Προς… Συμφωνία με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Μαρτίου (;)

Με στόχο την επίτευξη μιας κατ’αρχήν τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement ή SLA) μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου που όμως δεν θα περιλαμβάνει τα εργασιακά ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μετά την νέα πρόοδο που σημειώθηκε στις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πηγή των Ευρωπαίων δανειστών.

Οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη στις 3μ.μ. για τα δημοσιονομικά και στις 5 μ.μ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα με κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετείχε να αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι το ΔΝΤ συμφωνεί πλέον πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και επομένως δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι διαφορές στα μέτωπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ιδιωτικοποιήσεων έχουν γεφυρωθεί και σε συνδιασμό με την συμφωνία στα δημοσιονομικά μέχρι και το 2018 δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μια κατ’ αρχήν συμφωνία που θα γνωστοποιηθεί και επικυρωθεί στο Eurogroup.

Ομως, οι διαφορές στα εργασιακά παραμένουν και όλα δείχνουν ότι το θέμα μεταφέρεται για αργότερα, πιθανόν μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά το 2018. Οι δύο πλευρές φέρονται πιο κοντά στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου αλλά πιο μακριά στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις τόνισε σε δημοσιογράφους χθες το βράδυ ότι ίσως παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση για αργότερα.

Ο ίδιος διαχώρισε τα εργασιακά από τα υπόλοιπα θέματα της τεχνικής συμφωνίας.

«Tα εργασιακά είναι λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, όμως, έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό. Το βασικό, όμως, «κόλλημα» της διαπραγμάτευσης είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα -η βασική συζήτηση που γίνεται είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα. Και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα.»

Ερωτηθείς αν η τεχνική συμφωνία (SLA) σηματοδοτεί ουσιαστικά και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ή πρέπει να συμφωνηθούν και τα μέτρα – αντίμετρα, ο ίδιος απάντησε:

«Νομίζω η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι όπως εχει εξελιχθεί, είναι όλα μαζί. Αυτό, όμως, δεν έχει πια ουσία. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το SLA, δηλαδή τι θα γίνει εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και τελικά, να κλείσει όλο το πακέτο. Είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά. Αν όλα αυτά τα λέτε αξιολόγηση, είναι θέμα ορισμού.»

Αναφορικά με τα αντίμετρα, ο ίδιος διευκρίνησε ότι «Σε πολλά έχουμε συμφωνία.»

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να έχουμε συμφωνία σε όλα για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ και πλέον που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: «Νομίζω ναι«.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και περίπου 6,3 δισ. τον Ιούλιο για την εξόφληση ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στο Σκάι ότι η Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι κοντά στην επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι έχουν σημειωθεί συγκλίσεις αναφορικά με «την ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΝΤ διαφέρουν στα εργασιακά.

Σημειώνεται ότι η τεχνική συμφωνία- μερική ή ολική- είναι μέρος της ευρύτερης συμφωνίας που περιλαμβάνει το ύψος των μελλοντικών πλεονασμάτων, την διευκρίνηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Επομένως, απομένει ακόμη δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα.

Εν τω μεταξύ δεν έχει γίνει σαφές αν οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν αργά σήμερα για τις Βρυξέλλες ώστε να συμμετάσχουν δια ζώσης στο EuroWorking Group (EwG) της Πέμπτης στι Βρυξέλλες ή θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tο 80% των “κόκκινων” δανειοληπτών εκτός προστασίας

Της Κωνσταντίνας Πετούση…Αρνητικές εντυπώσεις αφήνουν στους ειδικούς τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, αναφορικά με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Περισσότερα »

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως θα δοθούν πρόσθετα έως και 40 εκατ. ευρώ σε νέους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό γίνεται για να συμπεριληφθούν επί πλέον κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας. Η πλατφόρμα του κοινωνικού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *