Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προχωρούν τα αρχαιολογικά έργα στην Ελευσίνα

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας -της πόλης που έχει ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023- έκαναν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, για διαπιστώσουν την πορεία των έργων ανάδειξης και αναβάθμισης της ιστορικής περιοχής της Αττικής.
Το σύνθετο έργο ανάδειξης του χώρου, περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων εκδοτηρίων, την απομάκρυνση των αποθηκών και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων. Έργο, το οποίο συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ.
Το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διασπάρτων μελών -προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες- με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, σήμανση με νέες ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Περιλαμβάνονται επεμβάσεις στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης στο κωδωνοστάσιο και στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μεσοσπορίτισσα). Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του έργου, απαιτείται η αύξηση της χρηματοδότησης, με το ποσό των 650.000 ευρώ, για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες.

Στην τελική της φάση βρίσκεται επίσης και η εξαγορά του ακινήτου του παλαιού Ελαιουργείου ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο ακίνητο με συνολικό εμβαδόν 11.799 τ.μ. θα χωροθετηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, αίτημα δεκαετιών για την πόλη της Ελευσίνας.
Στην αυτοψία μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφεριάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Δυτικής Αττικής Χριστίνα Μερκούρη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Αττικής.
ΗΥπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Σε ένα χώρο εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης της Ελευσίνας, όχι μόνον για την ιστορία της αρχαίας θρησκείας, αλλά και για την Αττική και για την Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 εκτελεί σημαντικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Έχοντας συζητήσει με τον κύριο Περιφερειάρχη προ κάποιων εβδομάδων τις ηυξημένες ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου και της πόλης, αποφασίσαμε να κάνουμε την σημερινή περιήγηση, προκειμένου να δούμε μαζί και κυρίως να ενημερωθούν ο Περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες του για τις περαιτέρω επιβεβλημένες εργασίες, για τις επιπλέον παρεμβάσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου όχι μόνον να συνεχίσει, αλλά και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των έργων μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Έχω πει πολλές φορές ότι το 2023, χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελευσίνα, για μία πόλη που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Αττική, αλλά και ιδιαίτερη πολιτισμική βαρύτητα στη μεγάλη ιστορική διάρκεια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Εάν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα όλες οι πρωτοβουλίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ξεκίνησαν μετά τον Ιούλιο του 2019, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2022 ο αρχαιολογικός χώρος, το υφιστάμενο μουσείο, οι υποδομές εν γένει της πόλης, να είναι έτοιμες.
Επιπλέον το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εξαγορά εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του χώρου του παλαιού Ελαιουργείου, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι απαραίτητες μελέτες για την δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου, αντάξιου της ιστορίας της συγκεκριμένης περιοχής και της συγκεκριμένης πόλης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εξαιρετικά καλή και αποδοτική συνεργασία».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, εδώ στην Ελευσίνα, η οποία αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία της ιστορικής πορείας της Αττικής μέσα στους αιώνες. Δικαίως έχει οριστεί ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει έμπρακτα στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, διαθέτοντας κονδύλι 1,65 εκ. ευρώ μέσω του Ε.Π. Αττική 2014-2020. Επιπλέον σήμερα, με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης προσθέτουμε και για την ολοκλήρωσή των εργασιών, ακόμα 650.000 ευρώ.
Στη συνάντηση μας με την Υπουργό κ. Μενδώνη συζητάμε για τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί μέσω του ΠΕΠ επιπλέον κονδύλι 1,5 εκ. ευρώ για έργα που θα αφορούν στην πύλη εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μενδώνη αλλά και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργική συνεργασία. Σήμερα είχαμε την χαρά να δούμε την πορεία υλοποίησης των έργων, ενώ ενημερωθήκαμε και για την προετοιμασία που γίνεται από το δήμο Ελευσίνας ενόψει και των εκδηλώσεων για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας μεταβήκαμε και στην Ελαιουργική όπου η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με ένα ποσό 6 εκ. 900 χιλιάδων ευρώ στην ανακατασκευή του.
Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Αττικής αποτελεί για τη διοίκηση της Περιφέρειας βασικό άξονα στρατηγικού σχεδιασμού, μια ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω, ότι αξιοποιώντας τους αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027, θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων που στοχεύουν στην ανάδειξη και την προβολή του πολιτιστικού αποτυπώματος της Αττικής».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,