Προοπτικές στον κόσμο του ονείρου!

Γράφει η Μαΐρα

Ζούμε σε δύο κόσμους!  Στον κόσμο του ξύπνιου, με τους νόμους της επιστήμης, της λογικής και της κοινωνικής συμπεριφορας και στο μυστηριώδη κόσμο του ονείρου! 

Η πεποίθηση στην δυνατότητα που έχουν τα όνειρα να προβλέπουν το μέλλον είναι τόσο παλιά όσο και η γραπτή ιστορία.  Ωστόσο οι ιστορίες που αφορούν σε όνειρα που προβλέπουν το μέλλον παραμένουν σχετικά συνηθισμένες κυρίως όσον αφορά στην οικογένεια ή στους φίλους του ονειρευτή.  Χρειάστηκε παρόλα αυτά να περιμένουμε την εμφάνιση του John William Dunne για να γίνει μια συστηματική προσπάθεια εξέτασης των ονείρων και της ικανότητας τους να μας δώσουν εικόνες από το μέλλον.

Το 1971 δύο επιστήμενες οι Montague Ullman και Stanley Kripper, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του Maimonides Dream Laboratory της Νέας Υόρκης, εφάρμοσαν μια μέθοδο για να ερευνήσουν υπό συνθήκες εργαστηρίου τα προγνωστικά – προφητικά όνειρα.  Δούλεψαν με τον Malcolm Bessant, έναν προικισμένο βρετανό μέντιουμ.  Πριν πέσει να κοιμηθεί, πληροφορούσαν τον Bessant πως την επόμενη θα τον εξέθεταν σε μια «εξαιρετική εμπειρία που θα αφορούσε σε πολλές από τις αισθήσεις», την οποία θα επέλεγαν στην τύχη οι ερευνητές.  Ίσως να του έδειχναν μια φωτιά ή να του έδιναν να φάει κάτι, ακούγοντας και μια συγκεκριμένη μουσική.  Ξυπνούσαν τον Bessant,  έπειτα από κάθε περίοδο ύπνου τύπου R.E.M., για να καταγράψουν τα όνειρα του και ανεξάρτητοι κριτές ταίριαζαν τα όνειρα αυτά με τις εξαιρετικές εμπειρίες στο ξύπνιo του, που έπονταν των ονείρων του.

Κατά την περίοδο των δεκαετιών 1970 και 1980 η ίδια ομάδα διεξήγαγε έναν αριθμό πειραμάτων, προκειμένου να εξετάσει γενικότερες μορφές παραψυχολογικών φαινομένων στα όνειρα, όπως τηλεπάθεια και τηλαισθησία.  Έναν «πράκτορας» που βρισκόταν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από τον ονειρευτή συγκέντρωνε την προσοχή του σε μια απο αυτές τις εικόνες, σε μια προσπάθεια να τη «μεταδώσει» στον ονειρευτή και να την ενσωματώσει στο όνειρο του.  Και πάλι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.  Οι ψυχολόγοι δήλωσαν ένα ποσοστό ακριβείας της τάξης του 83,5% για μια σειρά από 12 τέτοια όνειρα.

Ακόμη πιο συνηθισμένα είναι τα όνειρα που αφορούν το θάνατο αγαπημένων προσώπων από τα οποία γνωστό είναι αυτό του Αβρααμ Λίνκολν, ονειρεύτηκε το θάνατο του το 1865 λίγες ημέρες  πριν δολοφονηθεί από τον John Wilkes Booth.

πηγή:  maira.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επιστροφή του Μάκη Δημάκη στη Θεσσαλονίκη

Ο Μάκης Δημάκης μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στον Βοτανικό, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Voice Live Stage έχοντας στο πλευρό του τον Κώστα Μαρτάκη. Η μεγάλη πρεμιέρα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Οι εμφανίσεις του Μάκη Δημάκη στη Θεσσαλονίκη, από όπου και ξεκίνησε, είναι κάτι παραπάνω από πολυαναμενόμενες, καθώς ο[…]

Περισσότερα »

Πλανητικό Δελτίο για όλα τα ζώδια από τις 24 έως τις 30 Μαΐου

Από τον αστρολόγο Ιωάννη Μπαρδόπουλο… Για την Δευτέρα 26/5, είκοσι λεπτά μετά την αλλαγή της μέρας η σελήνη αλλάζει ζώδιο και εισέρχεται στο ζώδιο του Ταύρου. Η ισχυρογνωμοσύνη μέχρι τις πρώτες ώρες του μεσημεριού 14:10 δίνει ρέστα έκτοτε από την θετική συσχέτιση σελήνης με τον Ποσειδώνα εξομαλύνονται οι σχέσεις και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *