Προϋπολογισμός 2021: Φοροελαφρύνσεις και προσδοκίες ανάκαμψης

Μερική επαναφορά στα προ της πανδημίας επίπεδα όσον αφορά το ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 το οποίο κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή. Λίγο αργότερα, στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurorgoup αναφορικά με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι προβλέψεις του προσχεδίου υπόκεινται σε αυξημένη αβεβαιότητα και δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό εάν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Νοέμβριο προκύψουν ουσιαστικά διαφοροποιημένες. Ο ορίζοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει ακόμα καθαρίσει, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πασχίζουν να αποφύγουν ένα καταστροφικό, όπως έχει χαρακτηριστεί και από τον Χρήστο Σταϊκούρα, δεύτερο Lockdown.

Επί του παρόντος, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως φέτος το κοντέρ της ύφεσης θα σταματήσει κοντά στο 8% και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, με τη συνδρομή και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα καλυφθεί το 2021, όταν και αναμένεται επέκταση της ελληνικής οικονομίας με την προβλεπόμενη ανάπτυξη ανάμεσα σε 6% και 7%.

Το οικονομικό επιτελείο έχοντας την «άδεια» της Ε.Ε., δεδομένου ότι και το 2021 δεν ισχύουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, φαίνεται να ακολουθεί την προτροπή του ΔΝΤ να μην στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα μικρότερο από 2%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται να κινηθεί του χρόνου κάπου ανάμεσα σε 1% και 2% μετά από έλλειμμα άνω του 6% του ΑΕΠ φέτος.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ που παρακολουθεί τις μεταμνημονιακές εξελίξεις στην Ελλάδα Ντένις Μπότμαν συνέστησε στην Αθήνα «να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ «η διατήρηση των διευκολύνσεων και η καλή χρήση του δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει να είναι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής εν όψει της εκταμίευσης των πόρων του NGEU (αναμένεται περίπου στα μέσα του 2021), και το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βελτιωθεί δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες υγείας, στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, και στην επέκταση των ευκαιριών για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού».

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 ενσωματώνονται οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επόμενο έτος, όπως άλλωστε και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των συγκεκριμένων δικαιούχων από τις αρχές του 2021 με τις αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών να είναι αισθητές από τον Ιανουάριο για τους μισθωτούς ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς αφορά για αυτούς τα εισοδήματα του 2020, θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων του χρόνου το καλοκαίρι.

Τα δύο αυτά μέτρα κοστίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 περίπου 1,6 δισ. ευρώ (770 εκατ. ευρώ η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και 820 εκατ. ευρώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) και το κόστος τους έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο.
Euro2day.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο 4ετίας με μόνιμες ελαφρύνσεις από φέτος

Αµεσα θα εφαρµοστούν τα νέα µόνιµα µέτρα θετικού χαρακτήρα -πρώτιστα φοροελαφρύνσειςπου θα αποφασίσει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα για την ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών οµάδων. Οπως άλλωστε είχε γράψει το «Εθνος», τα µέτρα θα ψηφιστούν εντός του Μαΐου, πριν από τις ευρωεκλογές, και θα γίνουν εκτελεστά µέσα[…]

Περισσότερα »

Κεντρική Διοίκηση: Ταμειακό πλεόνασμα 524 εκ. ευρώ

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης εμφάνισε πλεόνασμα 524 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016 έναντι ελλείμματος 918 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.   Την ίδια περίοδο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10.893 εκατ. ευρώ, από 10.049 εκατ. ευρώ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *