Προϋπολογισμός: Χωρίς «μαχαίρι» στις συντάξεις πάει στην Κομισιόν

Προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο δεν ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις προετοιμάζεται να υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
Την 1η Οκτωβρίου επελέγη η λύση κατάθεσης προσχεδίου στη Βουλή με δύο όψεις. Στο βασικό σενάριο οι περικοπές στις συντάξεις και η εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 και στο σενάριο «προθέσεων» οι περικοπές δεν περιλαμβάνονταν και τη θέση των αντιμέτρων έπαιρναν μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,56% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει καταρχήν «πράσινο φως» μη περικοπών από την Κομισιόν ενώ άλλες πηγές -εκτός κυβέρνησης- ανέφεραν ότι το προσχέδιο της Δευτέρας αναμένεται από τους δανειστές να ενσωματώνει τις περικοπές. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχει υποχρέωση να υποβάλλει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Τα μηνύματα τα οποία έστειλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg TV από το Μπαλί, αφήνουν να διαφανεί θετική διάθεση της Κομισιόν, έναντι ενδεχόμενης μη περικοπής των συντάξεων αν και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα θα πρέπει να πιστοποιηθεί πως τα νούμερα βγαίνουν και οι δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων τηρούνται, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες «Πρώτα απ’ όλα, περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».
«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως «δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις». Σας θυμίζω όμως, πρόσθεσε, ότι «οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».
Λίγο αργότερα όμως είπε πως: «Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια… Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, -γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε επίσης: «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί».
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kοινό μέτωπο στα εργασιακά απέναντι στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με κοινή θέση τους δανειστές και στα εργασιακά, όπως έκανε με επιτυχία στο ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας στο “Κόκκινο” (105,5 FM). Τρεις φυλές η ΝΔ, δύο σε αταίριαστο γάμο και μία να κοιτάζει, σχολίασε για τις διαφοροποιήσεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο μέτωπο των εργασιακών,[…]

Περισσότερα »

Ο Μοσκοβισί ζητά ελαφρύτερη επιτήρηση της Ελλάδας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική». «Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *