Πρώτη κατοικία: Στο τραπέζι η προστασία χωρίς όριο αλλά με εισοδηματικά κριτήρια

Σε νέα βάση ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη – Πιθανή και η επιλογή της κάλυψης βάση κριτηρίων χωρίς συγκεκριμένα όρια.
Το ενδεχόμενο κάλυψης πρώτης κατοικίας βάση κριτηρίων χωρίς συγκεκριμένο όριο συζητήθηκε χθες το βράδυ κατά την συνάντηση του Κυβερνητικού επιτελείου με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη διαφορά ήταν το όριο κάλυψης με τους τραπεζίτες να επιμένουν ότι περίπου των 85% των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση να αφορούν δάνεια ως 100.000 ευρώ άρα είναι περιττό να μπει ένα υψηλότερο όριο (όπως πχ τα 150.000 ευρώ που πρότεινε η Κυβέρνηση) η συζήτηση άλλαξε κατεύθυνση.

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού η πλευρά της Κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση για προστασία χωρίς όριο αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (συνέπεια εισοδηματική περιουσιακή κατάσταση) που θα συνδιαμορφώσουν τις επόμενες μέρες οι δύο πλευρές. Η λύση αυτή είχε εξεταστεί από τις αρχές του χρόνου στο πλαίσιο της συνολικής αλλαγής του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας Το θετικό είναι ότι οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν την λύση και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών της.

Από την άλλη οι τράπεζες αποδέχθηκαν να ενταχθούν στην νέα εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη κάποια πρώτη κατοικία .Επίσης έγινε αποδεκτό ότι το κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου που θα γίνεται από τις Τράπεζες να εξετάζεται κατά περίπτωση και όχι οριζόντια όπως σχεδιάζονταν αρχικά.

Στο θέμα των κεφαλαιακών απωλειών που θα έχουν οι τράπεζες από το κούρεμα των δανείων υπήρχε έτοιμη απάντηση : Μεγάλο μέρος της θα καλύπτεται από την κάλυψη μέρους των δόσεων από το δημόσιο . Συνολικά οι τράπεζες θα επιδοτούνται μέσω των δανείων με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 200 εκ ευρώ το οποίο δύναται να αυξηθεί αν επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των δανείων.

Οι δύο πλευρές έμειναν σύμφωνες ότι όσοι εντάσσονται με βάση τα κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν στο νέο σχήμα θα περνούν συνεχές σκανάρισμα της οικονομικής της τους κατάστασης με στόχο να αποφευχθεί η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας έναντι της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη προσφέρει διαφάνεια αλλά και συνεχή παρακολούθηση των ρυθμισμένων δανείων.

Αγώνας δρόμου

Από εδώ και πέρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα ώστε να οριστικοποιήσουν τα κριτήρια ένταξης και προστασίας από το νέο πλαίσιο ώστε η τελική πρόταση να είναι έτοιμη αν όχι στο τέλος της εβδομάδας το αργότερο στις αρχές της επομένης .

Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνει μια δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών ώστε να κλειδώσει το κείμενο και στις λεπτομέρειες του πριν πάει για έγκριση από τις εποπτικές αρχές ( ΕΕ ΕΚΤ SSM ) και στην συνταχθεί σε νόμο και να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες πριν το τέλος του μήνα οπότε λήγει και η παράταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.
News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχονται μειώσεις στο Tέλος Aκίνητης Περιουσίας

Στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ θα δουν πιθανότατα οι ιδιοκτήτες ακινήτων την μείωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που έφεραν οι χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές. Μειώνεται επίσης το τέλος για τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους. Διπλή είναι η ελάφρυνση που φέρνει η μείωση των αντικειμενικών τιμών για πολλούς από τους[…]

Περισσότερα »

Bloomberg: Οι όροι Ντράγκι «καρότο για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Δημοσίευμα με τίτλο Πίεση Ντράγκι στον Έλληνα αντι-μνημονιακό υποψήφιο, συνδέοντας την ποσοτική χαλάρωση με την καλή συμπεριφορά δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg. Στο δημοσίευμα αυτό επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει όρια πρόσβασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που αποκλείουν την Ελλάδα τουλάχιστον για έξι μήνες, αυξάνοντας έτσι την πίεση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *