Ψάχνονται τοποθεσίες στην Ελλάδα για την αγγλική ταινία “Ο γκιαούρης”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μια καινούργια βρετανική ταινία μεγάλου μήκους βρίσκεται στα σκαριά με τίτλο “The Giaour”

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γυριστεί στην Ελλάδα! Ήδη, ο παραγωγός του έργου, Gareth Jones, μέσα στον Ιούλιο επισκέφθηκε διάφορα σημεία σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Χανιά και Ρέθυμνο δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις τοποθεσίες.

Ταινία εμπνευσμένη από Μπάυρον και Ντελακρουά

Η ταινία “The Giaur” είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Μπάυρον “Ο Γκιαούρης” που ο μεγάλος ποιητής, από τις πιο σημαντικές μορφές του ρομαντισμού, έγραψε το 1813. Ενα ποίημα που ενέπνευσε δεκατρία χρόνια αργότερα τον γάλλο φιλέλληνα ζωγράφο Ντελακρουά να φιλοτεχνήσει την ελαιογραφία “Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν”.

Να υπογραμμίσουμε, πως ο άγγλος φιλέλληνας λόρδος Βύρων (1788-1824) από τους μεγαλύτερους άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, είχε έρθει το 1823 στην Ελλάδα για να συνδράμει στον αγώνα του ελληνικού λαού πεθαίνοντας ένα χρόνο αργότερα μετα από υψηλό πυρετό στο Μεσολόγγι στα 36 του χρόνια.

Το όνομα του συνδέεται με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα.

Όσον αφορά στον γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, (1798-1863) να υπογραμμίσουμε πως είχε ζωγραφίσει τη σφαγή στη Χίο και στο Μεσολόγγι παρουσιάζοντας τους έλληνες ως σύμβολο ελευθερίας και πολιτισμού σε αντίθεση με τους τούρκους. Λάτρης των ποιημάτων του Μπάυρον, δεν άργησε να εμπνευστεί από τους στίχους του άγγλου αριστοκράτη με την αμφιλεγόμενη για πολλούς προσωπικότητα εξ αιτίας της άστατης ερωτικής του ζωής.

Το σενάριο

Στο σενάριο της ταινίας “The Giaour” περιγράφεται μια κοινωνία μεταξύ ανατολής και δύσης μέσα στον ελληνικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλοκή εξελίσσεται γύρω από το διαφορετικό θρησκευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών όπως και γύρω από ζητήματα σεξουαλικότητας και έμφυλων ταυτοτήτων. Την σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Rika Ohara (Τhe heart of no place).

Αντίπαλος μας η Ισπανία

H μεγάλη πιθανότητα να γίνουν τα γυρίσματα του “Γκιαούρ” στην Ελλάδα, σημειώθηκε μετά την πρώτη επικοινωνία του παραγωγού της ταινίας, Gareth Jones, με την διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών..Αν τελικά η ταινία γυριστεί στην Ελλάδα, θα πρέπει τα γυρίσματα να πραγματοποιηθούν μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια. Να σημειώσουμε πως ο Gareth Jones, έχει βρεθεί και στην Ισπανία ερευνώντας τοποθεσίες για τα γυρίσματα του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χορωδία της ΕΡΤ στηρίζει τις Κοινωνικές Δομές Χαλανδρίου

Το ανανεωμένο πρόγραμμα της Χορωδίας της ΕΡΤ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ιδρύματος Ζήση στην πλατεία Δούρου (Κολοκοτρώνη 5), στις 12:00 το μεσημέρι. Θα ακουστούν έργα νέων συνθετών από την Αγγλία, την Αμερική και τη Νορβηγία που κινούνται σε μονοπάτια[…]

Περισσότερα »

Παράταση Ανοιχτού Καλέσματος Συμμετοχής για τo 13ο Athens Digital Arts Festival

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF), διερευνώντας το μέλλον της ψηφιακής κουλτούρας, καλεί την καλλιτεχνική κοινότητα να υποβάλει τις προτάσεις της υπό τη θεματική #PostFuture. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το ADAF 2017 παρατείνεται μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2017 λόγω του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *