Πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το α’ 5μηνο

Στο 1,539 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του α’ πενταμήνου του 2018 (Ιανουαρίου – Μαΐου), έναντι στόχου για πλεόνασμα 180 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,84 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε έλλειμμα 799 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,163 δισ. ευρώ και ελλείμματος 1,242 δισ. ευρώ το α’ πεντάμηνο του 2017.

Έσοδα

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,436 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 848 εκατ. ευρώ ή 4,8%  έναντι του στόχου.

Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 17,316 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 388 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων -εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών- ανήλθαν σε 1,909 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,348 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από την πλευρά τους, ενισχύθηκαν σε 1,120 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 460 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Όσον αφορά τον Μάιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2,968 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 309 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 2,941 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 253 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ, παράλληλα, υποχώρησαν σε 28 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 56 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων -εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών- ενισχύθηκαν σε 606 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 351 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (255 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 ανήλθαν στα 19,235 δισ. ευρώ και παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18,441 δισ. ευρώ, παραμένοντας εντός του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν, αντίθετα, οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 72 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 689 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 65 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 794 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 516 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον Μάιο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύθηκαν σε 3,913 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 235 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,623 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τέλος, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 290 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 40 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κάνουν πλάκα» στον κόσμο που χρωστάει με τις ρυθμίσεις

Τον δρόμο της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή έχουν πάρει πλέον οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις σε όσους χρωστούν στο δημόσιο. Ωστόσο οι παγίδες -ειδικά για όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη τη ρύθμιση επειδή πλήττονται από την κρίση- παραμένουν, αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις στην τροπολογία που ετοίμασαν ο κύριος Χαρδούβελης[…]

Περισσότερα »

EKT: Οι αγορές παρερμήνευσαν τις δηλώσεις Ντράγκι

Για παρερμηνεία των πρόσφατων δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι από τις αγορές, κάνουν λόγο πηγές της ΕΚΤ, διαψεύδοντας τα σενάρια περί σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι έστειλε μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να «ανεχτεί μία περίοδο χαμηλότερου πληθωρισμού» και όχι ότι «ετοιμάζεται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *