Προστασία πρώτης κατοικίας: Κλείνει στο παρά πέντε με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα

Οι απευθείας συνομιλίες που θα γίνουν από την επόμενη εβδομάδα με τα κλιμάκια των θεσμών θα καθορίσουν τελικά το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προς το παρόν το πιο σημαντικό από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικία,ς φαίνεται ότι έχει σταματήσει στις αντιρρήσεις των δανειστών.

Τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ θεωρούν ότι τα όρια που τίθενται (αντικειμενική έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), δεν εκπληρώνουν την συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει όσους έχουν πραγματική ανάγκη αλλά πολύ περισσότερους.

Κόκκινο πανί είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Ζητούν επίσης να μπορούν οι Τράπεζες να απορρίπτουν δανειολήπτες που θα κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δικά τους κριτήρια βιωσιμότητας χωρίς την δυνατότητα μεσολάβησης του δημοσίου υπέρ του δανειολήπτη.

Το κυβερνητικό επιτελείο που χειρίζεται το θέμα δεν φαίνεται να θέλει να υποχωρήσει στην ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία και φυσικά δεν θέλει να περιορίσει τους δικαιούχους, δεδομένου ότι στα περιουσιακά και εισοδηματικά όρια υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία και με τις τράπεζες.

Στην κατεύθυνση του να κλείσει το θέμα πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου, την τελευταία εβδομάδα του μήνα θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να «σκανάρουν» εκτός από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, θα έρθει την Τρίτη με αφορμή ημερίδα που κάνει ο ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο, και θα έχει την ευκαιρία για μια σειρά επαφών προετοιμασίας.

Στο σύνολο τους,οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την 1η Απριλίου με πρώτο στόχο να κλείσει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τότε αναμένεται να κορυφωθούν και οι πιέσεις για μικρότερα όρια προστασίας. Τούτο διότι υπάρχει η ανησυχία ότι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση του νόμου και η ψήφιση του, καθώς και στην συνέχεια στο μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα, θα παγώσουν όλοι οι πλειστηριασμοί και οι Τράπεζες θα κινδυνέψουν να χάσουν το στόχο για την μείωση των κόκκινων δανείων για το 2019.

Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθεί το πότε και πως θα προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τον σημερινό νόμο Κατσέλη – Σταθάκη με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει δεσμευτεί ότι η «γέφυρα» μεταξύ των δύο καθεστώτων θα γίνει σε περίπου 45 ημέρες μετά την ψήφιση του νέο καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη θα κλείσει στο παρά πέντε του Eurogroup του Απριλίου δίνοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευσης της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.
News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί «καίγεται» η Αθήνα να «κλείσει» οριστικά η συμφωνία

Μέσα από Συμπληγάδες καλείται να περάσει η Κυβέρνηση μέχρι να “οριστικοποιήσει” την συμφωνία με τους δανειστές. Από την μια το “αντάρτικο” της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το “ρήγμα” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη το Βερολίνο που ως την τελευταία στιγμή μοιάζει να βάζει προσχώματα. Το Eurogroup ετοιμάζεται[…]

Περισσότερα »

Σχέδιο για μόνιμα capital controls σε συνταξιούχους και δημόσιους

Ενα σχέδιο σοκ με την επιβολή μόνιμων, ειδικών, πιο σκληρών, capital controls, για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής, επεξεργάζονται στο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα μπορούν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *