Προσωρινό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για τους πρόσφυγες εξετάζει η κυβέρνηση

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

Στην απόδοση προσωρινού αριθμού –και όχι ΑΜΚΑ- στους πρόσφυγες και μετανάστες, που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Με αυτό τον αριθμό οι αλλοδαποί δεν θα έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα που απορρέουν από την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Να σημειωθεί, πως εφόσον όμως η αίτηση ασύλου ενός αλλοδαπού εγκριθεί, ο προσωρινός αριθμός θα μετατρέπεται σε επίσημο ΑΜΚΑ.

Με τον νόμο 4369/2019 οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται περίθαλψη. Η λύση όμως της χορήγησης του προσωρινού αριθμού –απαραίτητου για την πρόσβαση στα νοσοκομεία- δεν πρόκειται να έρθει πριν το νέο έτος, καθώς εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κύμα αντιδράσεων για τη μη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες

Από την άλλη πλευρά, πολλές οργανώσεις, διεθνείς και εγχώριες, αντιδρούν στην απόφαση του Γ. Βρούτση να σταματήσει η χορήγηση του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται, ότι  με νόμο του 2016, οι πρόσφυγες είχαν πλήρη πρόσβαση στις δομές υγείας, ενώ τους παρεχόταν και το δικαίωμα για εργασία για έξι μήνες.

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα, η Διεθνής αμνηστία, δια των ελληνικών τμημάτων τους, το Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις τονίζουν πως η περίθαλψη των προσφύγων είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση της χώρας μας. Μια υποχρέωση που επισύρει κυρώσεις νομικής φύσεως, εάν δεν τηρηθεί.

Την ίδια ώρα, χειρότερη από ποτέ είναι η κατάσταση στα Κέντρα Yποδοχής και Tαυτοποίησης (ΚΥΤ) με τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί να ξεπερνούν τις 42.000, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μην έχουν στέγη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου, έφτασαν στα νησιά περί τα 2.000 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα 1.100 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στο Κανάλι Ένα ο διευθυντής προγραμμάτων του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Βεΐζης αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες, αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Oι δηλώσεις του Αποστόλου Βεΐζη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα συνολικά του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ. Ο αγώνας τους δεν είναι μόνο αγώνας για καλύτερες συνθήκες κράτησης, για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως κρατουμένων, με βάση τις[…]

Περισσότερα »
αξιολόγηση - Μοσκοβισί- Ελλάδα -

Μοσκοβισί: Σκανδαλώδης η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε εκ νέου τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τόνισε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *