Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Εξοντωτική η ύλη για τους υποψηφίους των Πανελληνίων

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Νέα προγράμματα σπουδών θα εισαχθούν σταδιακά στα σχολεία το 2021. Η αξιολόγηση των καθηγητών ξεκινά δυναμικά, ενώ στα προς υλοποίηση σχέδια περιλαμβάνεται και η αύξηση των προτύπων και των πειραματικών σχολείων.

Ριζικές αλλαγές επίκεινται και στα σχολικά εγχειρίδια, που μετρούν «20 χρόνια ζωής» και τα οποία θεωρείται πως δεν εξυπηρετούν πλέον του σκοπούς της διδασκαλίας. Η διαδικασία αναμόρφωσης ή/και αλλαγής των βιβλίων έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, όταν ο τότε υπουργός εισήγαγε το λεγόμενο «νέο λύκειο».

Πάντως οι αλλαγές δεν θα γίνουν μόνο στα βιβλία αλλά και στη συνολικότερη φιλοσοφία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Στη νέα ελληνική γλώσσα ο στόχος για τους μαθητές είναι να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Παράλληλα, η αναβάθμιση της ύλης θα εμπεριέχει νέα, ποικίλα θέματα, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, όπως ο ψηφιακός γραμματισμός (media literacy).
  • Στην αρχαία ελληνική γραμματεία θα εισαχθούν νέα κείμενα προς κατανόηση και ανάλυση, τα οποία θα επικεντρώνονται στην βαθύτερη κατανόηση του αρχαιοελληνικού πνεύματος.
  • Εκ βάθρων αναμόρφωση προβλέπεται και για το μάθημα της Ιστορίας, στο οποίο βέβαια θα συνεχίσει να υπάρχει η κυκλική διδασκαλία (Αρχαία, Βυζαντινή και Νεότερη, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο). Η αλλαγή που εξετάζεται είναι το προαναφερθέν μοτίβο να αντικατασταθεί στο Λύκειο από την θεματική ιστορία.
  • Στις θετικές επιστήμες ο εργαστηριακός πειραματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ συγκεκριμένα στα μαθηματικά σχεδιάζεται αναμόρφωση της ύλης, ώστε αυτή να είναι επαρκής ως προς τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος.

Το υπουργείο παιδείας στοχεύει παράλληλα και στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής, έτσι ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν την κατάλληλη σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ενισχύεται ο θεσμός της αριστείας σε μαθητές και καθηγητές

Τα πρότυπα σχολεία αναμένεται να τριπλασιαστούν την επόμενη χρονιά ανά την επικράτεια, ενώ σε αυτά οι μαθητές θα μπαίνουν κατόπιν εξετάσεων. Αντίθετα, στα πειραματικά σχολεία που θα δημιουργηθούν οι μαθητές θα μπαίνουν με κλήρωση.

Το κοινό σημείο μεταξύ των προτύπων και των πειραματικών σχολείων θα είναι η αξιολόγηση των καθηγητών, πριν την επιλογή τους, ενώ η θητεία τους θα είναι πενταετής. Οι καθηγητές θα διατηρούν το δικαίωμα, μετά το πέρας της θητείας τους να επαναξιολογηθούν για να ανανεώσουν την παραμονή τους στο σχολείο.

Στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία αναμένεται να επανέλθουν οι σχολικοί σύμβουλοι, ενώ εγκαθιδρύεται και ο θεσμός της αυτό-αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενισχυμένο ρόλο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών εκδόθηκε και η υπουργική απόφαση για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020, με το νέο σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι.

Ειδικότερα, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, ενώ οι αποφοιτήσαντες που θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν για μια θέση στα Α.Ε.Ι δύνανται να επιλέξουν το νέο σύστημα ή αυτό που ίσχυσε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.

Αντιδράσεις από την ηγεσία της Ο.Λ.Μ.Ε

Για έλλειψη διαλόγου μεταξύ υπουργείου και Ο.Λ.Μ.Ε και δημιουργία σχολείων δυο ταχυτήτων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος, μιλώντας στο Κανάλι Ένα.

Ο κος. Παπαχρήστος τόνισε πως η ύλη που διαμορφώθηκε από τον πρώην αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου και υιοθετήθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, είναι εξοντωτική για τους μαθητές που δίνουν τη μάχη των πανελληνίων.

 Επί της αρχής ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας τάχθηκε υπέρ της αυτό-αξιολόγησης της εκάστοτε σχολικής μονάδας αντιτάχθηκε όμως στην ατομική αξιολόγηση.

Πάγια είναι και η θέση της Ο.Λ.Μ.Ε για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, μια τέτοια παραδοχή δημιουργεί σχολεία «δύο ταχυτήτων», κάτι που δεν επιθυμεί η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ο.Λ.Μ.Ε. Νίκου Παπαχρήστου

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,