“Ψαλίδι” στους μισθούς των Δημ. Υπαλλήλων βλέπει η κυβέρνηση

Στην μείωση των μισθών των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο Τομέα και στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης προσανατολίζονται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν το κύμα ύφεσης της οικονομίας που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός.  

Σε διαρκείς συσκέψεις που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει πέσει η ιδέα η μείωση αυτή να φτάνει έως το 50%.

Φυσικά η μείωση θα διαρκέσει όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και φυσικά όσο διάστημα αποφασιστεί  ότι θα χρειαστεί για να ξεπεραστεί το οικονομικό σοκ στην οικονομία, δηλαδή δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή να είναι μεγαλύτερη των 6 μηνών, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο γιατί στην χώρα μας ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα ήταν προσωρινή αλλά παρέμεινε και ο ΕΝΦΙΑ προσωρινός ήταν αλλά συμπλήρωσε δεκαετία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει δεχθεί ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση δεν θα περιλαμβάνει τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και φυσικά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Βέβαια, ο Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο σενάριο, όμως κανένας δεν ξέρει αν αυτό θα ισχύει και στη συνέχεια, καθώς τα οικονομικά δεδομένα μέρα με την ημέρα αλλάζουν προς το χειρότερο και από τη στιγμή που υπάρχει η πρόταση κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας σήμερα τα ξημερώματα το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση που γίνουν περικοπές στους μισθούς τους, έλεγαν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και θετικά στην κοινωνία καθώς η Κυβέρνηση θα έχει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και ότι στην περίοδο της κρίσης μαζί με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που υποφέρουν το ίδιο θα πρέπει να υποφέρουν και οι δημόσιοι.

Ένα ακόμα επιχείρημα των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν προσέρχονται στις υπηρεσίες τους επειδή ανήκουν στην ομάδες υψηλού κινδύνου ή επειδή έχουν συγγενείς που ανήκουν στις ομάδες αυτές, οπότε λογικό θα είναι εάν κάποιοι δεν εργάζονται να μην παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους.

Το σενάριο για το ψαλίδισμα των μισθών είχε ακουστεί και από την αρχή της κρίσης, όμως τώρα επανέρχεται δριμύτερο και μάλιστα κάποιοι στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται και τις λεπτομέρειές του.

Εάν δε, συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα η πανδημία θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί.

Το ζητούμενο από δω και πέρα είναι σε ποιο ποσοστό θα είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και εκεί είναι πλέον οι σκέψεις που γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορείς της Θράκης: Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν

Κοινή ανακοίνωση με την οποία χαακτηρίζουν ανεπιθύμητο τον Τούρκο Πρόεδρο στην περιοχή τους εξέδωσαν 22 φορείς της Θράκης συγκεκριμένα:  “Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή,[…]

Περισσότερα »

Συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους Θεσμούς

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Από την αποτίμηση που θα γίνει στις προσεγγίσεις και τις αποκλίσεις των διαπραγματεύσεων θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο είναι εφικτό το κλείσιμο συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου. Αγκάθια οι αποκρατικοποιήσεις, η διαχείριση των κόκκινων δανείων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *