομείς εάν κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν.

Στις προκλήσεις που θα κληθεί η Ευρώπη να απαντήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία αναφέρονται η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης. Σε σχέση με την ασφάλεια σημειώνεται ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας.

Πέντε σενάρια για την ΕΕ του μέλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο μεταξύ υποβάλει στα κράτη μέλη μια Λευκή Βίβλο, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε σενάρια για την αυριανή ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη καλούνται να επιλέξουν ένα από αυτά ή κάποιο συνδυασμό. Η συντριπτική πλειοψηφία, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της  EE, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τάσσονται υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Σοβαρότατες επιφυλάξεις εκφράζουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως οι τέσσερεις του Βίσεγκραντ δηλαδή η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, οι οποίες δεν θέλουν να ακολουθήσουν την επιλογή της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά επίσης δεν θέλουν να αφήσουν και τους άλλους να προχωρήσουν μόνοι τους, φοβούμενες ενδεχόμενη απομόνωσή τους στο μέλλον. Τέλος η χθεσινή παράκαμψη της Πολωνίας στην ανανέωση της θητείας του κ. Τουσκ έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ και αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση.

Deutsche Welle Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *