Προσωρινό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για τους πρόσφυγες εξετάζει η κυβέρνηση

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

Στην απόδοση προσωρινού αριθμού –και όχι ΑΜΚΑ- στους πρόσφυγες και μετανάστες, που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Με αυτό τον αριθμό οι αλλοδαποί δεν θα έχουν πρόσβαση στα δικαιώματα που απορρέουν από την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Να σημειωθεί, πως εφόσον όμως η αίτηση ασύλου ενός αλλοδαπού εγκριθεί, ο προσωρινός αριθμός θα μετατρέπεται σε επίσημο ΑΜΚΑ.

Με τον νόμο 4369/2019 οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται περίθαλψη. Η λύση όμως της χορήγησης του προσωρινού αριθμού –απαραίτητου για την πρόσβαση στα νοσοκομεία- δεν πρόκειται να έρθει πριν το νέο έτος, καθώς εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κύμα αντιδράσεων για τη μη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες

Από την άλλη πλευρά, πολλές οργανώσεις, διεθνείς και εγχώριες, αντιδρούν στην απόφαση του Γ. Βρούτση να σταματήσει η χορήγηση του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται, ότι  με νόμο του 2016, οι πρόσφυγες είχαν πλήρη πρόσβαση στις δομές υγείας, ενώ τους παρεχόταν και το δικαίωμα για εργασία για έξι μήνες.

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα, η Διεθνής αμνηστία, δια των ελληνικών τμημάτων τους, το Ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις τονίζουν πως η περίθαλψη των προσφύγων είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση της χώρας μας. Μια υποχρέωση που επισύρει κυρώσεις νομικής φύσεως, εάν δεν τηρηθεί.

Την ίδια ώρα, χειρότερη από ποτέ είναι η κατάσταση στα Κέντρα Yποδοχής και Tαυτοποίησης (ΚΥΤ) με τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί να ξεπερνούν τις 42.000, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μην έχουν στέγη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου, έφτασαν στα νησιά περί τα 2.000 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα 1.100 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στο Κανάλι Ένα ο διευθυντής προγραμμάτων του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Βεΐζης αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες, αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Oι δηλώσεις του Αποστόλου Βεΐζη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε με 165 “ναι” το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Γεωργιάδη. Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων (ΝΔ και Ελληνική Λύση) σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή[…]

Περισσότερα »

Οι εποχές που οι συνδικαλιστές καθόριζαν την τύχη της ΔΕΗ τελείωσαν

«Δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα» υποστήριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. «Δεν ανήκει η ΔΕΗ στους συνδικαλιστές» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε «αν υπάρξουν παρατεταμένες διακοπές, η κυβέρνηση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *