Προσφυγικό: Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν πέντε δήμαρχοι

Της Παναγιώτας Αναστασίου…

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους των δημάρχων Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου ώστε να γίνει συνάντηση για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
«Οι μικρές κοινωνίες των νησιών έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος. Ζητάμε την σωστή διαχείριση αλλά πάνω από όλα ειλικρινείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι, δηλαδή, πόσο χρόνο θα μείνουν οι άνθρωποι αυτοί εδώ;» δήλωσε στο Κανάλι 1 ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, προσθέτοντας ότι δεν ζητά να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από το νησί αλλά να υπάρχει ένας αριθμός αναλογικά με τον πληθυσμό.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση και συνεργασία με την δημοτική αρχή. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου ώστε να γίνεται επαναπροώθηση στην Τουρκία ή στις χώρες των προσφύγων και μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
Ο κ. Κόλιας δίνει την δική του απάντηση στους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλαν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό προσληφθέντων στις δομές φιλοξενίας (από τους συνολικά 2.500) ανέλαβε τα καθήκοντα του .«Οι βουλευτές δεν γνωρίζουν τι γίνεται στον κάθε δήμο ξεχωριστά. Οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον Απρίλιο που λήγουν οι συμβάσεις τους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό».
Στην Λέρο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 800 πρόσφυγες και ο κ. Κόλιας αναφέρει ότι η δημοτική αρχή έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της με τα απορριμματοφόρα να δουλεύουν σχεδόν σε 24ωρη βάση μαζί με τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να είναι αξιοπρεπείς και ανθρώπινοι οι χώροι που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Τέλος, ο δήμαρχος Λέρου δηλώνει ότι το νησί δεν αντιμετώπισε προβλήματα την περασμένη εβδομάδα καθώς δεν σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα. Τόνισε, δε, ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι στεγασμένοι σε κατάλληλους χώρους και δεν είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Πάντως, όπως λέει, «το μεγάλο στοίχημα είναι να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση και να υπάρχουν χώροι για φιλοξενία αν έρθουν πάλι αυξημένες ροές από τα απέναντι παράλια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεννηματά: Πρόσκληση συστράτευσης στη μεγάλη Κεντροαριστερά

Στις αίθουσες του ξενοδοχείου Κάραβελ, στο κέντρο της Αθήνας, χτύπησε η καρδιά του ΠΑΣΟΚ. Παλιά και νέα στελέχη του κόμματος έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά. Η επιστροφή Γρηγοράκου, η προσχώρηση Ιλχάν αλλά και το δυναμικό «come back» του Γ.Παπανδρέου και στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών δημιούργησαν ένα θετικό[…]

Περισσότερα »

Αθήνα: «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής»

«Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες». Πρόκειται για δήλωση ανώτατης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *