Προϋπολογισμός: Χωρίς «μαχαίρι» στις συντάξεις πάει στην Κομισιόν

Προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο δεν ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις προετοιμάζεται να υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
Την 1η Οκτωβρίου επελέγη η λύση κατάθεσης προσχεδίου στη Βουλή με δύο όψεις. Στο βασικό σενάριο οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο «προθέσεων» οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει καταρχήν «πράσινο φως» μη περικοπών από την Κομισιόν ενώ άλλες πηγές -εκτός κυβέρνησης- ανέφεραν ότι το προσχέδιο της Δευτέρας αναμένεται από τους δανειστές να ενσωματώνει τις περικοπές. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχει υποχρέωση να υποβάλλει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Τα μηνύματα τα οποία έστειλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg TV από το Μπαλί, αφήνουν να διαφανεί θετική διάθεση της Κομισιόν, έναντι ενδεχόμενης μη περικοπής των συντάξεων αν και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα θα πρέπει να πιστοποιηθεί πως τα νούμερα βγαίνουν και οι δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων τηρούνται, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες «Πρώτα απ’ όλα, περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».
«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως «δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις». Σας θυμίζω όμως, πρόσθεσε, ότι «οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».
Λίγο αργότερα όμως είπε πως: «Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια… Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, -γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε επίσης: «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί».
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 στους 4 Έλληνες εργοδότες προβλέπει αύξηση στις προσλήψεις

Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +11%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και οκτώ και πλέον χρόνιακαι εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο[…]

Περισσότερα »

Στην κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής των 10 ευρώ κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, ταυτόχρονα με τη μείωση των προστίμων για μη εμπρόθεσμη υποβολή των εν λόγω δηλώσεων κλπ, αλλά και τη θέσπιση πλαφόν 30.000 ευρώ στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που δεν εκδίδουν αποδείξεις, προχωρά άμεσα το οικονομικό επιτελείο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *