Προσαρμογή ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή για την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης η επεξεργασία και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για έρευνα, σπουδές, πρακτική άσκηση, εθελοντική υπηρεσία, ανταλλαγές μαθητών ή εκπαιδευτικά προγράμματα και απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την κύρωση των ευρωπαϊκών τροποποιήσεων, για να αποφευχθεί όπως είπε, η επιβολή κυρώσεων προς την Ελλάδα που καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια να τις ενσωματώσει.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί με απόλυτη σαφήνεια, ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη μετανάστευση και την παράτυπη είσοδο στη χώρα. Αφορά μόνο τη νόμιμη είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια με σκοπό μόνο τις σπουδές, την έρευνα και την πρακτική εξάσκηση τους και εφόσον έχουν πλήρως ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, και έχουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και επαρκείς οικονομικούς πόρους», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, απαντώντας σε επιφυλάξεις και προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις και στρεβλώσεις. Καθησυχαστικός ήταν ακόμα και σε ό,τι αφορά τις οικιακές βοηθούς, αλλά και το θέμα της πρακτικής άσκησης σε ξενοδοχειακές μονάδες, τονίζοντας ότι είναι απολύτως σαφές το νομοθετικό πλαίσιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρανομίες.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Θα έχουμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Ψηλά έθεσε τον πήχη για την πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη Λάρισα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης[…]

Περισσότερα »

Το χρέος θα κρίνει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας

Η ρύθμιση για το χρέος θα κρίνει εάν η συμφωνία θα είναι βιώσιμη, τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος, θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *